ροή ειδήσεων

Διακοπές Ελλήνων: Εξοχικά, πούλμαν και… «βραχιολάκι»!

Πώς οι Έλληνες έγιναν «τουρίστες της ανάγκης» στον τόπο τους. Η στροφή στο all inclusive και στα «μπάνια του λαού» με πούλμαν και τραμ. Πού, πώς και για πόσο κάνουν φέτος διακοπές. Το πρώτο σημάδι ανάκαμψης του φετινού καλοκαιριού....


Στο πακέτα διακοπών all inclusive και στις σύντομες αποδράσεις του Σαββατοκύριακου στρέφονται οι Έλληνες που έχουν ακόμα τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές πληρώνοντας κάποιο κατάλυμα, σε μια προσπάθεια να μειώσουν όσο γίνεται το κόστος.

Ταξιδιωτικοί πράκτορες και ξενοδόχοι αναφέρουν αυξημένες κρατήσεις από Έλληνες πελάτες οι οποίες, ωστόσο, φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό σε μια αγορά που έχει υποστεί τεράστιες απώλειες λόγω κρίσης και παραπέμπει σε τοπίο καμένης γης.

Μιλώντας στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) Λύσσανδρος Τσιλίδης,ανέφερε πως την περίοδο που διανύουμε «καταγράφεται κινητικότητα από Έλληνες πελάτες» η οποία μεταφράζεται σε άνοδο κρατήσεων της τάξης του 8-10%. Ο ίδιος, ωστόσο, επισημαίνει πως στο σύνολο της φετινής χρονιάς παρατηρήθηκε εκ νέου μείωση 30%. Αθροίζοντας, μάλιστα, τις απώλειες την τελευταία διετία ανέφερε χαρακτηριστικά πως «υπολογίζεται πως χάθηκαν από τον τουριστικό χάρτη περίπου 1 εκατ. Έλληνες ταξιδιώτες».

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης ανέφερε πως η μείωση του εσωτερικού τουρισμού φθάνει το 50% και η απώλεια τζίρου ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο τζίρος στη συγκεκριμένη αγορά μειώθηκε από 3 δισ. ευρώ σε 1,5 δισ. Αυτό είναι η βασική αιτία οικονομικής ασφυξίας εκατοντάδων επιχειρήσεων που συντηρούνταν από τους Έλληνες παραθεριστές τα προηγούμενα χρόνια.

Τα νέα οικονομικά δεδομένα και η ανάγκη των Ελλήνων να μειώσουν το κόστος των διακοπών τους οδηγούν σε δύο δρόμους: είτε στο να μειώσουν τη διάρκεια είτε στο να διατηρήσουν τη διάρκεια μειώνοντας, ταυτόχρονα, το ημερήσιο κόστος. Έτσι, στρέφονται σε «εισαγόμενους», αλλά και σε παραδοσιακούς τρόπους αναψυχής που κυριάρχησαν στη χώρα μας σε προηγούμενες δεκαετίες.

Μπορεί πολλοί Έλληνες να έκοψαν με το μαχαίρι τα ταξιδάκια στο εξωτερικό προηγούμενων χρόνων, άλλοι όμως προτιμούν να αποδράσουν εκτός συνόρων, έστω για λιγότερες μέρες. Σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες, το 60% των Ελλήνων που απευθύνονται σε κάποιο γραφείο επιλέγει διακοπές στην Ελλάδα, ενώ το 40% προτιμά αποδράσεις εκτός συνόρων. Με υψηλή ζήτηση για οδικές εκδρομές με πούλμαν και ταξίδια στην Τουρκία.
Τα… «βραχιόλια» της ανάγκης

Για όσους μείνουν εντός των τειχών, η «εισαγόμενη» μορφή διακοπών all inclusive (στην τιμή περιλαμβάνονται μεταφορές, το κατάλυμα και όλα τα γεύματα, ποτά και άλλες παροχές) δεν αποτελεί, πλέον, αντικείμενο απαξιωτικών σχολίων. Και τα περιβόητα «βραχιολάκια», χαρακτηριστικό όσων κάνουν διακοπές all inclusive, αποτελούν φέτος το καλοκαιρινό «αξεσουάρ» στα χέρια πολλών Ελλήνων και όχι μόνο ξένων τουριστών.

Τα πακέτα all inclusive για Έλληνες είναι ίσως το προϊόν που ζητείται περισσότερο από τα τουριστικά γραφεία. Στο καλάθι των προσφορών υπάρχουν, πλέον, ξενοδοχεία διαφόρων κατηγοριών σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερα, στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Πιερία, τη Χαλκιδική, την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο, τα Ιωάννινα, την Εύβοια, την Κορινθία, την Αχαΐα και την Ηλεία.

Για την απόλυτα ακριβότερη περίοδο της χρονιάς (25 Ιουλίου-25 Αυγούστου) βρήκαμε πακέτα all inclusive πέντε διανυκτερεύσεων για Έλληνες με 260 ευρώ το άτομο σε ξενοδοχείο τριών αστέρων της Εύβοιας και 340 ευρώ το άτομο σε μονάδα πέντε αστέρων στο Βραχάτι Κορινθίας. Η αντίστοιχη τιμή για ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στη Ζάκυνθο είναι 360 ευρώ το άτομο και σε ίδια κατηγορίας μονάδα της Ρόδου 330 ευρώ.
Κοντινές αποδράσεις

Η κρίση ίσως αποδειχθεί ευεργετική για το τουριστικό προφίλ της Αθήνας καθώς η ευρύτερη περιοχή της Αττικής ξαναγίνεται, εξ ανάγκης, προορισμός διακοπών για πολλούς Έλληνες.

Μεγάλη ζήτηση από Έλληνες για διήμερα ή τριήμερα υπάρχει για καταλύματα που απέχουν μια ανάσα από την Αθήνα, στο τρίγωνο Εύβοια-Κορινθία-Αργοσαρωνικός. Νησιά όπως η Σαλαμίνα, η Αίγινα και το Αγκίστρι ξαναζούν στιγμές δόξας του απελθόντος καθώς τα προτιμούν χιλιάδες Έλληνες λόγω και του προσιτού εισιτηρίου στα πλοία. Οι Έλληνες ξανάδωσαν ζωή σε ξενοδοχεία σε παραλιακές περιοχές όπως η Κινέττα και ο Μαραθώνας.

Την ίδιας στιγμή οι ξενοδόχοι τρίβουν τα χέρια τους αφού αρκετοί Έλληνες πελάτες της τελευταίας στιγμής σπεύδουν να καλύψουν τα ελάχιστα κενά που αφήνουν τον Αύγουστο οι χιλιάδες ξένοι επισκέπτες. Βέβαια οι κρατήσεις στο παρά πέντε κοστίζουν ακριβά…

Την ίδια στιγμή, πολλοί από εκείνους τους εγκλωβισμένους της κρίσης που θα μείνουν στην Αθήνα (ξανα)στρέφονται στα πούλμαν που πραγματοποιούν ολιγόωρες εκδρομές για μπάνιο στις παραλίες της Αττικής.

Εναλλακτική του πούλμαν έγινε για πολλούς Αθηναίους η λύση του τραμ με το οποίο φθάνουν στις κοντινές παραλίες του νότιου θαλάσσιου μετώπου της πρωτεύουσας.

Οι περισσότεροι Έλληνες, ωστόσο, επιλέγουν να κάνουν διακοπές λίγων ημερών ως φιλοξενούμενοι σε εξοχικά σπίτια συγγενών και φίλων. Ταξιδιωτικός πράκτορας έλεγε χαρακτηριστικά: «Παρατηρήστε μόνο πόσα αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα έξω από εξοχικά και θα καταλάβετε τι γίνεται…».
Euro2day

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *