ροή ειδήσεων

Αμφίπολη: «Ο τάφος είναι της Ολυμπιάδας»



Τα σενάρια για τον «ένοικο» του ταφικού μνημείου συνεχίζονται, ωστόσο ο γνωστός αιγυπτιολόγος Άντριου Τσαγκ επιμένει ότι ο τύμβος της Αμφίπολης ...

έχει κατασκευαστεί για να φιλοξενήσει την μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα.
Την εκτίμηση του ότι ο τάφος της Αμφίπολης είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που έχουν ποτέ ανασκαφεί στην Ελλάδα, κάνει ο γνωστός ερευνητής και συγγραφέας Βρετανός Άντριου Τσαγκ στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Τσαγκ το ταφικό μνημείο είναι βασιλικό και εμφανίζεται σίγουρος ότι ο «ένοικος» είναι γυναίκα, και συγκεκριμένα η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα.
«Έχουμε να κάνουμε σίγουρα με ένα γυναικείο τάφο. Υπάρχουν 50% πιθανότητες να πρόκειται για τον τάφο της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Ολυμπιάδας. Σε διαφορετική περίπτωση είτε πρόκειται για τη σύζυγό του Ρωξάνη είτε για κάποιο άλλο θηλυκό μέλος της βασιλικής οικογένειας».
Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα ο Βρετανός ερευνητής βασίζεται στα μέχρι τώρα ευρήματα και σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Κυρίως βέβαια στις Καρυάτιδες του πρώτου θαλάμου.
Ο κύριος Τσαγκ είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα στο History Channel ότι οι Καρυάτιδες αναπαριστούν Κλώδωνες, ιέρειες του Διονύσου. Η είδηση αυτή, φυσικά, έκανε τον γύρο του διαδικτύου, φουντώνοντας και πάλι τις φήμες για τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
«Πρώτον οι Καρυάτιδες φαίνεται να φέρουν στο κεφάλι τους ένα καλάθι (χαρακτηριστικό των ακολούθων του Διονύσου), και δεύτερον στο στήθος τους διακρίνονται πτυχώσεις που παραπέμπουν στο κουβάλημα ενός σακιδίου. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι εξαιρετικά σπάνιο και εντοπίζεται σε δύο μόνο αγάλματα του Διονύσου που βρίσκονται σε μουσεία της Ευρώπης», αναφέρει ο Τσαγκ. Ο ερευνητής συνέχισε, «Προσωπικά εκτιμώ ότι στην Αμφίπολη είναι θαμμένη η βασίλισσα των Μακεδόνων, καθώς οι σφίγγες που βρέθηκαν στην είσοδο έχουν βρεθεί σε δύο θρόνους βασιλισσών της Μακεδονικής Περιόδου που έχουν ανακαλυφθεί στη Βεργίνα».

Ο διάσημος ερευνητής έχει και μια θεωρία με συνοχή, για το ποιος ήταν ο κατασκευαστής και χρηματοδότης του τεράστιου και μεγαλοπρεπούς τάφου της Αμφίπολης, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούσαν μετά τη νίκη του Κασσάνδρου.
«Πιστεύω ότι ο Κάσσανδρος, παρότι οι πηγές αναφέρουν ότι μετά τη δολοφονία της Ολυμπιάδας έδωσε εντολή να παραμένει άταφη, εν τέλει έδωσε τη συγκατάθεσή του να ταφεί. Το κόστος και τον σχεδιασμό όμως του τάφου φαίνεται ότι ανέλαβε κάποιος εκ των στενών συγγενών της Ολυμπιάδας. Έτσι θεωρώ ότι σχεδόν σίγουρα η Κλεοπάτρα, η αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κόρη της Ολυμπιάδας, έπαιξε κάποιον ρόλο στην κατασκευή του, ενώ δεν αποκλείεται και η σύζυγος του Κασσάνδρου και ετεροθαλής αδελφή του Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη», αναφέρει ο Τσαγκ.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *