ροή ειδήσεων

Με ακτίνες Χ στα τελωνεία κατά του λαθρεμπορίου



Ακτίνες Χ στα Τελωνεία και τις μεγάλες πύλες εισόδου της χώρας θα προσπαθήσει...
να εγκαταστήσει η κυβέρνηση ύστερα από πέντε αποτυχημένους διαγωνισμούς την τελευταία δεκαετία, για να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα του λαθρεμπορίου, που μόνο για τα τσιγάρα και τον καπνό υπολογίζεται ότι φτάνει τα 650 με 700 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Αυτή τη φορά το έργο θα γίνει με τη μορφή ΣΔΙΤ μεταξύ του Δημοσίου και ιδιωτικής εταιρείας, έπειτα από διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί ώς το τέλος του έτους και αφού ανάψει πρώτα το πράσινο φως η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή τον Οκτώβριο. Οπως έγινε γνωστό έπειτα από συνάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη και της νέας γενικής γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, στόχος είναι μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2015 να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να έχουν εγκατασταθεί τουλάχιστον 10 τέτοια κινούμενα συστήματα ανίχνευσης σε κεντρικά λιμάνια και πύλες της χώρας.

Το σύστημα έχει προϋπολογισμό 30 με 40 εκατ. ευρώ ενώ, όπως αναφέρθηκε, το έργο θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο και ο ιδιώτης ανάδοχος θα χρηματοδοτήσει την προμήθεια και την κατασκευή, ενώ θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του για 12 χρόνια και θα αμείβεται στη βάση της λειτουργικότητας του συστήματος από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ηδη τέτοια συστήματα ανίχνευσης και ακτίνες Χ έχουν εγκατασταθεί και χρησιμοποιούνται από το Λιμενικό και την Αστυνομία, ωστόσο η προμήθεια από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό είχε αναδειχτεί σε ζητούμενο εδώ και δέκα χρόνια.

Από το 2004, όταν προκηρύχθηκε ο πρώτος διαγωνισμός, μέχρι και σήμερα που φτάνουμε αισίως στον... έκτο, το Δημόσιο δεν κατάφερε να αποκτήσει σύγχρονα όπλα υψηλής τεχνολογίας κατά της φοροδιαφυγής και του παρεμπορίου, καθώς όλοι οι διαγωνισμοί «σκόνταφταν» σε προσφυγές ή κηρύσσονταν άγονοι, με αποτέλεσμα οι λαθρέμποροι να αλωνίζουν ανενόχλητοι συνεχίζοντας να διακινούν τεράστιες ποσότητες, κυρίως καπνικών προϊόντων, «μαϊμούδων» κ.ά. τόσο στο εσωτερικό όσο και στις αγορές εκτός Ελλάδος.

πηγή: antenna.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *