ροή ειδήσεων

Ξένοι κολοσσοί θέλουν να επενδύσουν 4 δισ για ξενοδοχεία πολυτελείας στην Ελλάδα


Ένα ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι αφημένο στη τύχη του. Για 20 χρόνια ήταν άδειο στις όχθες... ενός γραφικού κόλπου. Οι ιδιοκτήτες του δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν με τις αλλαγές στον ξενοδοχειακό τομέα των δεκαετιών '70-'90.
Σήμερα, στη θέση του υπάρχει ένα υπερπολυτελές, πεντάστερο ξενοδοχείο, γνωστό σε όλους για τους υψηλούς πελάτες του, αλλά και για τις εξαίσιες παροχές του. Πρόκειται για το Nikki Beach Resort and Spa.

Το ξενοδοχείο αναφέρει η Wall Street Journal σε σχετικό άρθρο της, άνοιξε μόλις εδώ και λίγες εβδομάδες, αλλά αμέσως κατάφερε να είναι γεμάτο μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού με τιμές που κυμαίνονται από 300 έως 350 ευρώ για ένα διπλό δωμάτιο και 850 ευρώ για μια σουίτα.

Μετά από αρκετά σκληρά χρόνια ο ελληνικός τουρισμός ανεβαίνει και υποδέχεται πολλά γνωστά πρόσωπα της διεθνούς σκηνής όπως η Ράσελ Κρόου και η Ναόμι Κάμπελ, σημειώνει η εφημερίδα. Οι παρατηρητές του κλάδου αναφέρουν πως νέες επενδύσεις σχεδιάζονται που φτάνουν ακόμα και στα τέσσερα δισ. ευρώ. Σημείωναν, δε, πως πρόκειται για ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων τα οποία ενδέχεται να λάμψουν τα επόμενα χρόνια από την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι της μόδας»

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναφέρει, «τι να πω; Η Μύκονος είναι in, σε αντίθεση με το Σεν Τροπέ. Η Ελλάδα έγινε ξανά της μόδας!».
Από την Κέρκυρα έως την Κρήτη περίπου μια δωδεκάδα νέες ξενοδοχειακές μονάδες, τα μισά από αυτά αναπτύσσονται με ξένα κεφάλαια όπως το project της Oaktree Capital Management LP.

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι επενδυτικοί όμιλοι που σκοπεύουν να επενδύσουν περαιτέρω όπως οι:
Hilton Worldwide Holdings Inc, Four Seasons, Rotana από το Abu Dhabi και πρωτοποριακό Nikki Beach Hotels and Resorts.

Η κρίση χρέους, είναι φανερό, έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες σε επενδυτές από τη στιγμή η τιμή της γης έχει πέσει 30-50% κάτω και το κόστος εργασίας έχει επίσης μειωθεί κατά το 1/5, ίσως και περισσότερο.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση στην Ελλάδα προσπαθεί να μειώσει τη γραφειοκρατία και να κλείσει την πόρτα στο παραδοσιακό «antibusiness» κλίμα της χώρας. Πέρυσι, η κυβέρνηση έτρεξε τις διαδικασίες για ένα ξενοδοχείο στην Κρήτη, βρετανικών συμφερόντων, μια επένδυση 267 εκατομμυρίων ευρώ, που για 16 χρόνια είχε μείνει στο ράφι. Η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2015.

Σπάει τα ρεκόρ

Η Ελλάδα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με την έλευση των τουριστών (19 εκατομμύρια φέτος). Η αναταραχή σε Τουρκία και Αίγυπτο την έχει ωφελήσει, έτσι που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η πληρότητα των ξενοδοχείων έφτασε στην Αθήνα το 83%, το 70% σε όλη τη χώρα, ενώ τα έσοδα είναι πάνω από 46%.

«Δεν είναι εύκολο να κάνεις δουλειές στο τοπικό περιβάλλον, καθώς υπάρχουν δύσκολες διαδικασίες και αβεβαιότητες. Όπως η αδειοδοτήσεις και οι επιχορηγήσεις», σημειώνει ο Σπύρος Σπυρόπουλος, σύμβουλος της Oaktree. Ακόμα και έτσι η εν λόγω εταιρεία έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία πολυτελούς θέρετρου.

Οι προοπτικές

Πολλά από τα υπάρχοντα ξενοδοχεία έχουν πνιγεί στα χρέη τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν και αυτό διότι οι φόροι είναι 15 φορές περισσότεροι από τα έσοδα.

Ο Μίλτος Καμπουρίδης, ιδρυτής της Dolphin Capital αναφέρει: «Όταν το τραπεζικό σύστημα αποκτήσει υγεία τότε τα deals θα είναι πιο εύκολα».

Η Dolphin Capital έχει επενδύσει σχεδόν € 400 εκατομμύρια για την ανάπτυξη νέων έργων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς και την αναδιαμόρφωση του θέρετρου Nikki Beach, καθώς και του πολυτελούς Amanzoe resort, ενώ σχεδιάζουν επένδυση κοντά στο 1 δισ. ευρώ για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει σημαντικά ποσά για την αγορά των υπαρχόντων ξενοδοχείων, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα.

Ο ιδρυτής της Nikki, Τζακ Περνό, με έδρα το Μαϊάμι, που ήρθε για δουλειές στην Ελλάδα, είπε με τη σειρά του: «Όταν ανοίγουμε τις κεραίες μας στην Ευρώπη, βλέπουμε πως η Ελλάδα έχει μερικές πολύ ευνοϊκές τιμές. Ένα ανακαινισμένο ξενοδοχείο κοστίζει περίπου 40% κάτω από το χτίσεις ένα καινούργιο.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *