ροή ειδήσεων

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΩΝ

( σκέψεις που γεννήθηκαν απο την ακρόαση των εισηγήσεων Επικουρείων και Πλατωνικών στα Προμήθεια 2014 )

Μερικοί θεωρούν οτι Επίκουρος και Πλάτων είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι φιλόσοφοι ... Θα προσπαθήσω να δείξω οτι είναι πάρα πολύ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ .

Και οι δύο φιλόσοφοι ομοιάζουν διότι βρέθηκαν μπροστά στην θεμελιώδη διαπίστωση :

ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΒΛΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟ ! 

Οι λύσεις που πρότειναν όμως είναι διαφορετικές :

Ο Επίκουρος είπε
"Τόση βλακεία δεν μπορούμε να την παλέψουμε . Φύγετε σε μακρυνό μέρος , κάντε έναν κηπάκο με τα κουκιά σας , αποφύγετε κάθε τί που φέρνει άγχος ( παιδιά , οικογένεια )" .

Ο Πλάτων είδε λίγο μακρύτερα στο μέλλον και είπε
"Εάν αφήσουμε τους βλάκες μόνους , κάποιος αδίστακτος βλάκας θα πάρει την αρχηγία και θα αρχίσει να κόβει τα δάση , να μολύνει τις θάλασσες , να εξοντώνει τα ζώα . Και στο τέλος θα έρθουν να μας πάρουν και τον μικρό κηπάκο μας !
Γι' αυτό πρέπει ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΔΙΟΙΚΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΒΛΑΚΕΣ ! Στην προσωπική μας ζωή θα ζούμε λιτά και επικούρεια . Θα κατοικούμε σε κοινόβιο , δεν θα έχουμε αποκλειστικά δική μας γυναίκα , δεν θα γνωρίζουμε ποιό είναι το βιολογικό μας παιδί . Τα παιδιά και οι γυναίκες θα τρέφονται απο ένα κοινό ταμείο και δεν θα υπάρχει η αγωνία του να θρέψει κανείς την ΔΙΚΗ του οικογένεια . Δεν θα έχουμε χρυσάφια και ασήμια πάνω μας ούτε στο κοινόβιο .



ΠΛΑΤΩΝΟΣ "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" 417 a
Αλλά μόνοις αυτοίς των εν τη πόλει μεταχειρίζεσθαι και άπτεσθαι χρυσού και αργύρου ού θέμις , ουδ' υπο τον αυτόν όροφον ιέναι ουδέ περιάψασθαι ουδέ πίνειν εξ' αργύρου ή χρυσού .
[ Ώστε μόνο αυτοί ( οι φύλακες , ένα σκαλοπάτι πάνω απο τον απλό λαό ) απο όλους τους άλλους μέσα στην πόλη δεν θα έχουν το δικαίωμα να μεταχειρίζονται και ν' αγγίζουν χρυσάφι και ασήμι , ούτε κάτω απο την στέγη τους να έχουν , ούτε πάνω τους να φορούν , ούτε απο χρυσά κι' ασημένια ποτήρια να πίνουν ...]

Θα είμαστε αυτάρκεις

ΠΛΑΤΩΝ , ΝΟΜΟΙ ( βιβλίο 4 , 704 c )
Τί δε περί αυτήν η χώρα ; Πότερα πάμφορος ή και τινων επιδεής ;
- Σχεδόν ουδενός επιδεής .

-Πώς θα είναι χώρα ; Θα παράγει τα πάντα ή κάποια θα τα χρειάζεται ( να τα εισάγει ) ;
- Σχεδόν σε όλα θα είναι αυτάρκης .

και ολιγαρκείς

"ΠΟΛΙΤΕΙΑ" Πλάτωνος 404 d
Συρακοσίαν δέ , ώ φίλε , τράπεζαν και Σικελικήν ποικιλίαν όψου , ώς έοικας , ουκ αινείς , είπερ σοι ταύτα δοκεί ορθώς έχειν.
Ουκούν και Αττικών πεμμάτων τας δοκούσας είναι ευπαθείας.
( Ώστε τα τραπέζια , φίλε μου , των Συρακουσίων και τα πολυποίκιλα Σικελικά αρτύματα δεν τα εγκρίνεις …
…ούτε ακόμη και τα τόσα φημισμένα γλυκίσματα της Ατ τικής λιχουδιάς )

"ΠΟΛΙΤΕΙΑ" Πλάτωνος 372 a,b,c,d
...ότι και όψον έξουσιν , άλας τε δήλον οτι και ελάας και τυρόν , και βολβούς και λάχανα γε ...και τραγήματα που παραθήσομεν αυτοίς των τε σύκων και ερεβίνθων και κυάμων , και μύρτα και φηγούς σποδιούσιν προς το πύρ , μετρίως υποπίνοντες . Και ούτω διάγοντες τον βίον εν ειρήνη μετα υγείας ..

[...θάχουν και προσφάγι, άλας δηλαδή και ελιές και τυρί και λάχανα ....και επιδόρπια θα τους σερβίρουμε , σύκα και ρεβίθια και κουκιά και σμερτοκούκια και βελανίδια να τα σιγοψήνουν στη χόβολη και να τραβούν κι απο καμμιά ρουφηξιά ( κρασί ) . Και έτσι αφού ζήσουν με ειρήνη και υγεία ...]
Αυτό το εδάφιο δεν φαίνεται σαν να το έχει γράψει ο Επίκουρος ;


Θα έχουμε τις γυναίκες ισότιμες με τους άνδρες

ΠΛΑΤΩΝΟΣ "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" 540 c
Και τας αρχούσας γε , ήν δ' εγώ , ώ Γλαύκων . Μηδέν γαρ τι οίου με περί ανδρών ειρηκέναι μάλλον ά είρηκα ή περί γυναικών , όσαι άν αυτών ικαναί τας φύσεις εγγίγνονται .
( Μα και τις αρχόντισσες επίσης , Γλαύκων . Γιατί μη νομίζεις πως όσα έχω ειπεί αποβλέπουν στους άνδρες περισσότερο παρά και στις γυναίκες , όσες τουλάχιστον κι' απ' αυτές βοηθούν προικισμένες απο τη φύση με την ικανότητα που χρειάζεται )

Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να διοικήσουμε τους βλάκες : Θα δημιουργήσουμε θρησκεία για θεό πανταχού παρόντα . Θα πούμε για ανταμοιβή και τιμωρία μετά θάνατον .

Γνώριζε ο Πλάτων οτι μετά τον θάνατο είναι όπως πρίν γεννηθείς ; Πιστεύω πως γνώριζε . Αλλά σαν καλός Πυθαγόρειος γνώριζε επίσης οτι κάποια πράγματα είναι άρρητα . Τα συζητάς ιδιωτικά με 2-3 φίλους αλλά δεν τα γράφεις σε βιβλίο !
Κάποιος συνεχιστής του Πλάτωνα πρότεινε να μαστιγώνονται οι Επικούρειοι ! Μπορώ να μαντεύσω το γιατί : Διότι δίνουν στον λαουτζίκο την Τετραφάρμακο . Η Τετραφάρμακος είναι μόνο για τους Φιλοσόφους . Όχι για τους βλάκες . Διότι η Τετραφάρμακος τον βλάκα δεν θα τον κάνει σοφό . Απο φοβισμένο όμως ( και χειραγωγήσιμο ) θα τον κάνει θαρραλέο ( και μή χειραγωγήσιμο) .
Και οι δύο φιλόσοφοι μοιάζουν στο ότι απέφυγαν τον γάμο και την τεκνοποίηση !

Το οτι ο Πλάτων επισκέφθηκε τον τύραννο των Συρακουσών δεν πρέπει να το θεωρούμε σημάδι σύμπλευσης με τους τυράννους . Πήγε για να τον πείσει να δημιουργήσει την Πλατωνική ΠΟΛΙΤΕΙΑ στα εδάφη του .
Το οτι ο χριστιανισμός είναι πιστή αντιγραφή κάποιων Πλατωνικών ιδεών δεν κάνει τον Πλάτωνα υπεύθυνο για τα αίσχη του χριστιανισμού . Διότι ο Πλάτων είπε "Πούλα παραμύθι στους βλάκες αλλά εσύ ( ο ηγέτης ) θα ζείς με υποδειγματική λιτότητα" . Αυτό το δεύτερο το "ξέχασαν" οι χριστιανοί ηγέτες !

Επομένως , ο Πλάτων πρότεινε την δημιουργία Επικούρειου κήπου ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ !!!

Απ όσο βλέπουμε οι προβλέψεις και ανησυχίες του Πλάτωνα βγήκαν αληθείς .

Οι ομοιότητες Πλάτωνα και Επίκουρου είναι τόσες που θα μπορούσα να πώ οτι Επικούρειοι είναι όσοι Πλατωνικοί σιχαίνονται την πολιτική !

Οι σημερινοί Επικούρειοι δέχονται οτι εάν το πλήθος των βλακών επιχειρήσει να εισβάλλει στον κηπάκο τους , θα πολεμήσουν .
Αυτή η θέση έχει δύο μειονεκτήματα :

1) Πώς οι λιγοστοί φιλόσοφοι θα πολεμήσουν τεράστιο πλήθος βλακών ;

2) Για να πολεμήσεις θα χρειαστείς στρατό . Θα χρειαστείς ηγέτες . Θα χρειαστείς δικαστές για να δικάζουν όσους Επικούρειους απειθαρχούν στους ηγέτες . Οπότε θα χρειαστεί να καταφύγεις στα συγγράμματα του Πλάτωνα . Ο Επίκουρος δεν κατέθεσε ιδέες περί αυτών !


Υ.Γ. Με αυτά δεν θέλω να πώ στους Επικούρειους "ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ" . Όποιος απεχθάνεται την πολιτική ας παραμείνει στον κήπο . Θέλω να τους πώ "ΜΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΑΡΑΚΩΛΥΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΛΑΤΩΝΙΚΟΥΣ . ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΠΛΑΤΩΝΙΚΩΝ ΩΦΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥΣ !"

********************************************


Επικοινωνία : pitago99@gmail.com


Ήρθατε απο την http://lofos.info/pythas/ideologia.html

Αρχική σελίδα του Πυθαγόρα : http://lofos.info/pythas/index.html


-------------------------------------------------------------------------
Προς τον υπάλληλο που ελέγχει τις ιστοσελίδες και τις "καρφώνει" στα αφεντικά :

ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ Η ν e Α e . Π Ο Χ .Η ΕΣΕΝΑ ( που γνωρίζεις ΠΟΛΛΑ ) ΘΑ ΣΕ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ;



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *