ροή ειδήσεων

Εκδηλώσεις σε 23 πόλεις για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα



Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Αυτό το μήνυμα θα μεταφέρουν για όγδοη συνεχή χρονιά...
οι εθελοντές του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», με αφορμή την Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα, που εορτάζεται τη 18η Οκτωβρίου σε άλλες 28 χώρες.


Με εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης έξω από 31 νυχτερινά κέντρα σε 23 πόλεις της Ελλάδας, θα στείλουν το μήνυμα της βραδιάς. «Όλοι διασκεδάζουν, ένας δεν πίνει… ο Οδηγός της παρέας!». Στόχος της δράσης αυτής είναι να προσεγγίσει τους νέους στο δικό τους περιβάλλον, εκεί όπου διασκεδάζουν και να προτρέψει τις παρέες να ορίζουν κάθε φορά έναν οδηγό, ο οποίος δεν θα πιει προκειμένου να τους γυρίσει με ασφάλεια στα σπίτια τους.


Οι εθελοντές, νέοι και οι ίδιοι ηλικίας 18 ως 35 ετών, αναλαμβάνουν δράση έξω από τα νυχτερινά κέντρα προκειμένου να ενθαρρύνουν τους νέους επισκέπτες να επιλέξουν τον «οδηγό της παρέας» για τη βραδιά. Μόλις εκείνος/η αποδεχθεί τον τίτλο, δεσμεύεται να μην καταναλώσει αλκοόλ όλο το βράδυ και φοράει ένα ειδικό βραχιολάκι, προκειμένου να αναγνωριστεί κατά την έξοδό του από το κέντρο. Όταν είναι ώρα να φύγει από το μπαρ θα μπορεί να κάνει, με τη δική του θέληση, ένα φιλικό αλκοτέστ που θα δείξει εάν τήρησε την υπόσχεσή του. Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο, επιβραβεύεται, ενώ σε άλλη περίπτωση, οι εθελοντές τον συμβουλεύουν να αφήσει το όχημα και να γυρίσει σπίτι του με ταξί.


Το έτος 2013, που επίσης πραγματοποιήθηκε η εν λόγω ενέργεια, ο αριθμός των νέων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις ανήλθε σε 2.500 άτομα από 39 νυχτερινά κέντρα σε 21 πόλεις. Ποσοστό 52% των συμμετεχόντων προέβησαν σε φιλικό αλκοτέστ, από τους οποίους οι τρεις στους τέσσερις (75%)κράτησαν την υπόσχεσή τους να μείνουν κάτω από το νόμιμο όριο του 0,25 (0,10 για τους επαγγελματίες, τους νέους οδηγούς και τους δικυκλιστές) που ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Οι υπόλοιποι ήταν πάνω από το όριο.


Η εν λόγω ενέργεια διεξάγεται από το ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» με τη συμβολή της Τροχαίας που διαθέτει τα αλκοολόμετρα. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματαπραγματοποιείται κι εφέτος με την υποστήριξη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ), καθώς και με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών General Mills και Ελαΐς-Unilever που προσφέρουν τα αναμνηστικά δώρα, του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ψυχικού που ανέλαβε το κόστος της μεταφοράς των υλικών σε κάθε πόλη και των καταστημάτων Unity by Haris Ragavis που προσφέρει τα μπλουζάκια των εθελοντών.


Τέλος, η δράση δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών του Ινστιτούτου και τους συνεργαζόμενους φορείς, όπως: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Τμ. Τροχαίας Ναυπλίου, Δ/νση Π/Βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός- Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Αμαλιάδας, Ναυπλίου και Χαλκίδας, Δήμος Αμυνταίου, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ΑΧΑ Ασφαλιστική, Τομέας Ψυχικής Υγείας/ Γενικό Νοσοκομείο Χίου, Ραδιοταξί Χίου, ΕΚΑΤΟ Φλώρινας, Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας, Όμιλος Δράσεων και Πολιτισμού-έδρα Φιλιατρά Νομού Μεσσηνίας, Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων στα Χανιά, Λέσχη Αυτοκινήτου Νάουσας, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Κιλκίς, Εθελοντική Δράση Πύργου και Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.

Πηγή: Το Βήμα

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *