ροή ειδήσεων

Κάστρα: οι ανεκτίμητοι θησαυροί της Ελλάδας



Περιηγηθείτε στα κάστρα της Ελλάδας και εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία, τώρα που είναι καλοκαίρι, πριν τις βουτιές σας να τα επισκεφτείτε...


Εντυπωσιακά και επιβλητικά στέκουν συνήθως στα υψηλότερα σημεία των πόλεων και χρησίμευαν ως παρατηρητήρια ή ως χώροι προφύλαξης από τους εχθρούς. Οι εποχές όπου στα κάστρα κυκλοφορούσαν αυτοκράτορες και ιππότες με άλογα, μπορεί να ανήκουν στο μακρινό παρελθόν, ωστόσο, πολλά από αυτά παραμένουν στη θέση τους συνθέτοντας μαγευτικά τοπία που αξίζει να τα επισκεφτεί κανείς.

Στην Ελλάδα όπως ενημερωνόμαστε από την ιστοσελίδα «Καστρολόγος, Κάστρα της Ελλάδας» υπάρχουν περισσότερα από 800 Μεσαιωνικά και Νεότερα Kάστρα, Φρούρια και Πύργοι, αριθμός ιδιαίτερα σημαντικός αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της χώρας, απόλυτα κατανοητός όμως αν αναλογιστεί τους πολέμους της χώρας.

Ξεκινάμε ένα μικρό ταξίδι στα ενδότερα των κάστρων και σας παρουσιάζουμε τα 4 Καλύτερα της Χώρας.

Καστροπολιτεία του Μυστρά: Χτισμένη στις πλαγιές του Ταϋγέτου, η Καστροπολιτεία του Μυστρά μεταφέρει τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Πολύτιμη πηγή γνώσης της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού των δύο τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου, παραμένει ακατοίκητη και ερημωμένη, προσφέροντας απλόχερα μία πρωτόγνωρη πολιτιστική εμπειρία (και όχι μόνο) σε ένα τοπίο που καθηλώνει το βλέμμα και ξυπνάει τις μνήμες.


Έργα αποκατάστασης πραγματοποιούνται διαρκώς στο κάστρο του ΜυστράΗ καλύτερη εποχή να επισκεφτεί κανείς τον Μυστρά είναι σίγουρα η Άνοιξη. Τα άγρια άνθη και φυτά που γεννάει η φύση συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο που θα διευκολύνει και θα ομορφύνει την περιήγησή σας στο χώρο. Μπορεί το Κάστρο να είναι ερημωμένο αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι και εγκαταλελειμμένο στη μοίρα του. Απεναντίας τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται διαρκώς εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης στα πολλά του μνημεία.



Μία σειρά θρησκευτικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων πραγματοποιούνται στον αρχαιολογικό χώρου του Μυστρά αποτίωντας φόρο τιμής στον τελευταίο Βυζαντινό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, Δεσπότη του Μυστρά, που συνέδεσε το όνομά του με την Άλωση της Πόλης το 1453. Πέρυσι, για πρώτη χρονιά η ετήσια γιορτή, τα "Παλαιολόγια", άνοιξε με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε χώρο του κάστρου. Ακολούθησαν μουσικές βραδιές με βυζαντινή μουσική, θεατρικό παιχνίδι, αγώνες τοξοβολίας και σκοποβολής κ.ο.κ.

Μονεμβάσια: Φεύγοντας από τον Μυστρά και κατηφορίζοντας νότια, στο άκρο της λακωνικής γης, συναντάει κανείς τη Μονεμβάσια με το περίφημο κάστρο της. Πάνω σε έναν βράχο που ενώνεται με τη στεριά με μία γέφυρα, το μοναδικό σημείο που μπορείς να το προσεγγίσεις, βρίσκεται εδώ και αιώνες η βυζαντινή καστροπολιτεία της Μονεμβάσιας.


Η Μονεμβάσια έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών ξένων παραγωγών 
Αφήνουμε τα αυτοκίνητα μακριά, φοράμε αθλητικά και ξεκινάμε έναν περίπατο στα βάθη της ιστορίας, περνώντας μέσα από στενά, πλακόστρωτα δρομάκια, καμάρες και γραφικές μυστικές γωνιές, χαζεύοντας ανά σημεία τη θέα και τη θάλασσα. Από τα πρώτα κιόλας βήματα στο κάστρο συναντάμε το σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου ενώ ανάμεσα στα εστιατόρια, τα καφέ και τα ξενοδοχεία, θαυμάζουμε παλιά αρχοντικά και τις πολλές εκκλησίες.




Απομεινάρι του βυζαντινού πολιτισμού μπορεί κανείς γρήγορα να αντιληφθεί τη μαγική αρχιτεκτονική του Κάστρου, ενός κάστρου που υπόσχεται στιγμές χαλάρωσης, απόλαυσης και ονειροπόλησης. Πριν το επισκεφτείτε μπορείτε να κάνετε μία 360 μοιρών εικονική περιήγηση μέσα από την επίσημη σελίδα της Μονεμβάσιας.

Αστυπάλαια: Για χρόνια, το εντυπωσιακό κάστρο της Αστυπάλαιας, αποτελούσε το μοναδικό σημείο του νησιού που ήταν κατοικημένο. Καταλαμβάνει μία έκταση 4000 τ.μ., έχει ανακηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο και αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού.


Φωταγωγημένο το κάστρο της ΑστυπάλαιαςΣτις παρυφές του κάστρου βρίσκεται και η ονομαστή εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας, που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Στο πανηγύρι της προσφέρεται δωρεάν δείπνο σε όλους, με πρώτο πιάτο τη σπεσιαλιτέ του νησιού, το περίφημο Λαμπριανό, (κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια). Επίσης, ο αρχαιότερος ναός του Αη Γιώργη (1790) βρίσκεται μέσα στο κάστρο.



Αν βρεθείτε στην Αστυπάλαια, προτιμήστε να περπατήσετε στο κάστρο κατά τη δύση του ηλίου, να χαθείτε μέσα στα πολύ στενά δρομάκια και να χαζέψετε τα πέτρινα σπίτια με τις ξύλινες σκάλες.


Ρόδος, το Κάστρο των Ιπποτών: Ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Ευρώπης, βρίσκεται στη Ρόδο και κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες τουρίστες. Άλλωστε το αεροδρόμιο της Ρόδου είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της χώρας.


Έχοντας τις ρίζες του στο μακρινό παρελθόν, το κάστρο φτιάχτηκες στις αρχές του 14ου αιώνα από Ναίτες Ιππότες προκειμένου να προστατέψουν τους κατοίκους από τις επιδρομές. Με πολλές πύλες εισόδους, με γέφυρες, χώρους πρασίνου, στενά δρομάκια, καμάρες, εκκλησίες και παλάτι, το Κάστρο της Ρόδου, που φωλιάζει την ιστορική πόλη, έχει χαρακτηριστεί «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς».


Ένα πολύ μικρός μέρος του κάστρου της ΡόδουΓεμάτο ζωή, με καταστήματα κάθε λογής, με υπηρεσίες και τράπεζες, με χώρους τέχνης και πολιτισμού, με καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ, το παρόν συναντάει το παρελθόν, σε ένα ζωντανό και δημιουργικό διάλογο, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα παλαιότερων εποχών. Μία βόλτα δεν είναι ποτέ αρκετή ενώ μεταξύ άλλων θα μπορείτε αν θέλετε να εξασκήσετε yoga στα πράσινα σημεία του πάρκου, να ασχοληθείτε με την τέχνη, να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική αλλά και αν το αντέχει η τσέπη σας να εξασφαλίσετε μέσα σε αυτό και τη διαμονή σας.


Παρόλη την τουριστική του εκμετάλλευση, παραμένει ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα των Δωδεκανήσων, που σίγουρα θα θέλατε να έχετε επισκεφτεί έστω και μία φορά.


*Περισσότερες πληροφορίες για τα κάστρα της Ελλάδας και την ιστορία τους μπορείτε να αναζητήσετε εδώ.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *