ροή ειδήσεων

Πριγκίπισσα Diana: 17 χρόνια χωρίς το «Ρόδο της Αγγλίας»



Ήταν ξημερώματα της 31ης Αυγούστου 1997, όταν ο ήχος του τηλεφώνου...
«έσπασε» την μεταμεσονύχτια σιωπή στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Μια φωνή ενημέρωσε ότι η πριγκίπισσα Diana ήταν νεκρή. Ο πρίγκιπας William, ο μεγαλύτερος γιος της Diana, συνειδητοποίησε γιατί ήταν ανήσυχος από την ώρα που έπεσε στο κρεβάτι του. Μόλις είχε χάσει την αγαπημένη του μητέρα. Τα ένστικτό του δεν τον πρόδωσε αυτή την φορά!

Λίγες ώρες αργότερα, η είδηση του θανάτου της έκανε τον γύρο του κόσμου και σήκωσε ένα πρωτοφανές και παγκόσμιο κύμα θλίψης.

Η «Lady Di», η «θλιμμένη πριγκίπισσα», η «πριγκίπισσα του λαού», το «Ρόδο της Αγγλίας», η Diana είχε αφήσει την τελευταία της πνοή στο τούνελ Pont D’ Alma, στην Πόλη του Φωτός, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα.
Ακόμα και σήμερα, 17 χρόνια μετά τον θάνατό της, κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τις στιγμές που εκτυλίχθηκαν στη Βρετανία με εκατομμύρια κόσμου να παρακολουθεί χωρίς ανάσα μέσω των τηλεοπτικών δικτύων.

Βρετανοί με δάκρυα στα μάτια και ένας ωκεανός από λουλούδια και γράμματα τη συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία.

Η πριγκίπισσα που αγαπήθηκε όσο καμία

Η ιστορία της Diana είναι χιλιοειπωμένη, με χιλιάδες λεπτομέρειες να βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά.

H Diana ήταν εκείνη η κοπέλα, που είχε αριστοκρατική καταγωγή και που η μοίρα της είχε αποφασίσει να την κάνει πριγκίπισσα της Αγγλίας και μάλιστα την πιο αγαπημένη της.

‘Εγινε σύζυγος του… αιώνιου πρίγκιπα Charles (Κάρολος) στις 29 Ιουλίου 1981 στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Παύλου.

Ο γάμος τους χαρακτηρίστηκε ως ο γάμος του αιώνα. Χιλιάδες Βρετανοί – περίπου 600 χιλιάδες – ήταν στημένοι στους δρόμους και στα πεζοδρόμια κρατώντας τις βρετανικές σημαίες, ενώ εκατομμύρια τηλεθεατές είχαν στηθεί μπροστά στην τηλεόρασή τους για να χαζεύουν το παραμύθι που έπαιρνε σάρκα και οστά.

Την Diana την λάτρεψαν. Ήταν νέα, ήταν όμορφη, είχε ένα μοναδικό στιλ, ήταν φιλάνθρωπος, ήταν το νέο αίμα στο αραχνιασμένο Μπάκιγχαμ, που είχε μείνει – και παραμένει – εγκλωβισμένο στα βασιλικά πρωτόκολλα.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά από τον ιστορικό γάμο, η Diana έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί και διάδοχο του θρόνου, τον William. Δύο χρόνια μετά στη ζωή ήρθε και ο πρίγκιπας Harry.

Τα παιδιά την έκαναν ευτυχισμένη. Προσπαθούσε να τα μεγαλώσει ως θνητούς και όχι ως πρίγκιπες.

Έκαναν τις βόλτες τους χωρίς συνοδεία και όταν πήγαιναν στο ΜcDonalds περίμεναν στην ουρά για να αγοράσουν τα αγαπημένα τους burger, χωρίς να δέχονται να τους παραχωρήσουν τη θέση τους οι Λονδρέζοι.

Βέβαια, όσο και αν προσπαθούσε η Diana, τα δύο της αγόρια ήταν πρίγκιπες και έτσι μεγάλωσαν, υπό το αυστηρό βλέμμα γιαγιάς και Βασίλισσας Ελισάβετ.

Η πριγκίπισσα που έσπασε τα πρωτόκολλα

Όταν η Diana παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Charles, ήταν μόλις 20 ετών και οι εμπειρίες της ήταν περιορισμένες.

Από την πρώτη στιγμή η Diana έγινε το αγαπημένο πρόσωπο των Βρετανών και ο σύζυγός της μπήκε στη σκιά της.

Η νέα πριγκίπισσα μαγνήτιζε και η δημοτικότητά της αυξανόταν με ραγδαίους ρυθμούς.

Η Diana δεν έμεινε επαναπαυμένη στη θέση της. Ήταν δραστήρια, είχε μεγάλη φιλανθρωπική δράση και είχε μια… ροκ ζωή, που την έκανε να αντιδρά σε οποιοδήποτε περιορισμό.

Έγραφε τα βασιλικά πρωτόκολλα στις πανάκριβες γόβες της, έδινε συνεντεύξεις, φωτογραφιζόταν στα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας φορώντας δημιουργίες διάσημων οίκων, έκανε φιλίες από χρυσάφι και ήταν εκείνη που έκανε παρατήρηση στον Michael Jackson, γιατί δεν είχε συμπεριλάβει στη συναυλία του στο Λονδίνο το τραγούδι «Dirty Diana». Από σεβασμό της απάντησε ο βασιλιάς της pop κι εκείνη ξέσπασε σε γέλια.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την σχέση της με την Μητέρα Τερέζα; Μοιράζονταν ένα κοινό σκοπό και αυτός δεν ήταν άλλος από το να κάνουν καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων που υπέφεραν.

Η Diana πολέμησε για την εξολόθρευση των ναρκών, περπάτησε σε απαγορευμένες περιοχές και αγκάλιασε με όλη της την αγάπη έναν ασθενή με AIDS. Αυτή η κίνησή της, που έκανε τις φωτογραφικές μηχανές να πάρουν φωτιά, ήταν αποφασιστικής σημασίας, τόνισαν οι ειδικοί και βοήθησε τους Βρετανούς να δουν από μια άλλη οπτική γωνία τους ασθενείς με HIV. Το έκανε η λατρεμένη τους πριγκίπισσα, γιατί να μην το κάνουν κι εκείνοι;

Η άστατη προσωπική ζωή

Η Diana είχε τα πάντα, εκτός από ευτυχία. Μια λέξη άγνωστη από τότε που ήταν παιδάκι. Η μητέρα της εγκατέλειψε την οικογένειά τους, όταν εκείνη ήταν μικρή και ο πατέρας της έδωσε σκληρούς αγώνες για να κερδίσει την κηδεμονία των παιδιών.

Μεγάλωσε με τον πατέρα της, χωρίς, όμως να απολαμβάνει το μητρικό χάδι. Η ευτυχία, όμως, δεν της χτύπησε την πόρτα, ούτε όταν παντρεύτηκε με τον διάδοχο του θρόνου..

Και αυτό ήταν κάτι που φάνηκε από την στιγμή του αρραβώνα τους. Ένας δημοσιογράφος τους ρώτησε:
Είστε ερωτευμένοι;
Diana: Φυσικά
Charles: Ό,τι και να σημαίνει το ερωτευμένοι

Ο Charles δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να κρύψει τα αισθήματά του, δίνοντας την εντύπωση, ότι παντρεύτηκε την Diana, γιατί έπρεπε να την παντρευτεί. Η Diana βρισκόταν πάντα στη σκιά της Camilla, της γυναίκας που διατηρούσε σχέση με τον Charles από το 1972. Εκείνη ήταν πάντα ανάμεσά τους.

Τα προβλήματα στο γάμο της δεν άργησαν να φανούν. Η απόσταση μεταξύ τους ολοένα και μεγάλωνε, κάτι που αποτυπώθηκε και στις φωτογραφίες. Όσο τα χρόνια περνούσαν, οι δύο τους φαινόταν ότι δεν είχαν καμία σχέση. Ήταν σαν δύο άγνωστοι.

H Diana έψαχνε να βρει εκείνον που θα την έκανε ευτυχισμένη και έλεγε: «Δεν θέλω ακριβά δώρα. Δεν θέλω να εξαγοραστώ. Έχω ό,τι χρειάζομαι. Απλά θέλω κάποιον εκεί για μένα, να με κάνει να αισθάνομαι σιγουριά και ασφάλεια».

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σχεδόν καθημερινά ασχολούνταν με τους έρωτες της πριγκίπισσας.

Στην αρχή ήταν ο λοχαγός του Βρετανικού Στρατού, James Hewit, στη συνέχεια ήταν ο διάσημος καρδιοχειρουργός Hasnat Khan και στο τέλος ήταν ο δισεκατομμυριούχος playboy Dodi Al Fayend.

Η σχέση της με τον James Hewit κράτησε πέντε ολόκληρα χρόνια, από το 1986 έως το 1991.

H Diana ήδη είχε αρχίσει να παλεύει με την κατάθλιψη και την βουλιμία, ενώ για αυτές τις αδυναμίες της έχουν χυθεί τόνοι από μελάνι. Αδυναμίες που παραδέχθηκε και η ίδια σε συνέντευξή της.

Μετά από ένα ταξίδι της Diana και του Charles στη Κένυα, οι σχέσεις τους είχαν φτάσει σε τόσο οριακό σημείο, που η μοναδική λύση ήταν το διαζύγιο.

Με το διαζύγιο, το οποίο ανακοινώθηκε επίσημα από το Παλάτι, η Diana έγινε πλουσιότερη κατά 17 εκατ. λίρες, κράτησε το δικαίωμα να την αποκαλούν «Πριγκίπισσα» αλλά έχασε τον τίτλο «Αυτού Υψηλότης». Επίσης είχε τα ίδια δικαιώματα με τον Charles στην κηδεμονία του William και του Harry.

H αποκαλυπτική συνέντευξη στο BBC

To 1995 η Diana παραχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Martin Bashir και στην εκπομπή Panorama στο BBC.

Στη συνέντευξη αυτή η πριγκίπισσα, εμφανώς βυθισμένη στην κατάθλιψη, μίλησε για τη βουλιμία που την ταλαιπώρησε για τέσσερα χρόνια, για την πίεση του Τύπου και των paparazzi, για το διαζύγιο, για τις εξωσυζυγικές της σχέσεις αλλά και για την μεγάλο της αντίπαλο, την Camilla.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Σε αυτόν τον γάμο, ήμαστε τρεις», ενώ σε κάποιο άλλο σημείο της συνέντευξης παραδέχθηκε ότι λάτρεψε με όλη της την ψυχή τον James Hewit. Ο έρωτας της ζωής της, όμως, ήταν ο καρδιοχειρουργός Hasnat Khan ή όπως τον αποκαλούσε η πριγκίπισσα «Ο κύριος Υπέροχος».

O μεγάλος έρωτας της Diana

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του περιοδικού «Vanity Fair», που είδαν το φως της δημοσιότητας 16 χρόνια μετά από το θάνατό της, ο άντρας της ζωής της ήταν ένας καρδιοχειρουργός από το Πακιστάν, ο Hasnat Khan.

Σε αυτόν τον έρωτα, άλλωστε βασίστηκε και η ταινία «Diana» που προβλήθηκε στους κινηματογράφους, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει τον αναμενόμενο θόρυβο.

Η Diana ήταν τόσο ερωτευμένη, που σκεφτόταν να μετακομίσει στην πατρίδα του και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των φίλων της, ήθελε να αποκτήσει και μια κόρη μαζί του.

Ο Darren Graty, πρώην σεφ στο Μπάκιγχαμ, επιβεβαιώνει τις προθέσεις της Diana λέγοντας: «Ήμουν εκεί, όταν εκείνη το σκεφτόταν (να μετακομίσει)».

Είχε γνωρίσει ακόμα και τους γονείς του, όταν επισκέφθηκε το Πακιστάν στο πλαίσιο των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της
Η πολυπόθητη πρόταση γάμου, όμως, δεν ήρθε ποτέ και η Diana ήταν μια γυναίκα, που βρισκόταν στο στόχαστρο των paparazzi. Τίποτα δεν θα ήταν εύκολο στην κοινή τους ζωή. Για τον λόγο αυτό η σχέση τέλειωσε άδοξα και άφησε την Diana πληγωμένη.

Ο Dodi Al Fayend και ο τραγικός επίλογος

Και κάπου εκεί στη ζωή της μπαίνει ο δισεκατομμυριούχος Dodi Al Fayend. Μπορεί η σχέση αυτή να εξελισσόταν σε έναν μεγάλο έρωτα, αλλά δεν πρόλαβαν να το μάθουν.

Η σχέση τους ήταν στην αρχή. Οι paparazzi τους «αιχμαλώτισαν» για πρώτη φορά μαζί στις 7 Αυγούστου, 24 ημέρες πριν από τον θάνατό τους.

Το τελευταίο τους βράδυ το πέρασαν μαζί, δειπνώντας σε ένα ακριβό εστιατόριο στην Πόλη του Φωτός.

Μπροστά από το ξενοδοχείο επικρατούσε πανικός από τους paparazzi, που περίμεναν να φωτογραφίσουν την Diana με τον καινούργιο της έρωτα.

Εκείνοι προσπάθησαν να τους αποφύγουν και έφυγαν από την πίσω πόρτα. Μπήκαν στην τεθωρακισμένη Mercedes και άρχισε ένα ανελέητο κυνηγητό.

Ο Henry Paul, όμως, ο οδηγός του αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο και το όχημα προσέκρουσε πάνω στον τοίχο της γέφυρας Pont D’ Alma.

Η πριγκίπισσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά ήταν ήδη αργά. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να σταματήσουν την εσωτερική αιμορραγία. Ο σοφέρ, ο σωματοφύλακας και ο Dodi Al Fayend σκοτώθηκαν ακαριαία.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που ήταν δύσπιστοι ως προς την αιτία του δυστυχήματος. Από την επόμενη κιόλας ημέρα αρκετοί ήταν εκείνοι που μιλούσαν για την εμπλοκή του Μπάκιγχαμ στον θάνατό της.

Ο πατέρας του Dodi, Mohamed, άρχισε έναν αγώνα για να ανακαλύψει ποιος σκότωσε τον γιο του και την πριγκίπισσα. Δεν υπήρχε τίποτα που να τον πείθει ότι ήταν δυστύχημα.

Την ίδια εμμονή φαίνεται ότι είχαν και κάποιοι δημοσιογράφοι του βρετανικού Τύπου, που δεν σταμάτησαν να ψάχνουν.

Η έρευνα τους οδήγησε στο γεγονός ότι το δυστύχημα ήταν δολοφονία, η οποία οργανώθηκε και εκτελέστηκε από μέλος των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, ενώ αναμεμειγμένη φαίνεται και η Μ16.

Αλήθεια; Ψέματα; Αυτό είναι κάτι που θα μείνει ερμητικά κλειστό στα υπόγεια των βρετανικών υπηρεσιών.

Η Diana, που ήταν η πιο πολυφωτογραφημένη γυναίκα στον κόσμο, πέρασε στην ιστορία σαν η αγαπημένη πριγκίπισσα της Βρετανίας.

Παραβίασε τα βασιλικά πρωτόκολλα, έκανε την επανάστασή της, λατρεύτηκε όσο καμία, παρέδωσε μαθήματα ανθρωπιάς και κατάφερε ακόμα και 17 χρόνια μετά από τον θάνατό της να μιλούν για εκείνη.

Το «ρόδο της Αγγλίας» δεν λησμονήθηκε…

Πηγή: govastileto



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *