ροή ειδήσεων

Η ΑΠΟΛΥΤΗ "ΠΑΓΩΜΑΡΑ" για την Αμφίπολη: Ποια είναι η ΔΗΛΩΣΗ - ΣΟΚ που θα συζητηθεί;


Την ώρα που υπάρχει επίσημη ενημέρωση ότι οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να προχωρήσουν... προς τον τέταρτο θάλαμο στον τάφο της Αμφίπολης, ο ιστορικός, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας, Χάρης Τζάλας, εκτιμάει ότι δεν υπάρχει άλλος θάλαμος και πως η ανασκαφή θα σταματήσει εκεί που βρίσκεται! Κάτι που, φυσικά, αν ισχύει, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα ευρήματα και πως δεν θα μάθουμε ποτέ ποιος ήταν ο "ένοικος" του Τύμβου.

"Ο τάφος είναι συλημένος και κάποια κινητά ευρήματα θα βοηθήσουν να δοθούν στοιχεία στους αρχαιολόγους. Είναι σίγουρο ότι ο τάφος έχει συληθεί. Είναι γεμάτος χώματα, έχουν αφαιρεθεί τα κεφάλια από τις Σφίγγες, είναι βέβαιο ότι έχει διαταραχθεί", εξήγησε ο κ. Τζάλας μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΡΙΤ και πρόσθεσε:

"Με την πληροφόρηση που είχα και με βάση τα σχέδια που έχουν κυκλοφορήσει, σταματάμε στον τρίτο θάλαμο και δεν υπάρχει τέταρτος".
Παράλληλα, ο γνωστός ιστορικός αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ο τάφος της Αμφίπολης να είναι μεταγενέστερος της ελληνιστικής περιόδου.

"Μη βιαζόμαστε να βρούμε τον ένοικο του τάφου, μην ξεχνάτε ότι για τον τάφο, τον αποκαλούμενο του Φιλίππου στη Βεργίνα, μετά από εκατοντάδες άρθρα, δεν είμαστε ακόμη σίγουροι για το ποιοι έχουν ταφεί εκεί μέσα και έχουν περάσει 30 χρόνια...", δήλωσε χαρακτηριστικά και επισήμανε τις διακριτές διαφορές του τάφου της Αμφίπολης από τους μακεδονικούς τάφους.

"Ο τάφος της Αμφίπολης έχει μεγάλες διαφορές από τους κλασικούς μακεδονικούς τάφους. Σε σχέση με τον τάφο της Βεργίνας είναι πολύ διαφορετικός. Η χρονολόγηση του τάφου δεν μπορεί να κριθεί μόνο από τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες, είναι πιθανόν ο τάφος να είναι μεταγενέστερος",εξήγησε.

"Ακόμη κι αν βρεθούν οστά ή άλλα ευρήματα, οι αρχαιολόγοι, ειδικά οι ειδικευόμενοι στους μακεδονικούς τάφους, θα συζητούν για χρόνια", πρόσθεσε.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *