ροή ειδήσεων

Εγκεφαλικό επεισόδιο από... ΦΤΕΡΝΙΣΜΑ; Και όμως γίνεται!


Είτε οφείλεται σε αλλεργίες είτε σε ένα απλό κρυολόγημα, το φτέρνισμα είναι ίσως το πιο «αθώο» σύμπτωμα που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί...

Πρόκειται για μια βίαιη αποβολή αέρα από τους πνεύμονες, συνοδευόμενη από τη χαρακτηριστική απελευθέρωση της βλέννας που υπάρχει στη ρινική κοιλότητα. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται το ερώτημα, θα μπορούσε ένα φτέρνισμα να απειλήσει τη ζωή μας;
Μελέτη που δημοσιεύθηκε παλαιότερα στο επιστημονικό περιοδικό Stroke της Αμερικανικής Εταιρίας για την Καρδιά δείχνει ότι παράδοξοι παράγοντες όπως η κατανάλωση καφέ, η έντονη σωματική άσκηση, το σεξ ή το δυνατό φύσημα της μύτης μπορεί πράγματι να προκαλέσουν εγκεφαλικό σε άτομα με υποκείμενο πρόβλημα υγείας.
Αυτό ισχύει για άτομα που έχουν ανεύρυσμα στον εγκέφαλο, το οποίο δεν έχει διαγνωσθεί ή δεν έχει αντιμετωπιστεί. Το ανεύρυσμα εκδηλώνεται όταν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων στο κεφάλι γίνονται λεπτότερα, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ένα εξόγκωμα στην εξωτερική τους επιφάνεια. Εάν το ανεύρυσμα υποστεί ρήξη, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό (μηνιγγική αιμορραγία).
Το 2012, λίγο έλειψε ένα τρίχρονο κοριτσάκι στη Σκωτία να χάσει τη ζωή του από εγκεφαλικό, με τους γιατρούς να υποστηρίζουν ότι αυτό προκλήθηκε από ένα φτέρνισμα. Το φτάρνισμα προκάλεσε πιθανώς μια μικροσκοπική ρήξη κεντρικής αρτηρίας στο κεφάλι και στη συνέχεια η μία πλευρά του σώματός της παρέλυσε.
Η μαγνητική απεικόνιση επιβεβαίωσε το εγκεφαλικό και οι γιατροί δήλωσαν πως είναι κατά 99% σίγουροι ότι το απότομο τίναγμα του κεφαλιού ήταν αυτό που προκάλεσε στο κοριτσάκι το εγκεφαλικό, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου Deadline News.
Πηγή: www.onmed.gr



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *