ροή ειδήσεων

«Διακοπές όλον τον χρόνο» το νέο στοίχημα για τον τουρισμό



Η επιμήκυνση της περιόδου μπορεί να ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου...
Τουρίστες στο αεροδρόμιο αποχωρούν μετά τις διακοπές τους στη χώρα μας. Η τουριστική σεζόν ολοκληρώνεται για μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, με τις απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό να σταματούν

Ο ελληνικός τουρισμός κέρδισε ένα στοίχημα την εφετινή χρονιά, με 19,5 εκατ. αφίξεις και 13,5 δισ. ευρώ έσοδα. Ενα ακόμη στοίχημα παραμένει ανοιχτό. Αυτό της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, η οποία θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και θα ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες, όταν ο μεγάλος όγκος του εισερχόμενου τουρισμού διακόπτεται στο τέλος του καλοκαιριού.

Η αυλαία εφέτος πέφτει στα τέλη Οκτωβρίου για τις περισσότερες μονάδες στους δημοφιλείς προορισμούς, καθώς ως τότε διαρκούν οι απευθείας διεθνείς αεροπορικές συνδέσεις. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις ορισμένα ξενοδοχεία στην Κρήτη και στη Ρόδο θα παραμείνουν ανοιχτά ως και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Εν τω μεταξύ οι απώλειες από τον ρωσικό «ιό» είναι πιο εμφανείς στα άκρα της περιόδου, με τις ακυρώσεις από τα πρακτορεία που χρεοκόπησαν να μην καλύπτονται με τον ίδιο ρυθμό ή τις ίδιες τιμές από άλλες αγορές.

«Η σεζόν φαίνεται να εξελίσσεται το ίδιο δυναμικά όπως ξεκίνησε» δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γιάννης Ρέτσος.

Πρόβλημα από τη Ρωσία
Οπως επισημαίνει, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος «κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα, δεδομένων και των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από τη ρωσική αγορά. Η πλειονότητα των προορισμών θα "κλείσει" ως τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ μεμονωμένες θα είναι οι περιπτώσεις τουριστικών καταλυμάτων τα οποία θα λειτουργήσουν και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου». Εφέτος «ήταν μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά», σχολιάζει αναφερόμενος στην ένταση του εισερχόμενου ρεύματος και στην αύξηση από τις παραδοσιακές αγορές προς ελληνικούς προορισμούς. «Ακόμα και ο Ελληνας ταξίδεψε» και«λειτούργησαν» μικρότεροι προορισμοί, οι οποίοι ήταν πιο οικονομικοί τόσο στη μετάβαση από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη όσο και στη διαμονή. Και «στην Αθήνα υπάρχει δυναμική», συμπληρώνει.

Την ίδια ώρα στα συμβόλαια των τουριστικών οργανισμών με ξενοδοχεία για το 2015 δόθηκαν αυξήσεις, όμως δεν ήταν ανάλογες με την άνοδο της κίνησης εφέτος. «Υπάρχει πίεση από τον ανταγωνισμό» και «συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τις τιμές ως βασικό εργαλείο μάρκετινγκ ενώ δεν θα έπρεπε» καταλήγει ο κ. Ρέτσος.

«Η περίοδος πήγε καλά» σχολιάζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ.Νίκος Χαλκιαδάκης, με την αύξηση σε εισπράξεις να αναμένεται μικρότερη από την αύξηση σε πελάτες. «Υπάρχει όμως πρόβλημα από τη Ρωσία.

Θα χαθούν πληρότητες
«Ολα τα συμβόλαια των Ρώσων έφθαναν ως το τέλος της σεζόν. Θα χαθούν πολλές πληρότητες» σημειώνει, χαρακτηρίζοντας θετικό το ότι υπάρχει ζήτηση από άλλες αγορές. Οι πληρότητες τον Οκτώβριο αναμένεται να κυμανθούν σε ποσοστό 60%, με την κίνηση να εντοπίζεται στις μεγάλες μονάδες, μια και οι μικρές θα κλείσουν ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η ζημιά για τον ελληνικό τουρισμό από το «ντόμινο» των λουκέτων ρωσικών πρακτορείων αποτιμάται σε 10 εκατ. ως 15 εκατ. ευρώ, με συνολικά περίπου 20.000 ρώσους τουρίστες, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα. Ωστόσο ο συνολικός αριθμός των ρώσων επισκεπτών στη χώρα παραμένει εντός στόχου για εφέτος, μεταξύ 1,1 εκατ. και 1,2 εκατ. αφίξεων, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης. Σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες όμως οι συνολικές απώλειες σε εισπράξεις από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ.


«Είχαμε πολύ κόσμο, αλλά όχι και παράταση περιόδου»
Μόλις οι πτήσεις σταματούν, κλείνουν και τα ξενοδοχεία
«Η Ζάκυνθος είχε αύξηση 20%, την οποία δείχνει να διατηρεί» στην κίνηση, αναφέρει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου κυρία Χριστίνα Τετράδη και προσθέτει ότι το καλοκαίρι παρουσία είχε στο νησί και η ελληνική αγορά.

Ο τζίρος «είναι καλύτερος από πέρυσι, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την αύξηση της κίνησης» τονίζει, εκτιμώντας ότι θα κινηθεί σε επίπεδα κάτω του 10%. Ο Σεπτέμβριος εξελίσσεται πολύ καλά και ικανοποιητική είναι η εικόνα και για τον Οκτώβριο. Η σεζόν ολοκληρώνεται για μικρές και μεγάλες μονάδες ως το τέλος Οκτωβρίου, με τις απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό να σταματούν. «Σαφώς λειτούργησε το "εργαλείο" της μη δυνατότητας αύξησης τιμής» επισημαίνει η κυρία Τετράδη, τονίζοντας ότι οι τιμές στο νησί έχουν μειωθεί κατά 30% από το 2010 και είναι δύσκολο να επανέλθουν.

«Είχαμε πολύ κόσμο, αλλά όχι και παράταση περιόδου» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς και θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Τουριστικής Προβολής Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, προσθέτοντας ότι οι πτήσεις προς Κεφαλλονιά μειώνονται από τις 24 Σεπτεμβρίου και μετά. «Μόνο όπου πάνε low cost επιμηκύνεται η περίοδος» υποστηρίζει και προσθέτει ότι «το μόνο εργαλείο άσκησης τουριστικής πολιτικής είναι οι χαμηλές τιμές».

Ο ίδιος αναφέρεται στην ανάγκη διάταξης για μη φορολόγηση των εκκρεμών οφειλών από τα πρακτορεία που χρεοκόπησαν. «Υπάρχουν δεδουλευμένα που δεν θα εισπραχθούν και θα φορολογηθούν» υπογραμμίζει. Με τη χρεοκοπία των ρωσικών πρακτορείων το κενό στην αγορά «σπεύδουν να καλύψουν οι άλλοι τουριστικοί οργανισμοί, αλλά με τιμές πολύ χαμηλότερες. Ετσι επιτείνεται ο φαύλος κύκλος των χαμηλών τιμών, της πτώσης του επιπέδου, της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, των υποδομών και των δομών» επισημαίνει.

Στη Χαλκιδική η πληρότητα τον Σεπτέμβριο διαμορφώνεται σε ποσοστό 80% και τον Οκτώβριο περιορίζεται μεταξύ 40% έως 50%. Για τα περισσότερα ξενοδοχεία «η περίοδος αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου» παραμένοντας σταθερή στις 130-140 μέρες, σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος. Ο προορισμός καταγράφει αύξηση 5% στην κίνηση, με τα έσοδα να κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, ενώ η ζημιά από τις χρεοκοπίες των ρωσικών πρακτορείων αγγίζει το ένα εκατ. ευρώ, εκτιμά. Μάλιστα τα περισσότερα ξενοδοχεία που φιλοξένησαν Ρώσους δεν είχαν συμβόλαια απευθείας με τα πρακτορεία που χρεοκόπησαν, αλλά με αντιπροσώπους τους στην Ελλάδα, στους οποίους έχουν κοπεί και τα τιμολόγια. Παράλληλα, οι απώλειες από τη ρωσική αγορά είναι πιο αισθητές προς το κλείσιμο της σεζόν, καθώς οι κρατήσεις που ακυρώθηκαν για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο δεν καλύπτονται με τον ίδιο ρυθμό όπως τον Αύγουστο από άλλες αγορές.


TUI ΕΛΛΑΣ
«Αυτό είναι μόνο η αρχή»
«Παραμένουμε αισιόδοξοι για συνολικό αριθμό αφίξεων 2 εκατομμυρίων επισκεπτών, σύμφωνα και με τα όσα είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της TUI Travel PLC κ. Πίτερ Λονγκ» υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της TUI Ελλάς κ. Μιχάλης Μαυρόπουλος, προσθέτοντας ότι «βαίνουμε προς το κλείσιμο μιας επιτυχημένης χρονιάς, αγγίζοντας διψήφιο ποσοστό αύξησης αφίξεων σε σύγκριση με το 2013». Ο ίδιος εξηγεί ότι η αύξηση αυτή προκύπτει από όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, με κύριο πρωταγωνιστή τη Γερμανία, καθώς περίπου 400.000 γερμανοί ταξιδιώτες θα έχουν έρθει για διακοπές στην Ελλάδα με την TUI ως το κλείσιμο της εφετινής σεζόν.

«Το αποτέλεσμα αυτό δικαιώνει τις σκληρές προσπάθειες που καταβάλαμε μαζί με τους συναδέλφους μας στη Γερμανία για τη δυναμική επιστροφή τους στη χώρα μας - και αυτό είναι μόνο η αρχή» σχολιάζει.

Αναφερόμενος στα μελλοντικά σχέδια τονίζει τη σημασία που δίνει ο ταξιδιωτικός οργανισμός «σε διαφοροποιημένα προϊόντα με έμφαση στην ποιότητα, καθώς και στην ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών στη χώρα μας. Συνεχίζουμε παράλληλα να εργαζόμαστε σκληρά για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στόχος μας είναι ο όμιλος TUI να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα υψίστης σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό, το οποίο θα αποδώσει και μια νέα διάσταση στην ταυτότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *