ροή ειδήσεων

Θρίλερ σε δύο δόσεις με 345 Σύρους



Αγωνιώδης διάσωση 345 Σύρων μεταναστών και μακρές διαπραγματεύσεις... να πεισθούν να αποβιβασθούν
Απαιτούν να μεταφερθούν στον τόπο προορισμό τους, την Ιταλία

Σε χώρο υποδοχής προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά επρόκειτο να μεταφερθούν αργά χθες το βράδυ ή σήμερα οι 345 Σύροι μετανάστες (293 ενήλικες και 52 παιδιά κάτω των 12 ετών), μετά που περισυνελέγησαν σε θαλάσσια περιοχή 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πάφου, σε συνθήκες θαλασσοταραχής, από το κρουαζιερόπλοιο «Salamis Filoxenia», της εταιρείας Salamis Cruise Lines, που έφτασε στο λιμάνι Λεμεσού γύρω στις 9 το βράδυ. Εφόσον, βεβαίως, αποδέχονταν να αποβιβαστούν από το πλοίο, αφού φορτικά επέμεναν να μεταφερθούν στον τόπο προορισμού τους, την Ιταλία.

Το κρουαζιερόπλοιο έπλεε προς τη Λεμεσό προερχόμενο από τη Σύμη και άλλαξε πορεία, σπεύδοντας προς διάσωση των αλλοδαπών. Αρχικά αποβιβάστηκαν από το κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι οι κανονικοί επιβάτες του, όμως οι Σύροι πρόσφυγες αρνούντο μέχρι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα να αποβιβαστούν, προτάσσοντας αίτημά τους να μεταφερθούν στην Ιταλία, όπου ήταν ο αρχικός προορισμός τους. Μέχρι την ώρα που η εφημερίδα μας οδηγείτο στο τυπογραφείο, μέλη της Υπηρεσίας Ασύλου συνομιλούσαν μέσω μεταφραστών με εκπροσώπους των προσφύγων, προσπαθώντας να τους πείσουν να αποβιβαστούν από το πλοίο.

Κινητοποίηση από τα ξημερώματα
Το πλοιάριο με την ονομασία «Αμπντουλάχ», του οποίου επέβαιναν, φεύγοντας από την κόλαση του εμφυλίου πολέμου της πατρίδας τους, είχε εκπέμψει μέσω ασυρμάτου σήμα κινδύνου λόγω θαλασσοταραχής, προς το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 6.25 τα ξημερώματα.

Από εκείνη τη στιγμή, οι Αρχές της Δημοκρατίας ανέλαβαν μια πρωτοφανή κινητοποίηση για διάσωση των επιβατών του πλοιαρίου, καθώς τέσσερα ελικόπτερα, δύο της Αστυνομίας και δύο της Εθνικής Φρουράς, και δύο σκάφη της Λιμενικής Αστυνομίας επιστρατεύτηκαν για να στηρίξουν την επιχείρηση, ενώ άλλο ένα ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς υπερίπτατο της περιοχής, για σκοπούς επιτήρησης της πορείας του πλοιαρίου.
Τα δύο σκάφη της Λιμενικής επέστρεψαν τελικά στη Λεμεσό, χωρίς να μπορέσουν να προσφέρουν βοήθεια λόγω της θαλασσοταραχής, ενώ η επιχείρηση διάσωσης αναλήφθηκε από τους αξιωματικούς και το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου «Salamis Filoxenia».

Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή
Η περισυλλογή και επιβίβαση των επιβατών του συριακού πλοιαρίου στο κρουαζιερόπλοιο ολοκληρώθηκε στις 2.30 το μεσημέρι ομαλά και χωρίς κανένα τραυματισμό, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Το πλήρωμα τούς προμήθευσε με νερό, φαγητό, κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειάζονταν υπό τις δοσμένες συνθήκες, για να φτάσουν χωρίς προβλήματα στο λιμάνι Λεμεσού.

Ο Γενικός Διευθυντής της Salamis Cruise Lines Κίκης Βασιλείου δήλωσε σχετικά: «Για εμάς προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη ζωή. Αμέσως μετά που ελήφθη το σήμα κινδύνου, αντιδράσαμε τάχιστα και βοηθήσαμε τους ναυαγούς, πάνω σε ανθρωπιστική βάση. Η εταιρεία θέλει να ευχαριστήσει τον καπετάνιο και το πλήρωμα του πλοίου, αλλά και τους επιβάτες που έδειξαν κατανόηση, παρ' όλη την ταλαιπωρία και την καθυστέρηση στον κατάπλου του σκάφους στη Λεμεσό. Μέσα σε 45 λεπτά επιβιβάσαμε 345 ναυαγούς, χωρίς οποιοδήποτε ατύχημα, κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και αποδείξαμε ότι είναι επαρκώς εκπαιδευμένα για τέτοιες περιστάσεις τα πλοία με κυπριακή σημαία».

Υποχρέωση διάσωσης και φιλοξενίας
Ικανοποίηση για την ανταπόκριση των κρατικών υπηρεσιών στην επιχείρηση διάσωσης εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, που ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή που είχε διαπιστωθεί ότι το πλοιάριο μετέφερε μεγάλο αριθμό αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή κυπριακής ευθύνης, οι Αρχές αντέδρασαν αμέσως για διερεύνηση του περιστατικού».

Πρόσθεσε ότι «άρχισε αμέσως ο συντονισμός μεταξύ των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Άμυνας, κατ’ αρχήν σε πολιτικό επίπεδο. Δώσαμε οδηγίες να ενεργήσουν όλες οι υπηρεσίες, με τρόπο που να ανταποκριθούμε στη βασική μας υποχρέωση, για διασφάλιση της ασφαλούς μεταφοράς των αλλοδαπών στην Κύπρο».

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τους μετανάστες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως «με βάση τις διεθνείς συμβάσεις, έχουμε υποχρέωση, αυτούς που περισυλλέγουμε στο πλαίσιο της έρευνας και διάσωσης, να τους μεταφέρουμε σε χώρο φιλοξενίας και στη συνέχεια να δούμε τι θα γίνει, εάν δηλαδή θα επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους, ή εάν υπάρχει άλλος προορισμός. Θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια, είμαστε σε επαφή και με τους διεθνείς οργανισμούς, Ηνωμένα Έθνη και άλλους, για να χειριστούμε το θέμα στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων».

Σε δήλωσή του από το εξωτερικό, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι «αφού εξεταστούν στο λιμάνι Λεμεσού οι μετανάστες, θα μεταφερθούν σε ειδικό χώρο στην Κοκκινοτριμιθιά, όπου θα φιλοξενηθούν μέχρι να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Στον χώρο φιλοξενίας θα λειτουργούν όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες πρόνοιας και περίθαλψης».

«Ανησυχίες» για άλλες αφίξεις
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ερωτηθείς κατά πόσο με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση θα χειρίζεται από τώρα και στο εξής αφίξεις και άλλων μεταναστών από την εμπόλεμη περιοχή της Μέσης Ανατολής, απάντησε πως «αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί και μας προβληματίζει. Εάν και εφόσον υπάρχει κίνδυνος ζωής και εκπέμπεται σήμα κινδύνου από πλοιάριο το οποίο κινδυνεύει εντός του χώρου ευθύνης μας, εντός του χώρου έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι υποχρέωσή μας με βάση διεθνείς συνθήκες να παρέμβουμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Είναι όντως, συνέχισε, «ένα ζήτημα που μας προβληματίζει, εάν και κατά πόσο, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή μας, να έχουμε και στη συνέχεια ανάλογα περιστατικά. Είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό που αφορά μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών».

Σε ερώτηση, εάν έχουν ενημερωθεί διεθνείς οργανισμοί για παροχή βοήθειας στην Κύπρο, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Υπουργός απάντησε πως «το Υπουργείο Εξωτερικών, εκπρόσωπος του οποίου βρίσκεται στη σύσκεψη, αναλαμβάνει τα διαβήματα σε διπλωματικό επίπεδο».

Όλες οι υπηρεσίες σε επιφυλακή
Στο λιμάνι Λεμεσού πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς - Αρχή Λιμένων, Αστυνομία, Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, Ερυθρός Σταυρός και Πολιτική Άμυνα. Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν τα καθήκοντα και υποχρεώσεις της κάθε υπηρεσίας, σε σχέση με την υλοποίηση του πιο πάνω σχεδίου. Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, ενημερωνόταν συνεχώς για τις εξελίξεις.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι Αρχές της Δημοκρατίας είχαν λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, τόσο για την προστασία του προσωπικού, το οποίο θα εμπλακεί στη διαδικασία υποδοχής, μεταφοράς και διαμονής των προσφύγων, όσο και των ίδιων των διασωθέντων, από πλευράς υγείας και παροχής της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας και της όποιας επιπρόσθετης περίθαλψης χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον Λιμενάρχη Γιώργο Ππούρο, «οι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι πανέτοιμες να τους υποδεχθούν».
Ο Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού Χρυσόστομος Ανδρονίκου δήλωσε ότι, γιατροί και νοσηλευτές θα βρίσκονταν χθες βράδυ στο λιμάνι Λεμεσού, για να εξετάσουν τους μετανάστες και, αν κριθεί αναγκαίο, θα διακομιστούν στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρονίκου, το προσωπικό του νοσοκομείου είναι σε επιφυλακή και, αν χρειαστεί, θα κληθεί να βοηθήσει.

Ο χώρος υποδοχής στην Κοκκινοτριμιθιά
Όπως πληροφορούμαστε, τα τελευταία 2-3 χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία δεχόταν πιέσεις, γιατί δεν διέθετε κατάλληλες συνθήκες υποδοχής, με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτές οδήγησαν στη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το Άσυλο, για βελτίωση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου. Μια δεύτερη πτυχή ήταν η βελτίωση των συνθηκών υποδοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, λήφθηκαν δύο αποφάσεις που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση: για δημιουργία του έκτακτου χώρου υποδοχής στην Κοκκινοτριμιθιά για ολιγοήμερη φιλοξενία μετά από επιχειρήσεις διάσωσης και για επέκταση του χώρου φιλοξενίας αιτητών ασύλου στην Κοφίνου.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *