ροή ειδήσεων

Η γυναίκα που διαχειρίζεται 5 τρισ. δολ. !



Συνεχίζονται οι διοικητικές ανακατάταξεις στα ανώτατα κλιμάκια των κορυφαίων ομίλων...
αμοιβαίων κεφαλαίων των ΗΠΑ, αφού μετά την επεισοδιακή αποχώρηση του Μπιλ Γκρος από την Pimco, με νέο επικεφαλής βρίσκεται πλέον και η Fidelity, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, πίσω από τη Vanguard.

Σε αντίθεση με την Pimco, η διαδοχή στη Fidelity όμως ήταν ομαλή, αφου η σκυτάλη πέρασε στην Αμπιγκέιλ (Άμπι) Τζόνσον, την κόρη του 84χρονου διευθύνοντα συμβούλου της Fidelity Έντουαρντ «Νεντ» Τζόνσον ΙΙΙ που ηγούνταν της εταιρείας από το 1977, με την Wall Street να γράφει ότι η Fidelity απέκτησε τον πρώτο της νέο CEO από την εποχή του... Τζίμι Κάρτερ!

Μπορεί ένας κολοσσός που διαχειρίζεται ενεργά 2 τρισ. δολάρια και λειτουργεί ως θεματοφύλακας για άλλα 3 τρισ. δολ, με πελατολόγιο 23 εκατομμυρίων ατόμων ανά τον κόσμο να λειτουργεί ως οικογενειακή επιχείρηση; Η απάντηση είναι «ναι», εάν ληφθει υπόψη ότι η Fidelity που εδρεύει στη Βοστόνη δεν είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, με την οικογένεια Τζόνσον να ελέγχει το 49% της εταιρείας και τους υπαλλήλους της το υπόλοιπο 51%.

Η Fidelity ιδρύθηκε το 1946 από τον παππού της Άμπι Τζόνσον, Έντουαρντ Κρόσμπι Τζόνσον. Ο γιος του Νεντ την μετέτρεψε από μια παραδοσιακή μικρή εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων με ενεργητικό κεφάλαια 4,8 εκατ. δολαρίων σε έναν επενδυτικό γίγαντα που παρέχει ευρεία γκάμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, από Α/Κ και χρηματιστηριακές υπηρεσίες, έως διαχείριση ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων (τα λεγόμενα 401(k) τα οποία χρησιμοποιούν εκατομμύρια Αμερικανοί), υπηρεσίες θεματοφυλακής και διαμεσολάβησης, αφού η Fidelity «διανέμει» τα Α/Κ τρίτων εταιρειών σε ιδιώτες επενδυτές και συνταξιοδοτικά ταμεία.

O Νεντ Τζόνσον θεωρείται πρωτοπόρος του κλάδου διαχείρισης ενεργητικού, αφού πιστώνεται, μεταξύ άλλων, την ευρεία χρήση των Α/Κ ως εργαλείου από μικροεπενδυτές και την «παρακολούθηση» διαχειριστών-σταρ, όπως τον Πίτερ Λιντς που ήταν υπεύθυνος για το Α/Κ της Fidelity Magellan, με μέση ετήσια απόδοση 29% για πολλά χρόνια.

Η εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς των Τζόνσον αναλαμβάνει τα ηνία της Fidelity σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η εταιρεία που εξειδικεύεται στην ενεργή διαχείριση κεφαλαίων (active management) που συνοδεύεται από υψηλότερες προμήθειες, χάνει έδαφος από τα λεγόμενα «παθητικά» funds που παρακολουθούν δείκτες αναφοράς και τα οποία αποτελούν φθηνότερη επιλογή για τους επενδυτές. Κορυφαία εταιρεία παθητικών αμοιβαίων κεφαλαίων και διαπραγματεύσιμων Α/Κ (exchange-traded funds ή ETF) είναι η Vanguard που ξεπέρασε σε μέγεθος την Fidelity το 2010, με το χάσμα μεταξύ των δυο να διευρύνεται συνεχώς: Σύμφωνα με την Morningstar, η Vanguard είχε καθαρές εισροές κεφαλαίων 171 δισ. δολαρίων το 2013, ενώ η Fidelity την ίδια περίοδο εμφάνισε εκροές 20 δισ. δολαρίων. Η στροφή πολλών επενδυτών από την ενεργητική στην παθητική διαχείριση αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της Fidelity, που απειλεί σε βάθος χρόνου να υπονομεύσει τα υγιή οικονομικά της μεγέθη: Το περασμένο έτος, τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 13%, σε 2,6 δισ. δολ.

Πολλοί εκτιμούν ότι η 52χρονη Αμπιγκέιλ Τζόνσον, με το DNA και την εμπειρία που διαθέτει (αφού ξεκίνησε να δουλεύει στην Fidelity το 1988 ως αναλύτρια μετοχών και ανέβηκε βαθμιαία τα σκαλιά της ιεραρχίας) είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να αντιμετωπίσει την «παθητική» απειλή: Άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί μαζί της την χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα ευφυή, ανθεκτική και επικεντρωμένη στους στόχους της, επισημαίνοντας παράλληλα πως γνωρίζει την εταιρεία «απ' έξω και ανακατωτά»: Είναι επίσης γνωστή για την ικανότητά της να εφαρμόζει άρτια τις ιδέες που συλλάμβανε ο πατέρας της, ο οποίος συχνά βαριόταν να ασχοληθεί με πρακτικά θέματα. Και οι δυο Τζόνσον απεχθάνονται τη δημοσιότητα, αποφεύγουν τις συνεντεύξεις και διατηρούν χαμηλό προφίλ.

Ειδικά όμως η Άμπι Τζόνσον χαρακτηρίζεται τόσο εσωστρεφής, ώστε στελέχη που συνεργάζονταν μαζί της να μην ξέρουν τι να σκεφτούν. Ο Νεντ Τζόνσον θα διατηρήσει την θέση του προέδρου του Δ.Σ., πράγμα που σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να έχει λόγο στις στρατηγικές αποφάσεις. Ο αναλυτής Τζο Μπονάντσιο προβλέπει ότι είναι θέμα χρόνου η Άμπι Τζόνσον να πάρει και αυτόν τον τίτλο και τότε θα είναι πραγματικά ελεύθερη να κατευθύνει τη Fidelity όπως επιθυμεί.

Έδωσε πάντως πρόσφατα ένα πρώτο δείγμα γραφής, θέτοντας ως προτεραιότητα να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια από γυναίκες επενδυτές, καθώς πιστεύει ότι οι ανάγκες τους δεν καλύπτονται επαρκώς. 'Οπως έγραψε στην τελευταία ετήσια έκθεση της εταιρείας, «πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα οι νεαρές, δεν έχουν πίστη στην ικανότητά τους να λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις. Κι όμως, την ίδια στιγμή ο ρόλος των γυναικών στην οικονομία αυξάνεται συνεχώς, ελέγχουν περισσότερο πλούτο, συχνά κερδίζουν περισσότερα από τους συζύγους τους και λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις για τη συνταξιοδότηση».

Η πατρική κληρονομιά

Ο πατέρας της Aμπι, Νεντ Τζόνσον, μετέτρεψε τη Fidelity από μια μικρή εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων με ενεργητικό κεφάλαια 4,8 εκατ. δολαρίων, σε έναν επενδυτικό γίγαντα με ενεργητικό 5 τρισ. δολαρίων και 23 εκατομμύρια πελάτες, που παρέχει ευρεία γκάμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

«Παθητική» απειλή

Η εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς των Τζόνσον αναλαμβάνει τα ηνία σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η εταιρεία που εξειδικεύεται στην ενεργή διαχείριση κεφαλαίων (active management) χάνει έδαφος από τα λεγόμενα «παθητικά» funds που παρακολουθούν δείκτες αναφοράς και αποτελούν φθηνότερη επιλογή για τους επενδυτές.



Who is who
Μια δισεκατομ­μυριούχος μάνατζερ

Η Αμπιγκέιλ Τζόνσον γεννήθηκε στη Βοστόνη στις 19 Δεκεμβρίου 1961. Σπούδασε Iστορία της Tέχνης στο William Smith College και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Harvard Business School. Μετά από μια σύντομη θητεία ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Booz Allen Hamilton (1985-1986), προσελήφθη όπως ήταν αναμενόμενο στη Fidelity: Ξεκίνησε ως αναλύτρια μετοχών το 1988. Ανέλαβε την πρώτη υψηλή διοικητική θέση εντός του ομίλου το 1997 και έκτοτε πέρασε από διάφορα πόστα ευθύνης, όχι πάντα με επιτυχία: Το 2001, ανέλαβε επικεφαλής όλων των αμοιβαίων κεφαλαίων της Fidelity, αλλά καθώς οι αποδόσεις τους ήταν κατώτερες του αναμενόμενου, ο πατέρας της την καθαίρεσε το 2005, εγείροντας ερωτήματα για τον μελλοντικό της ρόλο. Οι αμφιβολίες διαλύθηκαν ωστόσο πέρυσι, όταν η Τζόνσον έγινε πρόεδρος της Fidelity, με το τοπίο της διαδοχής να ξεκαθαρίζει. Η προσωπική της περιουσία εκτιμάται στα 17 δισ. δολάρια και είναι όχι μόνο μια από τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου, αλλά και μια από τις ισχυρότερες στον διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

πηγή: imerisia.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *