Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να θωρακίζει...
την υγεία μας, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύουμε ένα τρόφιμο, επηρεάζει το πόσο υγιεινό είναι τελικά για τον οργανισμό μας.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο δρ Ρόντνεϊ Μπίλτον από το Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ, ο οποίος στο βιβλίο του «Know What To Eat» αναλύει τα τρόφιμα και εξερευνά τις ιδιότητές τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο γνωστός σε όλους μας πουρές πατάτας.
Όπως εξηγεί ο δρ Μπίλτον πολλοί λανθασμένα πιστεύουν ότι σάκχαρα έχουν μόνο η ζάχαρη και τα γλυκά.
Στην πραγματικότητα, όμως, η πλειοψηφία των τροφών τα περιέχει. Από τα φρούτα και τις πατάτες μέχρι τα δημητριακά για πρωινό, το ψωμί, τις φρυγανιές και τα ζυμαρικά.
Όταν, λοιπόν, τέτοια τρόφιμα όπως οι πατάτες πολτοποιούνται, απελευθερώνουν πιο γρήγορα τα σάκχαρά τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται πιο γρήγορα και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Στην πραγματικότητα, όταν βράσουμε τις πατάτες και τις κάνουμε πουρέ, απελευθερώνουν 25% περισσότερα σάκχαρα απ' ό,τι όταν τις κόψουμε σε φέτες.
Το ίδιο ισχύει και για το μήλο, το οποίο όταν το τρώμε αυξάνεται πολύ λιγότερο το σάκχαρο στο αίμα απ' ό,τι όταν πίνουμε τον χυμό του.
Βέβαια, φαίνεται ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα υποχωρούν γρήγορα, ωστόσο οι απότομες αυξομειώσεις είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ιδιαίτερα επιβλαβείς.
Παράπονα Ρόδου
την υγεία μας, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύουμε ένα τρόφιμο, επηρεάζει το πόσο υγιεινό είναι τελικά για τον οργανισμό μας.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο δρ Ρόντνεϊ Μπίλτον από το Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ, ο οποίος στο βιβλίο του «Know What To Eat» αναλύει τα τρόφιμα και εξερευνά τις ιδιότητές τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο γνωστός σε όλους μας πουρές πατάτας.
Όπως εξηγεί ο δρ Μπίλτον πολλοί λανθασμένα πιστεύουν ότι σάκχαρα έχουν μόνο η ζάχαρη και τα γλυκά.
Στην πραγματικότητα, όμως, η πλειοψηφία των τροφών τα περιέχει. Από τα φρούτα και τις πατάτες μέχρι τα δημητριακά για πρωινό, το ψωμί, τις φρυγανιές και τα ζυμαρικά.
Όταν, λοιπόν, τέτοια τρόφιμα όπως οι πατάτες πολτοποιούνται, απελευθερώνουν πιο γρήγορα τα σάκχαρά τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται πιο γρήγορα και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Στην πραγματικότητα, όταν βράσουμε τις πατάτες και τις κάνουμε πουρέ, απελευθερώνουν 25% περισσότερα σάκχαρα απ' ό,τι όταν τις κόψουμε σε φέτες.
Το ίδιο ισχύει και για το μήλο, το οποίο όταν το τρώμε αυξάνεται πολύ λιγότερο το σάκχαρο στο αίμα απ' ό,τι όταν πίνουμε τον χυμό του.
Βέβαια, φαίνεται ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα υποχωρούν γρήγορα, ωστόσο οι απότομες αυξομειώσεις είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ιδιαίτερα επιβλαβείς.
Παράπονα Ρόδου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.