ροή ειδήσεων

Αλάτσατα: Το ελληνικό χωριό στην Τουρκία που έγινε η νέα Μύκονος



Με υποδειγματικά ανακαινισμένα παλαιά ελληνικά αρχοντικά και «αιγαιοπελαγίτικο» τοπίο,... κοντά στο τουρκικό παραθεριστικό κέντρο Ilica, που προσελκύει Τούρκους παραθεριστές από την Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη και 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τσεσμέ, βρίσκονται τα Αλάτσατα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η πρώτη εικόνα που συναντά κανείς πηγαίνοντας στο πρώην ελληνικό χωριό είναι τρεις ανακατασκευασμένοι ανεμόμυλοι σε ένα μικρό ύψωμα δυτικά της «πλατείας» που λειτουργεί ως προπομπός για τον κυρίως οικισμό με τα καλντερίμια.

Τα Αλάτσατα τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα αριθμούσαν 18.000 κατοίκους, στη συντριπτική τους πλειονότητα Έλληνες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα παλιά ελληνικά σπίτια με τα φρέσκα τους χρώματα, τις περιποιημένες αυλές (όταν υπάρχουν) και κυρίως τις καλοφτιαγμένες επιχειρήσεις που φιλοξενούν σε αυτόν τον δεύτερο κύκλο ζωής τους (όμορφα καφέ, εστιατόρια, μπιστρό, μπουτίκ ξενοδοχεία, μαγαζάκια με αναμνηστικά, είδη δώρων κ.λπ.) χαρίζουν ένα σχεδόν νησιωτικό τόνο. Η δουλειά που έχει γίνει στα σπίτια είναι αξιόλογη, καθώς δεν μιλάμε για έναν μικρό αριθμό κτισμάτων, ούτε για κάτι εύκολο ή αυτονόητο. Οι νέες όψεις αποπνέουν σεβασμό και αγάπη.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *