ροή ειδήσεων

Ποιοι πληρώνουν... τη νύφη του Labirint

Χιλιάδες άδεια κρεβάτια στην καρδιά της τουριστικής σεζόν και ανοιχτές οφειλές εκατομμυρίων που είναι άγνωστο αν θα μπορέσουν να καλυφθούν αφήνει... πίσω η ξαφνική κατάρρευση του ρωσικού tour operator, με τους ξενοδόχους στους κύριους προορισμού υποδοχής των Ρώσων τουριστών, μετά το αρχικό σοκ που ακολούθησε την ανακοίνωση της πτώχευσης, να μετρούν τώρα τις «πληγές» τους.

Μεγάλοι χαμένοι τα ξενοδοχεία all inclusive σε Ρόδο, Κω και Κρήτη, που πλέον αναγκάζονται όχι μόνο να καλύψουν με ίδια κεφάλαια την ζημιά που έχει προκληθεί από τη φιλοξενία των τουριστών μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του επαναπατρισμού τους, αλλά και να αντισταθμίσουν με όποιο τρόπο μπορούν τις αναγκαστικές ακυρώσεις των προγραμματισμένων πακέτων για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο… μήνες στους οποίους στηρίζονταν από πλευρά εισπράξεων.

Την ίδια ώρα, βρίσκεται στον αέρα η κάλυψη των επιταγών για την παρούσα σεζόν. Το μέγεθος των απώλειας δεν έχει ακόμη υπολογιστεί, εντούτοις όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Rodos Palace Αντώνης Καμπουράκης, για το πρώτο τρίμηνο του 2015, το ύψος των επιταγών που θα πρέπει να εξοφληθούν από το Labirint ξεπερνά για τους επιχειρηματίες του νησιού το ένα εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πολλοί ήταν οι ξενοδόχοι που στηριζόμενοι στο «όνομα» του ρωσικού tour operator και στην- όπως όλα έδειχναν μέχρι πρότινος- αυξανόμενη δυναμική του τουρισμού από τη Ρωσία, δεν είχαν ζητήσει προκαταβολές για τη δέσμευση των δωματίων τους κατά τη διάρκεια της σεζόν, γεγονός που ισοδυναμεί, όπως σημειώνουν, με οικονομική καταστροφή. Τα δωμάτια αυτά πλέον μένουν κενά και οι πιθανότητες να καλυφθούν από άλλους τουρίστες είναι πλέον μηδαμινές, δεδομένου πως τα συμβόλαια με τα ξένα τουριστικά πρακτορεία το αργότερο στην αρχή κάθε χρονιάς. Υπήρχαν μάλιστα μονάδες που φιλοξενούσαν αποκλειστικά μόνο Ρώσους τουρίστες.

Στη Ρόδο, όπως λένε οι πληροφορίες, έχουν μείνει «ορφανοί» πέντε χιλιάδες ρώσοι τουρίστες, ενώ συνολικά από το συγκεκριμένο πρακτορείο οι ξενοδόχοι ανέμεναν να υποδεχτούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού 90 χιλιάδες επισκέπτες. Εξίσου σοβαρή είναι η ζημιά στα ξενοδοχεία της Κω, το δεύτερο πιο δημοφιλή προορισμό των Δωδεκανήσων για τους Ρώσους. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, περίπου 1.500 είναι οι τουρίστες που βρίσκονται στον αέρα μετά την πτώχευση του Labirint στο νησί και οι ξενοδόχοι εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την εξόφληση των χρεών και φυσικά για το πώς θα μπορέσουν να γεμίσουν τα δωμάτια που είχαν κρατηθεί τους επόμενους δύο μήνες.

Σοβαρότατες είναι οι απώλειες και για τους επιχειρηματίες της Κρήτης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού Νίκο Χαλκιαδάκη, περίπου τέσσερις χιλιάδες Ρώσοι ξέμειναν στα ξενοδοχεία, ενώ κάθε την εβδομάδα περίπου πέντε χιλιάδες Ρώσοι προσγειώνονταν στην Κρήτη από τον Labirint. Ο μεγαλύτερος εφιάλτης όμως είναι εάν θα μπορέσουν να καλυφθούν οι απώλειες από τον ασφαλιστικό οργανισμό του tour operator.

Όπως υπογραμμίζουν πάντως οι ενώσεις των ξενοδόχων, η κατάσταση απαιτεί αυτή τη στιγμή «λεπτούς χειρισμούς», αφού οποιαδήποτε λάθος κίνηση μπορεί να αμαυρώσει την εικόνα της χώρας και να στερήσει από τις επιχειρήσεις Ρώσους επισκέπτες στα επόμενα χρόνια. Ήδη μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες έχουν προβεί σε ανακοινώσεις αναφορικά με τη δωρεάν φιλοξενία των Ρώσων μέχρι την ημερομηνία της αναχώρησης τους. Μεταξύ τους ο ξενοδοχειακός όμιλος Mitsis Hotels που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή πέντε χιλιάδες Ρώσους, ο όμιλος Κυπριώτη στην Κω και Atrium Hotels στη Ρόδο.

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός πως ο Σύνδεσμος Tour Operators Ρωσίας ετοιμάζει λίστες με τα ξενοδοχεία που δεν χειρίστηκαν σωστά τους πελάτες του Labirint και τους ζήτησαν να πληρώσουν για την παραμονή τους, καθώς και όσων τους βοήθησαν. Οι λίστες αυτές πρόκειται να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του συνδέσμου.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος5/8/14 18:08

    Ειναι ενα γεγονος που ολοι το περιμεναν αλλα καποιοι το επεζαν υπερανω, ειδικα οι Ξενοδοχοι που τα τελευται χρονια με το ανοιγμα της Ρωσιας εχουν παραμελιση τισ παραδοσιακες αγορες. Οσο για τα αδεια κρεβατια, δεν θα μεινουν γιατι υπαρχουν παρα πολλες αεροπορικες θεσεις κενες, απο ολοι την ευρωπη και ολοι ψαχνουν για κρεβατια, αρα ας μπει και κανενας ευρωπαιος σε αυτα. Πολλη ζαλαδα οι Ρωσοι για το τιποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/8/14 19:47

    ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ '' ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΑΝ '' ,ΝΑ ΕΠΙΣΥΝΑΨΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΑΡΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ '' LARGE '' ....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5/8/14 20:29

    ΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ,ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΟΙ ΧΟΥΒΑΡΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *