ροή ειδήσεων

Οι ενοχές για τα κιλά μάς κάνουν να τρώμε πιο πολύ



Μπορεί να το κάνετε με καλή πρόθεση και να το επισημαίνεται ως φιλική συμβουλή, ωστόσο κάθε φορά που λέτε...
σε κάποιο φίλο σας ότι έχει πάρει μερικά κιλά και ίσως θα έπρεπε να προσέξει, αυτό που καταφέρνετε είναι μάλλον… το αντίθετο!
Ερευνητές από το University College London αναφέρουν, ότι οι άνθρωποι που νιώθουν ντροπή για το βάρος τους είναι έξι φορές πιθανότερο να γίνουν παχύσαρκοι. Όσοι δέχονται επικρίσεις για τα παραπανίσια κιλά τους, συνήθως οδηγούνται –για λόγους παρηγοριάς- σε... επιδρομές στο ψυγείο!
Επιπλέον, ο φόβος της γελειοποίησης τους κάνει να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι αναποτελεσματικό να γίνονται διακρίσεις έναντι αυτών που είναι υπέρβαροι και πως οι εκστρατείες για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται άσχημα για το βάρος τους.
Η επικεφαλής της έρευνας, Sarah Jackson, συμβουλεύει τους γιατρούς να αποφεύγουν τη χρήση της λέξης «χοντρός» και να την αντικαταστήσουν με τους όρους «υπέρβαρος» ή «παχύσαρκος».
Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 3.000 άντρες και γυναίκες από το Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίοι ζυγίστηκαν δύο φορές, με τέσσερα χρόνια διαφορά. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να αναφέρουν ακόμη αν είχαν πέσει θύματα διακρίσεων εξαιτίας του βάρους τους.
Ένα 5% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχε τύχει διαφορετικής αντιμετώπισης εξαιτίας του βάρους τους, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σχεδόν στο 36% σε εκείνους που ήταν οι πιο υπέρβαροι.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Obesity.
Σύμφωνα με αυτά, τα θύματα της «ντροπής λόγω βάρους» έβαλαν κιλά κατά το χρονικό διάστημα που διήρκεσε η έρευνα, ενώ εμφάνιζαν έξι φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι.
Αντίθετα, όσοι δε δέχονταν κριτική για το βάρος τους κατάφεραν να χάσουν κιλά, έστω και σε μικρό ποσοστό.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι διακρίσεις λόγω βάρους δεν ενθαρρύνουν την απώλεια κιλών και υποδηλώνουν ότι μπορεί ακόμη και να επιδεινώσουν την αύξηση του σωματικού βάρους» κατέληξε η Dr Jackson.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *