ροή ειδήσεων

Ένας Δήμαρχος που «προλαμβάνει», αλλά μας «φεύγει»!


Χωρίς πια να μας εκπλήσσει, δυστυχώς, το γεγονός της προσπάθειας αποποίησης...
τυχόν ευθυνών από την πλευρά του Δημάρχου Ρόδου, για πράξεις ή παραλήψεις του. Διαβάσαμε λοιπόν, σχετικό έγγραφό του, που έδωσε στη δημοσιότητα, ότι, ζήτησε την «προληπτική» ενίσχυση της πυροσβεστικής υπηρεσίας του νησιού μας, με εναέρια μέσα κατάσβεσης και προσωπικό. Το κείμενο αυτό βέβαια, το παρουσιάζει αμέσως μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, η οποία κατέκαψε εβδομήντα στρέμματα πυκνόφυτου δάσους. Ο σκοπός του; Να μας πείσει ότι είχε κάνει πρόβλεψη! Βέβαια, δεν εμφανίζονται χαρακτηριστικά στοιχεία του εγγράφου, όπως η ημερομηνία σύνταξής του και οι αποδέκτες του, δηλαδή σε ποιους απευθύνεται και σε ποιους κοινοποιείται.

Ωστόσο, θα πρέπει να καταλάβει, έστω και την ύστατη ώρα ότι, οι πολίτες δεν είναι άτομα μειωμένης νοημοσύνης αλλά σκεπτόμενοι.

Έτσι, θα πρέπει να του θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με το Αριθ. Πρωτ. 1470, με ημερομηνία 11-03-2014, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας/ Δ/νση Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΑΔΑ: ΒΙΚΑΙ-ΣΚ1), κυρίως όφειλε:

  • Να προβεί σε προληπτικούς καθαρισμούς βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών. 
  • Να λάβει μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων. 
  • Να λάβει μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο. 
  • Να προβεί στην ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων προστασίας από τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών. 
  • Να προβεί στην προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας. 

Επίσης, στο συντονιστικό τοπικό όργανο που συγκαλείτε εντός του δευτέρου δεκαημέρου του μηνός Απριλίου και συμμετέχει σύνδεσμος του δήμου, αναλαμβάνεται η υλοποίηση έργων και δράσεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κατά προτεραιότητα. Δηλαδή, θα πρέπει να έχει υλοποιήσει όλες τις αναληφθείσες δράσεις και τα διαλαμβανόμενα έργα, για μέρος των οποίων δεν υπάρχει η δυνατότητα κοπής κορδέλας και προβολής. Πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι, ευθύνες πρόληψης έχει και η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, η ηγεσία της οποίας, έχει εξίσου αποδείξει την αναποτελεσματικότητά της και στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας.

Ταυτόχρονα, είναι γνωστό ότι, τα εναέρια μέσα διατίθενται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δια του ΓΕΕΘΑ . Έτσι, η μετακίνηση αεροπορικών μέσων και δυνάμεων με τη μορφή κλιμακίου, όπως επιχειρούν σήμερα τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα που διαθέτει η πολεμική αεροπορία και ο στρατός ξηράς, είναι ιδιαίτερα δύσκολη, πράγμα που γνωρίζει ο κύριος Δήμαρχος ή εάν δεν το γνωρίζει όφειλε να το είχε μάθει, αφού οι απαιτούμενες υποδομές υποστήριξης – συντήρησης τους, υπόκεινται σε ενδελεχή σχεδιασμό και η υλοποίηση του έχει υψηλό κόστος, δεδομένου ότι προϋποθέτει την ύπαρξη ιδιαίτερου εξοπλισμού και εγκαταστάσεων. Για το λόγο αυτό, προφανώς, έχει επιλεγεί η κατά περίπτωση επέμβαση από το πλησιέστερο κλιμάκιο ή την μητρική βάση. Δηλαδή, η όποια αλλαγή απαιτεί να περάσει από τη βάσανο του σχεδιασμού και όχι με λεκτικές φωτοβολίδες.

Όσον αφορά την ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό, φαίνεται ότι, έχουν ήδη διατεθεί δυνάμεις και μάλιστα επί οχήματος, για ανάγκες πυρασφάλειας. Τώρα, εάν η επιχειρησιακή αξιοποίησή τους έγινε λανθασμένα, προφανώς έχει ευθύνη και ο ίδιος.

Άρα, με ένα «χαρτί» δεν κάνεις πρόληψη, αλλά… (το αφήνω στην κρίση των αναγνωστών)

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Με τιμή

Μιχαήλ Β. Μαντικός (Σμήναρχος ε.α)

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/8/14 16:24

    Ε και συ τώρα.... του βάζεις δύσκολα.... ακόμα περιμένουμε να ξυλώσει τις παράνομες πινακίδες που είπε ότι θα ξεκινήσει να ξυλώνει μέχρι τον Σεπτέμβριο πριν 2 χρόνια!!!!!!! Λες να εννοούσε αυτόν τον Σεπτέμβριο???????? Ασε δε τα σκουπίδια στους δρόμους!!!! Παίρνει βραβείο βρωμιάς!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *