ροή ειδήσεων

50 χρόνια από τους τελευταίους βασιλικούς γάμους στην Ελλάδα



Σεπτέμβρη του 1964, η Αθήνα ζούσε σε ρυθμούς παραμυθιού με πρίγκιπες και άμαξες....
Ο νεαρός Κωνσταντίνος θα έκανε μέσω του γάμου την 17χρόνη πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα Μαρία, βασίλισσα της Ελλάδας. Στους πρώτους και τελευταίους βασιλικούς γάμους που γνώρισε η Αθήνα

Κωστής Χριστοδούλου

6 Μαρτίου 1964 ο βασιλιάς Παύλος πεθαίνει. 23 Μαρτίου του ίδιου χρόνου ο Κωνσταντίνος θα εκφωνήσει τον “Λόγο του Θρόνου” στην Βουλή. Ο βασιλεύς απέθανε, ζήτω ο βασιλεύς. Η βασιλεία βλέπει την συμπάθεια του κόσμου να αναπτερώνεται και δεν χάνει την ευκαιρία να μείνει στην επικαιρότητα με τους βασιλικούς γάμους που έχουν προγραμματισθεί για τις 18 Σεπτεμβρίου. Των πιο νέων βασιλιάδων του πλανήτη, του 23χρόνου Κωνσταντίνου και της μόλις 18χρόνης πριγκίπισσας της Δανίας, Άννας Μαρίας. Με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από το συμβάν, το WE του news247 ξεφυλλίζει τα αρχεία για να διαβάσει πως καλύφθηκε το γεγονός από τις εφημερίδες της εποχής. Όχι τόσο για αυτό καθ' αυτό το γεγονός αλλά για τον τρόπο που αντιμετωπίζονταν αλλά και τα παραλειπόμενα ενός τεράστιου – για τα δεδομένα της τότε Ελλάδας – κοσμικού γεγονότος.







Οι εκδηλώσεις, όπως αρμόζουν σε τέτοιες περιπτώσεις διήρκεσαν μία εβδομάδα. Ξεκίνησαν από την Κοπεγχάγη όπου δόθηκε δεξίωση προς τιμή των μελλόνυμφων και συνεχίσθηκε στην Αθήνα με την υποδοχή της νύφης, την εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο, τις τρεις λαϊκές δεξιώσεις και την μία των επισήμων και των διεθνών εστεμμένων και με αποκορύφωμα την γαμήλια τελετή που αποτέλεσε την μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη κοινωνική εκδήλωση του 20ου αιώνα στην Ελλάδα.






50 ελληνο-δανικοί γάμοι

Άγνωστο εάν υπήρξε προϊόν φαντασίας ή της ανάγκης για “παράπλευρες” ειδήσεις, ο Τύπος τις ημέρες εκείνες ενημέρωνε ότι με αφορμή το “ευτυχές γεγονός” ετοιμάζονται 50 γάμοι μεταξύ Δανίδων και Ελλήνων. Συγκεκριμένα το δημοσίευμα του Βήματος αναφέρει : “Τα πενήντα αυτά ελληνοδανικά ειδύλλια δημιουργήθηκαν, μετά από τους αρραβώνες του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας.

Ο Βασιλιάς σας έδωσε το καλό παράδειγμα και εμείς ακολουθήσαμε, δήλωνε μία όμορφη Δανέζα σφίγγοντας δυνατά το μπράτσο του Έλληνα που την συνόδευε.

Όλες οι Δανέζες ονειρεύονται τώρα να παντρευτούν με Έλληνες, είπε κάποια άλλη. Και μία τρίτη από την παρέα πρόσθεσε:

Οι άνδρες της Ελλάδας έχουν πολύ καλή φήμη στις άλλες χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα στον βορρά. Όσες επιστρέφουν από την Ελλάδα είναι ενθουσιασμένες μαζί σας.

Ανάλογες ήταν τα σχόλια των Δανών για τις Ελληνίδες και ιδιαίτερα τις μαυρομάτες: Σε τέτοιες γυναίκες δεν μπορεί κανείς να πη όχι!

...Ιδιαίτερα συγκινημένες δείχνουν οι γοητευτικές Δανέζες τόσο για το βασιλικό γεγονός, όσο και για την γνωριμία των Ελλήνων. Αυτές άλλωστε κυριαρχούν και στις διάφορες εκδηλώσεις, οι οποίες τείνουν να δώσουν μία έντονα δανέζικη νότα στην αθηναϊκή ατμόσφαιρα: Όλα στον τόπο σας είναι όμορφα, λέει με πάθος μία νεαρή από την Όντενς, την πατρίδα του Χανς Κρίστιανς Αντερσεν. Ο τόπος, οι άνθρωποι, τα πράγματα, το φως, η θάλασσα, τα σπίτια σας ακόμη και οι ζωηρές φωνές σας. Δεν ξέρω ελληνικά, αλλά με γοητεύει ή μουσική της γλώσσας, της ομιλίας σας.

Η Ελλάδα είναι πιο όμορφη ότι φαντάστηκα και δεν ξέρω, προσθέτει μία άλλη, νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες μοιάζουν με τον βασιλιά σας τον Κωνσταντίνο.

...Φαίνεται ότι ταιριάζουν πολύ οι Έλληνες με τις Δανέζες, ανέφερε Αθηναίος ξενοδόχος, διότι αμέσως γνωρίζονται, γίνονται καλοί φίλοι και η αλληλογραφία μεταξύ Ελλάδος και Δανίας διογκώνονται... Εννοείται όμως ότι και οι Δανοί δεν υστερούν. Αγκιστώνονται με την ίδια ευκολία από τις ακαταμάχητες Ελληνίδες.

Από τους πενήντα γάμους μεταξύ Ελλήνων και Δανέζων, πληροφορούμεθα ότι οι 20 θα γίνουν στην Ρόδο, άλλοι τόσοι στην Αθήνα και οι υπόλοιποι σε διάφορα τουριστικά μέρη.






Η τούρτα και τα δώρα

Όλες οι πληροφορίες ή παραμικρή λεπτομέρεια είχε την αξία του για το αναγνωστικό κοινό των εφημερίδων που ζούσαν για την μεγάλη στιγμή: «Τετραόροφη, ύψους δυόμιση μέτρων και βάρους 120 κιλών είναι η γαμήλια βασιλική τούρτα που εδώρησε στο υψηλό ζεύγος η εταιρεία “Φλόκα”. Στις πλευρές των ορόφων, οι οποίοι είναι σε σχήμα εξαγώνου, υπάρχουν τα οικόσημα των Βασιλικών Οίκων Ελλάδος και Δανίας, το μονόγραμμα των μελλόνυμφων, το ολυμπιακό σχήμα, σε ανάμνηση της ολυμπιακής νίκης του Βασιλέως Κωνσταντίνου και το Βασιλικό Στέμμα. Επίσης υπάρχουν αγαλματίδια ερωτιδέων και περιστεριών, λευκά άνθη, ενώ στην κορυφή της τούρτας είναι τοποθετημένο ανθοδοχείο με λουλούδια από ζάχαρι. Κατασκευαστής της βασιλικής τούρτας είναι ο αρχιτεχνίτης της εταιρείας κ. Μ. Ραγουζαρίδης».

Εκτενή ρεπορτάζ υπάρχουν σε όλες τις εφημερίδες και για τα δώρα που έλαβαν οι νεόνυμφοι: «Στο μεγάλο κατάλογο των δώρων προς τον Βασιλιά και την Άννα Μαρία και νέα. Αναφέρονται τα κυριότερα: Ο πρωθυπουργός του Καναδά έστειλεν μία εσάρπα από βιζόν-μπονάς. Ο πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας μία χρυσή σιγαροθήκη. Ο στρατηγός Φράνκο ένα βελούδινο του τοίχου κεντημένο με τα ελληνικά βασιλικά εμβλήματα. Ο πρόεδρος του Πακιστάν ένα σερβίς τσαγιού λεπτής κατεργασίας και ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας ένα πολύτιμο μεταξωτό χαλί. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνελεύσεως της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας ένα ωραίο χαλί μέσα σε δερμάτινη θήκη. Ο Πατριάρχης της Αντιοχείας εικόνα εξόχου ρωσικής τέχνης.

Ο Πρόεδρος (σ.σ. των ΗΠΑ) και η κυρία Τζόνσον ένα αργυρό κύπελλο και μία υπογεγραμμένη οικογενειακή φωτογραφία εντός αργυρού πλαισίου. Ο πρόεδρος της Αυστριακής Δημοκρατίας ένα κρυστάλλινο βάζο... Ο πρόεδρος της Ταγκανίκα ένα κάλαθο από έβενο και ελεφαντοστούν...Οι κάτοικοι της Ρόδου ένα χαλί. Οι καθηγηταί της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής, ένα πίνακα του ζωγράφου Τσαρούχη... Άλλα δώρα που προσεφέρθησαν είναι: Αμφορεύς του 3ου π.Χ. αιώνος (!) , δώρο της Σχολής Καλών Τεχνών».






Ένας θάνατος, δέκα τραυματισμοί και εκατό λιποθυμίες

Την επόμενη της τελετής η αστυνομία ανακοίνωσε τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα στατιστικά της εκδήλωσης: “Κατά τους υπολογισμούς αξιωματικών της Αστυνομίας ένα εκατομμύριο περίπου άτομα παρακολούθησαν την χθεσινήν γαμήλιον βασιλικήν τελετήν. Ένα άτομο απέθανε, συνέπεια καρδιακής προσβολής και περί τα 100 άλλα ελιποθύμησαν, μεταφερθέντα εις τα διάφορα πρόχειρα ιατρεία που είχεν εγκαταστήσει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εις διάφορα κεντρικά σημεία της πόλεως καθώς και εις τον Σταθμόν Πρώτων Βοηθειών. Επίσης δέκα άτομα ετραυματίσθησαν συνεπεία πτώσεων λόγω του συνωστιμού. Εξ αυτών τα τρία σοβαρότερον μετεφέρθησαν εις κλινικάς του ΙΚΑ”.

Σημαντική ήταν η παρουσία της ελληνικής επαρχίας. Μπορεί σήμερα τα νούμερα να μην προκαλούν εντύπωση όμως για την εποχή ήταν είδηση: “ Υπολογίζεται ότι κάπου 2.500 αυτοκίνητα, λεωφορεία, πούλμαν ήρθαν γεμάτα ειδικά από διάφορες επαρχιακές πόλεις για τους γάμους. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και ένας αριθμός 300 περίπου κάρων που πέρασαν από την Ελευσίνα προς την Αθήνα”.






Η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Βήμα”: κατά τους χθεσινούς γάμους έκαναν την εμφάνιση τους δύο καινούργια στοιχεία, που δεν υπήρχαν σε άλλες επίσημες εκδηλώσεις και πανηγυρισμούς. Πρώτον η λειτουργία του συστήματος τηλεοράσεως, που μετέδιδε αμέσως όλες τις φάσεις των γεγονότων και δεύτερον η καθιέρωση του αμερικάνικου εθίμου, να εκφράζει το κοινό την συγκίνηση του πετώντας... μικρά κομμάτια χαρτιού, από τα μπαλκόνια και τις ταράτσες, προς τους τιμώμενους. Πάνω από 300 συσκευές τηλεοράσεως “έπιασαν” χθες την αναμετάδοση της τελετής των βασιλικών γάμων σε όλη την Αθήνα. Οι 70 από αυτές τοποθετήθηκαν από την ιταλική R.A.I. και οι υπόλοιπες ανήκουν σε διάφορους ιδιώτες και επιχειρηματίες, που τις είχαν εγκαταστήσει στις βιτρίνες των καταστημάτων τους, για διαφημιστικούς λόγους. Ο κόσμος έτρεξε να παρακολουθήσει τόσο το μεταδιδόμενο πρόγραμμα όσο και την λειτουργία της μεγάλης άγνωστης για την χώρα μας που λέγεται “τηλεόραση”.

Νωρίτερα είχε δοθεί η ενημέρωση ότι οι Αθηναίοι και οι Πειραιώτες που έχουν συσκευές τηλεοράσεως και επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν την γαμήλια πομπή θα έπρεπε η “αντέννα λήψεως” να έχει κατεύθυνση προς τον Λυκαβηττό, όπου έχει εγκατασταθή ο πομπός.

Η τελετή αναμεταδόθηκε και τρεις ώρες μετά την ζωντανή μετάδοση έτσι ώστε ο Κωνσταντίνος να είναι ο πρώτος γαμπρός στην Ελλάδα που θα έβλεπε τον γάμο του από την τηλεόραση. Πέρα από τους καταστηματάρχες τηλεόραση είχε τοποθετηθεί για το γεγονός στο σπίτι του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ενώ τυχεροί ήταν και “οι ασθενείς των μεγάλων νοσοκομείων, όπου κατ΄επιθυμίαν του Βασιλέως η R.A.I. ετοποθέτησε δέκτας”.



Και ζήσανε αυτοί καλά (και συνεχίζουν) και εμείς...





















































news247


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *