ροή ειδήσεων

Η "ακτινογραφία" του ελληνικού τουρισμού από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο

- 30% των τουριστικών εσόδων στο Νότιο Αιγαίο
- Εντείνεται η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού ...

Eδώ ολόκληρη η έρευνα του ΙΤΕΠ


Το 20,1% του τουρισμού της Ελλάδας συγκεντρώνει η Κρήτη αφού συνολικά αφίχθησαν 3.606.442 τουρίστες το 2013, ενώ αναμένεται νέα άνοδος το 2014. Την ίδια ώρα στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δαπανήθηκαν περίπου 3,49 δις. ευρώ, το περυσινό οικονομικό έτος, μέγεθος το οποίο αντιστοιχεί στο 29,8% των συνολικών δαπανών της επικράτειας.
Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν σημαντικά ευρήματα της Έρευνας Περιφερειακής Κατανομής της Ετήσιας Τουριστικής Δαπάνης που διενήργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας και ειδικότερα το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.
Όπως προκύπτει από την έρευνα στην περιφέρεια Αττικής κάθε τουρίστας δαπανά κατά μέσο όρο 519,8 ευρώ κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, αριθμητικό δεδομένο το οποίο είναι κατά 20,43% μικρότερο από το ποσό που κατά μέσο όρο δαπανά ένας τουρίστας που επισκέπτεται την χώρα, ενώ στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων κάθε επισκέπτης διανυκτερεύει για κατά μέσο όρο 9,6 ημέρες, ποσοστό που είναι κατά 6,91%, μεγαλύτερο από το μέσο όρο των διανυκτερεύσεων ενός τουρίστα στη χώρα.
Άσχημα "μαντάτα" δίνει η έρευνα και για την εποχικότητα αφού στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2013 το ποσοστό των αλλοδαπών τουριστών αντιστοιχούσε στο 56,5% του συνολικού τουρισμού του έτους, όταν το 2008 το ποσοστό αυτό ήταν 51%.
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, η εποχικότητα στην Ελλάδα είναι σημαντικά εντονότερη σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Πορτογαλία) και μάλιστα οι εξεταζόμενοι δείκτες επιδεινώνονται γρηγορότερα στην Ελλάδα απ’ ό,τι στις ανταγωνίστριες χώρες. Η εντονότερη εποχικότητα παρατηρείται στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και Ιονίων Νήσων, ενώ οι περιφέρειες με τη σχετικά μικρότερη εποχικότητα είναι η Αττική και η Ήπειρος.
Σύμφωνα με την μελέτη σε αντίθεση με τον εισερχόμενο τουρισμό στη χώρα μας, ο εσωτερικός τουρισμός συνεχίζει να συρρικνώνεται με δυσμενείς συνέπειες στις επιδόσεις των ξενοδοχείων που βασίζονται κατά κύριο λόγο σε Έλληνες πελάτες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων στα ξενοδοχεία μειώθηκαν κατά 18,6% το 2012 σε σχέση με το 2011, ενώ σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο το 74% των Ελλήνων δεν πήγε διακοπές το 2013. Η ίδια τάση με τα μέχρι στιγμής στοιχεία συνεχίζεται και το 2014 υπό το βάρος της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων.
Πιο αναλυτικά, τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι η εποχικότητα του τουρισμού στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονη, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό. Η εποχικότητα του εγχώριου τουρισμού είναι αισθητά μικρότερη από την εποχικότητα του εισερχόμενου και του συνολικού τουρισμού, το μέγεθος όμως επιβαρύνεται σημαντικά τα τελευταία έτη της οικονομικής κρίσης. Η εποχικότητα του εισερχόμενου και του συνολικού τουρισμού είναι σημαντικά εντονότερη σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Πορτογαλία).

Απασχόληση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από την έρευνα πεδίου του ΙΤΕΠ, στα ελληνικά ξενοδοχεία το Μάιο του 2013 εργάζονταν 93.523 άτομα και τον Αύγουστο 121.557. Σε σχέση με το 2012, η απασχόληση το μήνα Μάιο, εμφανίζεται μειωμένη κατά 0,9% και τον Αύγουστο αυξημένη κατά 1,3%.
Τα ποσοστά μεταβολής της απασχόλησης δείχνουν ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος λειτουργεί ως ανάχωμα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Για το σύνολο της οικονομίας κατά το Γ΄ τρίμηνο του 2013 η απασχόληση μειώθηκε κατά 3% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Από το 2008 έως το 2013 στον κλάδο καταλύματος-εστίασης χάθηκαν συνολικά 20,4 χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, που αντιστοιχεί σε μείωση της απασχόλησης κατά 6,6%. Το ποσοστό αυτό είναι το 4ο μικρότερο ποσοστό μείωσης της απασχόλησης μεταξύ των τομέων της οικονομίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο τουριστικός κλάδος καταδεικνύει εξαιρετική ανθεκτικότητα στη συγκράτηση των θέσεων απασχόλησης.
Υπογραμμίζεται ότι στον κλάδο των κατασκευών η μείωση της απασχόλησης ανέρχεται σε 57% με απώλεια 220,3 χιλιάδων θέσεων απασχόλησης και στη μεταποίηση η μείωση ανέρχεται σε 37% με απώλεια 198 χιλιάδων θέσεων.
Τέλος τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) καταγράφουν ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013, η χώρα μας διαθέτει 9.677 ξενοδοχειακές μονάδες συνολικής δυναμικότητας 773.445 κλινών. Το 2013 πάνω από το 63% των ξενοδοχείων ήταν ενταγμένο στις 3 ανώτερες κατηγορίες, ενώ το 2009 το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 60%. Το μέσο μέγεθος των ξενοδοχείων παρουσιάζει μια σταθερά αυξητική πορεία. Επισημαίνεται ότι το 1990 το μέσο μέγεθος των ξενοδοχείων της χώρας ήταν 35 δωμάτια, το 2009 ήταν 40,1 δωμάτια και το 2013 41,4 δωμάτια.

http://money-tourism.blogspot.gr/



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *