ροή ειδήσεων

Σημαντικό «κούρεμα» χρεών αδύναμης οικονομικά οικογένειας στη Ρόδο!



Aπόφαση με την οποία διατάσσεται «κούρεμα μαμούθ» στα χρέη μιας ξενοδοχοϋπαλλήλου... από τη Ρόδο, εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ρόδου, σε εφαρμογή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Με την απόφαση του δικαστηρίου, οι οφειλές της, ύψους 361.899,90 ευρώ, «κουρεύονται» σε 50.211,60 ευρώ και η αποπληρωμή τους γίνεται με ευνοïκούς όρους.
Πιο συγκεκριμένα:
Η γυναίκα, ηλικίας 44 ετών, είναι έγγαμη και από τον γάμο της έχει αποκτήσει ένα παιδί, ηλικίας σήμερα 7 ετών. Είναι ακόμη μητέρα ενός ανήλικου παιδιού 14 ετών. Εργάζεται ως ξενοδοχοϋπάλληλος εποχιακά, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, με μηνιαίες αποδοχές 833 ευρώ, ενώ τους υπόλοιπους μήνες, από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, είναι άνεργη, εγγεγραμμένη στο μητρώο επιδοτούμενων του ΟΑΕΔ και λαμβάνει ως επίδομα ανεργίας μηνιαίως, το ποσό των 545 ευρώ.
Ο σύζυγός της τυγχάνει άνεργος χωρίς να λαμβάνει επίδομα ανεργίας.
Από την έρευνα του δικαστηρίου δεν προέκυψε άλλη πηγή εισοδημάτων της, οι δε οικογενειακές της δαπάνες ανέρχονται σε αυτές που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειας που συντηρεί, λαμβανομένης μάλιστα υπόψη της ηλικίας των παιδιών της.

Διαμένει σε ισόγεια κατοικία ιδιοκτησίας της κατά ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου, η οποία και αποτελεί την οικογενειακή της στέγη.
Προέκυψε επίσης ότι με σύμβαση στεγαστικού δανείου οφείλει μαζί με τους τόκους και τα έξοδα μέχρι την 17.10.2010 το συνολικό ποσό των 170.022,75 ευρώ.
Η απαίτηση αυτή της πιστώτριας τράπεζας είναι εξοπλισμένη με εμπράγματη ασφάλεια και συγκεκριμένα με προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία της.
Επιπλέον οφείλει, με άλλη σύμβαση στεγαστικού δανείου, το συνολικό ποσό των 68.323,83 ευρώ.
Και η συγκεκριμένη απαίτηση είναι εξοπλισμένη με εμπράγματη ασφάλεια και συγκεκριμένα με προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία της.
Οφείλει ακόμη μαζί με τους τόκους και τα έξοδα μέχρι την 17.10.2010 το συνολικό ποσό των 88.893,39 ευρώ για ακόμη ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο είναι εξασφαλισμένο με προσημείωση υποθήκης στην ίδια κατοικία της κι ακόμη ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 39.094,74 ευρώ.
Οφείλει επιπλέον με σύμβαση καταναλωτικού δανείου, το συνολικό ποσό των 9.965,19 ευρώ.
Το συνολικό ύψος των οφειλών της ανέρχεται δηλαδή στο ποσό των 376.299,90 ευρώ.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η γυναίκα περιήλθε σε πραγματική, μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές οφειλές της, η οποία οφείλεται στην μείωση των μηνιαίων εισοδημάτων αυτής και του συζύγου της και στην αύξηση του κόστους διαβίωσης, λόγω της οικονομικής κρίσης, που πλήττει τη χώρα τα τελευταία έτη.
Εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων της, σε συνδυασμό και με την αντιστρόφως ανάλογη αύξηση του κόστους ζωής και τα φοροεισπρακτικά και λοιπά δημοσιονομικά μέτρα των τελευταίων ετών και την εν γένει γνωστή κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας τα τελευταία έτη, λαμβανομένης μάλιστα υπόψη και της αύξησης των μηνιαίων δαπανών διαβίωσης της οικογένειας της, έχει περιέλθει, όπως αναφέρεται στην απόφαση, σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής και εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της προς την πιστώτρια τράπεζα, καθώς μετά την αφαίρεση των δαπανών για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών της, η υπολειπόμενη ρευστότητά της δεν της επιτρέπει να ανταποκριθεί στον όγκο των οφειλών της, ενώ δεν αναμένεται βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.
Το Ειρηνοδικείο Ρόδου έκρινε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις υπαγωγής της στις διατάξεις του Ν. 3869/2010 και η ρύθμιση των οφειλών της προς την πιστώτριά της.
Ετσι, στα περιουσιακά στοιχεία της περιλαμβάνεται μία ισόγεια κατοικία, κατά το ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου, η αντικειμενική αξία της οποίας ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 125.529 ευρώ. Η αντικειμενική αξία του εξ αδιαιρέτου ποσοστού της ανέρχεται στο ποσό των 62.764,50 ευρώ και δεν υπερβαίνει τo όριο του αφορολόγητου ποσού για έγγαμο με δύο παιδιά, προσαυξανόμενο κατά 50%.
Το παραπάνω ακίνητο αποτελεί την κύρια κατοικία της για την οποία υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης από την ρευστοποίηση, ζητώντας την υπαγωγή της στην προβλεπόμενη από τη διάταξη του άρθρου 9 παρ. 2 Ν. 3869/2010 ρύθμιση. Επίσης, διαθέτει στα περιουσιακά της στοιχεία μία διώροφη κατοικία, κατά τo ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου, επί οικοπέδου επιφάνειας 77 τ.μ η εμπορική αξία του οποίου εκτιμάται ότι ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 80.000 ευρώ.
Η εμπορική αξία του εξ αδιαιρέτου ποσοστού της αιτούσας ανέρχεται σε 40.000 ευρώ.
Επίσης, έχει στην κυριότητά της ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο με τρέχουσα εμπορική αξία περίπου 2.000 ευρώ, το οποίο πρέπει να εξαιρεθεί της εκποίησης, επειδή δεν πρόκειται να προκαλέσει αγοραστικό ενδιαφέρον, ούτε να αποφέρει αξιόλογο τίμημα για την ικανοποίηση της πιστώτριας τράπεζας.
Με βάση όλα αυτά το Δικαστήριο αποφάσισε τη ρύθμιση των χρεών της με μηνιαίες καταβολές απευθείας στην πιστώτρια τράπεζα από τα εισοδήματά της επί τετραετία, που θα αρχίσουν από τον επόμενο μήνα μετά την προς αυτήν κοινοποίηση της απόφασης.
Λαμβανομένων υπόψη των οικογενειακών της δαπανών, στις οποίες περιλαμβάνονται αυτές που απαιτούνται για την ικανοποίηση των ατομικών βιοτικών αναγκών της (για τρόφιμα, θέρμανση, πάγιους λογαριασμούς, ένδυση, υπόδηση, έξοδα μετακίνησης), του αριθμού των παιδιών και της ηλικίας αυτών και του γεγονότος ότι η οικογενειακή στέγη είναι ιδιόκτητη και δεν επιβαρύνεται με επιπλέον έξοδα ενοικίου, τα προς διάθεση στην πιστώτρια της ποσά, που πρέπει αυτή να καταβάλει, δεδομένου και του ύψους των χρεών της, πρέπει να οριστεί σε 300 ευρώ το μήνα, συμμέτρως διανεμόμενο μεταξύ των οφειλών της προς την πιστώτρια, ποσό το οποίο άλλωστε η ίδια προτείνει με το σχέδιο διευθέτησης, και το οποίο βρίσκεται μέσα στις οικονομικές της δυνατότητες, ώστε να απομένει επαρκές υπόλοιπο για την κάλυψη των στοιχειωδών βιοτικών αναγκών της και το οποίο θα καταβάλλει απευθείας στην τράπεζα εντός των τριών πρώτων εργασίμων ημερών κάθε μήνα και επί τετραετία.
Ειδικότερα, για την πρώτη οφειλή από την σύμβαση στεγαστικού δανείου, με την απόφαση υποχρεούται να καταβάλει το ποσό των 135,54 ευρώ μηνιαίως, για την δεύτερη οφειλή το ποσό τον 54,48 ευρώ μηνιαίως, για την τρίτη οφειλή το ποσό των 70,86 ευρώ μηνιαίως, για την τέταρτη οφειλή το ποσό των 31,17 ευρώ μηνιαίως και για την πέμπτη οφειλή το ποσό των 7,95 ευρώ μηνιαίως.
Έτσι στο τέλος της τετραετίας θα έχει καταβάλει στην τράπεζα το ποσό των (300,00 ευρώ Χ 48 μήνες) 14.400 ευρώ και θα απομένει υπόλοιπο 361.899,90 ευρώ.
Περαιτέρω για την ικανοποίηση του υπολοίπου των οφειλών της προς την τράπεζα κρίθηκε απαραίτητη η ρευστοποίηση της υπόλοιπης περιουσίας της και ύστερα από το διορισμό εκκαθαριστή, ήτοι ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου μιας διώροφης κατοικίας, επί οικοπέδου επιφάνειας 77 τ.μ.
Το ακίνητο θα εκποιηθεί δια δημόσιου πλειστηριασμού, ενώπιον συμβολαιογράφου, με τιμή πρώτης προσφοράς ανερχόμενη στην αντικειμενική αξία του κατά το χρόνο αποδοχής του διορισμού από τον εκκαθαριστή.
Ο πλειστηριασμός του θα διεξαχθεί εντός 6 μηνών από την αποδοχή του διορισμού του εκκαθαριστή και μετά από πρόσκληση κάθε ενδιαφερομένου.
Επιπλέον, εφόσον από τις καταβολές επί τετραετία της πρώτης ρύθμισης δεν επέρχεται πλήρης εξόφληση της οφειλής της και προβάλλεται αίτημα εξαίρεσης της κύριας κατοικίας της από την εκποίηση, αποφασίστηκε να καταβάλει το 80% της αντικειμενικής αξίας του μεριδίου της, που κατά τα άνω αναφερόμενα ανέρχεται στο ποσό των 62.764,50 ευρώ και το 80% αυτής στο ποσό των 50.211,60 ευρώ, ποσό μικρότερο του υπολοίπου της οφειλής της (361.899,90 ευρώ).
Ο χρόνος αποπληρωμής του ποσού αυτού, λαμβανομένων υπόψη του χρόνου που υπολείπεται για τη λήξη των συμβάσεων στεγαστικού δανείου που συνήψε με την πιστώτρια, του ύψους της οφειλής της, της ηλικίας της και της οικονομικής της δυνατότητας, πρέπει να οριστεί σε 20 έτη.
Έτσι, η εξόφληση του παραπάνω ποσού των 50.211,60 ευρώ, θα γίνει σε 240 δόσεις (20 έτη Χ 12 μήνες) των 209,22 ευρώ εκάστη.
Η αποπληρωμή του ποσού αυτού θα γίνει εντόκως για τις εμπράγματες εξασφαλισμένες απαιτήσεις της πιστώτριας, χωρίς ανατοκισμό, με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο, που θα ισχύει κατά το χρόνο αποπληρωμής, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η αποπληρωμή θα ξεκινήσει μετά την πάροδο τετραετίας από την προς αυτήν κοινοποίηση της απόφασης, καθώς πρέπει να της παρασχεθεί περίοδος χάριτος ώστε να μην συμπέσουν οι καταβολές βάσει των ανωτέρω ρυθμίσεων.
Από τις καταβολές αυτές για τη διάσωση της κύριας κατοικίας της που θα ικανοποιηθούν προνομιακά οι απαιτήσεις της πιστώτριας όπως προαναφέρθηκε, είναι εξοπλισμένες με εμπράγματη ασφάλεια και συγκεκριμένα με προσημείωση υποθήκης.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Μανώλης Βλάχος.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *