ροή ειδήσεων

Ποδηλατάδα στις ευρωπαϊκές διαδρομές της Ελλάδας!



Η περιήγηση με ποδήλατο είναι μια δραστηριότητα που σας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψετε...
τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο μιας περιοχής με τον πιο ευχάριστο και οικολογικό τρόπο.

Η αίσθηση ξεγνοιασιάς και ελευθερίας που προσφέρει η βόλτα ή η εξερεύνηση ενός τόπου με το ποδήλατο έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μια ολόκληρη ταξιδιωτική κουλτούρα.

Οι διαδρομές που μπορείτε να χαρείτε με το ποδήλατο στην Ελλάδα είναι από τις πιο ξεχωριστές στον κόσμο. Κάποιες είναι πολύ απαιτητικές, λόγω του ορεινού εδάφους, άλλες είναι λιγότερο κοπιαστικές, ωστόσο πανέμορφες.

Είτε με αγωνιστική διάθεση είτε με διάθεση εξερεύνησης, θα επιδοθείτε στο αγαπημένο σας άθλημα και θα ανακαλύψετε μοναδικά τοπία. Το Visit Greece μας δίνει όλες τις πληροφορίες για τις ευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές.

Γνωρίζετε ότι;



Την Ελλάδα διασχίζουν τρεις Ευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές (Eurovelo διαδρομές EV8, EV 11 and EV 13) που σας καλούν να τις γνωρίσετε. Από τα Ανατολικά στα δυτικά, θα συναντήσετε την Μεσογειακή διαδρομή EV8, (5,388 χλμ.) που ξεκινά από το Καντίζ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και καταλήγει μέσω Ηγουμενίτσας στην Αθήνα.

Από τον Βορά στον Νότο, η διαδρομή EV11 (5,964 χλμ.) ξεκινά από το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας και καταλήγει μέσω Θεσσαλονίκης στην Αθήνα, ενώ η νέα διαδρομή EV13 (6,800 χλμ.) ξεκινά από τον Αρκτικό Ωκεανό και τη θάλασσα του Μπάρεντς στα σύνορα Νορβηγίας και Ρωσίας και καταλήγει στην Μαύρη Θάλασσα διασχίζοντας την Ελλάδα σε δύο τμήματα, από τον Προμαχώνα Σερρών έως την Εξοχή Δράμας και από τον Κυπρίνο έως τις Καστανιές Έβρου, κατά μήκος του Άρδα ποταμού.

Τι θα λέγατε να τις γνωρίσουμε παρέα στο κομμάτι που διατρέχουν την Ελλάδα;
Ευρωπαϊκή ποδηλατική διαδρομή- Eurovelo 8



Ξεκινώντας από την Ήπειρο και τα παραλία του Ιονίου, η διαδρομή περνά από την Ηγουμενίτσα, τα Σύβοτα, την Πάργα, την Πρέβεζα, το ιστορικό χωριό Ζάλογγο, το Σούλι και το Ζαγόρι.

Συνεχίζοντας προς νότο, περνάτε από τον Αστακό, τη Βόνιτσα και το Εθνικό Πάρκο του Μεσολογγίου καθώς και τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε το Δέλτα του Αχελώου και του Εύηνου καθώς και τα νησάκια Εχινάδες στις εκβολές του Αχελώου που σχηματίστηκαν από τα φερτά υλικά που εναποθέτει εκεί ο ποταμός.

Προχωρώντας, διασχίστε τη διάσημη γέφυρα του Αντιρρίου- Ρίου και φτάσατε στη μυθική Πελοπόννησο και στην μεγαλύτερη πόλη της, την Πάτρα! Διασχίστε παραθαλάσσια το Ξυλόκαστρο, την Αρχαία Σικυώνα μέχρι το Κιάτο, την Κόρινθο και το Λουτράκι με τις διάσημες ιαματικές πηγές.



Επόμενοι σταθμοί πριν φτάσετε στην Αττική είναι τα Μέγαρα και η Ελευσίνα, όπου μπορείτε να κάνετε μια στάση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας με το σημαντικό ιερό της αρχαιότητας, ή να επισκεφθείτε τη Μονή Δαφνίου, Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Η διαδρομή σας θα ολοκληρωθεί με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Ευρωπαϊκή ποδηλατική διαδρομή- Eurovelo 11



Η διαδρομή ξεκινάει από το ΝΑ άκρο της Νορβηγίας και κατεβαίνει στην ηλιόλουστη Ελλάδα. Η είσοδός σας στη χώρα γίνεται από τους Ευζώνους (Κιλκίς) στην Κεντρική Μακεδονία, όπου ο Αξιός Ποταμός διασχίζει την κοιλάδα της Παιονίας, η οποία υμνήθηκε από τον Όμηρο και τους αρχαίους ποιητές και φιλοσόφους όσο λίγα από τα φυσικά κάλλη της χώρας μας.

Η διαδρομή περνά από τους φημισμένους Δρόμους Κρασιού της Γουμένισας, που παράγει οίνους ΠΓΕ και στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς την Πέλλα, την πρωτεύουσα της Αρχαίου Μακεδονικού κράτους.

Η επόμενη στάση είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου η UNESCO έχει ανακηρύξει 15 παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά «στολίδια» της πόλης ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναγνωρίζοντας την ως μια από τις σπουδαιότερες για την ιστορική μνήμη της ανθρωπότητας!



Οι άνδρες μπορείτε να συνδυάσετε τη διαδρομή αυτή με μια επίσκεψη στο Άγιον Όρος, τη μεγαλύτερη μοναστική κοινότητα της χώρας. Στη συνέχεια σας προς το νότο, θα συναντήσετε τη Βεργίνα και τον Αρχαιολογικό Χώρο των Αιγών, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε τους Μακεδονικούς Τάφους της Βεργίνας και τον τάφο του Φιλίππου Β’.

Η διαδρομή περνά επίσης από την Αρχαία Πύδνα, τον μοναδικής ομορφιάς Αρχαιολογικό Χώρο του Δίον με το Αρχαίο Θέατρο και το κοντινό μουσείο στις ακτές τις Πιερίας και στους πρόποδες του μυθικού Ολύμπου. Ακόμα νοτιότερα, θα συναντήσετε τα Μετέωρα, και τις πόλεις της Λάρισας και του Βόλου. Σημειώστε ότι οι δυο αυτές πόλεις θεωρούνται από τις πιο φιλικές για τους λάτρεις της ποδηλασίας!

Στο Βόλο, στους πρόποδες του Βουνού των Κενταύρων, σταματήστε για τσιπουράκια και μεζέδες ή επισκεφθείτε το Πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου για να ξεκουραστείτε. Η διαδρομή συνεχίζει προς τις ιστορικής σημασίας περιοχές των Θερμοπυλών, της Χαιρώνειας με το διάσημο Λιοντάρι της, της Θήβας, των Πλαταιών και την Ελευσίνα, καταλήγοντας και πάλι στην Ακρόπολη.
Ευρωπαϊκή ποδηλατική διαδρομή- Eurovelo 13



Το Ευρωπαϊκό κομμάτι της διαδρομής στα «Ίχνη του Σιδηρούν Παραπετάσματος», σας προσκαλεί να ιχνηλατήσετε ξανά και να βιώσετε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.

Η διαδρομή, η οποία διασχίζει 20 κράτη, εισέρχεται μετά από το Petrich της Βουλγαρίας, από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, βόρεια του Εθνικού Πάρκου της Λίμνης Κερκίνης.

Η διαδρομή ακολουθεί την γραμμή Μεταξά και το οχυρό του Ρούπελ, και διέρχεται κατά μήκος των ελληνικών-βουλγαρικών συνόρων έως το οχυρό Lisse που είναι το τελευταίο σημείο της διαδρομής πριν την έξοδο από το συνοριακό σταθμό στην Εξοχή Δράμας.



Έπειτα ακολουθεί τα φυσικά σύνορα της Ροδόπης πάνω από τους νομούς Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης και εισέρχεται πάλι στην Ελλάδα στον Έβρο από το συνοριακό σταθμό Ζώνης Κυπρίνου.

Συνεχίζει κατά μήκος του ποταμού Άρδα, στις όχθες του οποίου, πραγματοποιείται το καλοκαίρι το ομώνυμο φεστιβάλ με κατασκήνωση και μουσική και προσελκύει νέους σε αυτή τη συνοριακή όμορφη περιοχή της χώρας. Η διαδρομή συνεχίζει προς την Αδριανούπολη και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα.

Info

Το EuroVelo είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF) για την ανάπτυξη ενός δικτύου υψηλής ποιότητας ποδηλατικών διαδρομών που συνδέει όλη την Ευρώπη.

Οι διαδρομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τουρίστες καθώς και από τον τοπικό πληθυσμό κάνοντας τις καθημερινές μετακινήσεις του με ποδήλατο. Το EuroVelo αποτελείται σήμερα από 14 δρομολόγια και προβλέπεται ότι το δίκτυο θα έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

Περισσότερα με ένα κλικ εδώ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *