ροή ειδήσεων

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Πωλούνται αρχαία νομίσματα με ένα κλικ!



Του Κώστα Καντούρη
Εκατοντάδες αρχαία νομίσματα, τα οποία προέρχονται από την αρχαία Αμφίπολη και προφανώς...
έχουν εξαχθεί από κυκλώματα αρχαιοκαπήλων στο εξωτερικό, κοσμούν καθημερινά τις διαδικτυακές προθήκες σελίδων ηλεκτρονικών δημοπρασιών και όχι μόνο. Μόνο χθες, γνωστή πολυεθνική εταιρεία ιντερνετικών πωλήσεων στην ιστοσελίδα της πουλούσε περίπου 200 αρχαία νομίσματα, όλα τους με προέλευση την Αμφίπολη.

Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο λόφο Καστά στη Μεσολακκιά Σερρών, όπου σε πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι ανασκαφές για την πλήρη αποκάλυψη του μεγαλειώδους ταφικού μνημείου, φαίνεται πως εκτόξευσε τις τιμές των νομισμάτων αυτών αλλά και τη ζήτηση από τους πάσης φύσης αρχαιολάτρες ή και αρχαιοκάπηλους του κόσμου.

Όμως εγείρει για ακόμη μία φορά ένα σοβαρό ζήτημα για την παράνομη διακίνηση των αρχαίων ευρημάτων, καθώς οι ελληνικές διωκτικές αρχές φαίνονται αδύναμες να αντιδράσουν, ακόμη και όταν βλέπουν τη διαδικτυακή πώληση των αρχαίων αντικειμένων.

Ενδεικτικό είναι ότι στην ιστοσελίδα της πολυεθνικής εταιρείας (τα στοιχεία της είναι γνωστά στη "Μ") μόνο χθες πωλούνταν νομίσματα της αρχαίας Αμφίπολης. Το φθηνότερο είχε τιμή έναρξης το 1,25 ευρώ, ενώ το ακριβότερο που εντοπίστηκε ήταν ένα χρυσό νόμισμα με την κεφαλή του Φιλίππου ΙΙ του 340 π.Χ., το κόστος πώλησης του οποίου έφτανε τις 4.934,71 ευρώ. Βέβαια, σε τέτοιες -εμπορικές- σελίδες τα νομίσματα δεν είναι σπάνια, γι' αυτό και οι τιμές τους κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Τα σπάνια αντικείμενα συνήθως διακινούνται από οίκους δημοπρασιών.

Η πώληση των αρχαίων αντικειμένων και στην προκειμένη περίπτωση νομισμάτων με προέλευση την Αμφίπολη στο εξωτερικό δεν θεωρείται παράνομη, αρκεί ο πωλητής να προσκομίσει πιστοποιητικό κτήσης του συγκεκριμένου αντικειμένου. "Συνήθως τα πιστοποιητικά αυτά είναι πλαστά και κατασκευάζονται για να χαθούν τα ίχνη των αντικειμένων που προέρχονται συνήθως από παράνομες ανασκαφές και στη συνέχεια παράνομες εξαγωγές από τη χώρα μας", τόνιζαν ειδικοί του αντικειμένου, οι οποίοι μίλησαν στη "Μ".

Μόνο στις διαδικτυακές προθήκες τα περισσότερα νομίσματα εμφάνιζαν προέλευση τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και ορισμένα άλλες χώρες όπως Ιταλία, Τσεχία μέχρι και Νέα Ζηλανδία.

"ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ"

"Στην πράξη, η διεθνής εμπειρία διεκδίκησης και επαναπατρισμού ελληνικών αρχαιοτήτων δείχνει ότι πολλά από τα νομίσματα, ή άλλα αρχαία κινητά μνημεία, τα οποία είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλίας και έχουν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα, καταλήγουν και εκποιούνται σε δημοπρασίες στο εξωτερικό", δήλωσε στη "Μ" ο δικηγόρος Ηλίας Μπίσιας, ο οποίος έχει αναλάβει με επιτυχία για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου υποθέσεις επαναπατρισμού αρχαίων αντικειμένων από το εξωτερικό. "Τις περισσότερες φορές οι εν λόγω δημοπρασίες λειτουργούν υπό την ανοχή του αλλοδαπού εθνικού δικαίου ως γέφυρες νομιμοποίησης της παράνομης προέλευσης των ελληνικών αρχαιοτήτων και καθιστούν την περαιτέρω διάθεση και μεταπώληση αυτών καταρχήν νόμιμη, εφόσον ο αποκτών στη δημοπρασία δύναται σχετικά εύκολα να επικαλεστεί ότι καλόπιστα αγόρασε αρχαία ελληνικά νομίσματα ή παραδείγματος χάριν μια αρχαία αττική λήκυθο του 5ου αιώνα π.Χ. Με αυτόν τον τρόπο "ξεπλύματος" της παράνομης προέλευσης οδηγούμαστε πολλές φορές σε καλόπιστη κτήση ελληνικών αρχαιοτήτων από τους ίδιους τους αρχαιοκάπηλους, τη στιγμή που κατά την ελληνική νομοθεσία όσα κινητά μνημεία χρονολογούνται πριν το 1453 είναι ανεπίδεκτα συναλλαγής και η κυριότητά τους ανήκει αποκλειστικά στο ελληνικό δημόσιο", κατέληξε.

Έτσι, Έλληνες απαγορεύεται να αγοράσουν τα αρχαία νομίσματα ακόμη και από το διαδίκτυο, καθώς μόνο η κατοχή τους στη χώρα μας είναι παράνομη, ανεξαρτήτως των πιστοποιητικών που ενδεχομένως να αποκτήσουν μαζί με το αρχαίο αντικείμενο.

ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ: Αδυναμία επέμβασης των αρχών

Οι ελληνικές διωκτικές αρχές είναι αδύνατο να επέμβουν σε τέτοιου είδους διαδικασίες, εκτός των περιπτώσεων που έχουν στα χέρια τους αποδείξεις πως το διακινούμενο αρχαίο αντικείμενο είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας. Με αυτόν τον τρόπο διεκδικήθηκε και είναι ήδη κατασχεμένο στην Ελβετία αρχαίο οκτάδραχμο που εντοπίστηκε από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης, την ώρα που πωλούνταν σε διαδικτυακή δημοπρασία γνωστού ελβετικού οίκου. Το υπουργείο Πολιτισμού προσκόμισε στις ελβετικές αρχές στοιχεία της αστυνομίας ότι το συγκεκριμένο νόμισμα, που είναι σπάνιο, διακινήθηκε στην Ελλάδα λίγους μήνες νωρίτερα από αρχαιοκάπηλους. Βασικό στοιχείο απόδειξης ήταν προγενέστερες φωτογραφίες του που είχαν ληφθεί από αρχαιοκάπηλους, οι οποίοι αναζητούσαν αγοραστή.



Το οκτάδραχμο, που κόπηκε για τον ηγεμόνα Μοσσή, προέρχεται από την αρχαία Βισαλτία και χρονολογείται στο 480 π.Χ. Μετά τις ενέργειες των διωκτικών αρχών και του υπουργείου Πολιτισμού, μέσω του κ. Μπίσια, αποφασίστηκε ο επαναπατρισμός του, αφού πρώτα εκδοθεί δικαστική απόφαση στην Ελλάδα που να επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για προϊόν αρχαιοκαπηλίας. Ήδη για την υπόθεση έχουν παραπεμφθεί σε δίκη δύο ξένοι και δύο Έλληνες, που κατηγορούνται ότι πούλησαν και εξήγαγαν το νόμισμα από την Ελλάδα.

Μακεδονία 02.09.14

http://history-of-macedonia.com/

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *