ροή ειδήσεων

Επικίνδυνες βαφές στην αγορά: Υποτυπώδεις οι έλεγχοι του ΕΟΦ



Βαφές μαλλιών αμφίβολης ποιότητας κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.... Οι έλεγχοι που γίνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι υποτυπώδεις, την ώρα που η αγορά αλλάζει προς το χειρότερο, λόγω της κρίσης.

Πλανόδιοι πωλητές διαθέτουν στα κομμωτήρια βαφές με άγνωστη προέλευση, τις οποίες χρεώνουν σε τιμές πολύ πιο χαμηλές από εκείνες των επώνυμων προϊόντων. Προβληματισμό προκαλούν χρεώσεις που κάνουν ορισμένα από αυτά και οι οποίες δεν δικαιολογούνται από το κόστος των υλικών που απαιτούνται.

Πολύ συχνά είναι τα περιστατικά γυναικών και ανδρών οι οποίοι έχουν υποστεί δερματικές βλάβες έπειτα από χρήση βαφής. Ακόμη περισσότερα είναι εκείνα που αφορούν υποβάθμιση της τρίχας, εξαιτίας συγκεκριμένου προϊόντος.

Σε κάθε περίπτωση, οι βαφές μαλλιών ενδέχεται να είναι επικίνδυνες για την υγεία, προειδοποιούν οι ειδικοί. Τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί δεκάδες ανακλήσεις γνωστών προϊόντων από τις ευρωπαϊκές Αρχές, οι οποίες εντοπίζουν ακατάλληλα ή επικίνδυνα συστατικά.



ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Ποιες ουσίες είναι «ένοχες» για βλάβες στην υγεία

Τα μάτια σας δέκατεσσερα, όταν πρόκειται να προμηθευτείτε βαφή μαλλιών. Ζητήστε, επίσης, από τον κομμωτή να σάς ενημερώσει για το προϊόν που χρησιμοποιεί. Σύμφωνα με τον κ. Τζερμιά, οι ουσίες που περιέχονται στις βαφές και ενοχοποιούνται για βλάβες στην υγεία είναι οι εξής:
Η παραφαινυλενοδιαμίνη (PPD). Ενοχοποιείται για την εμφάνιση λεμφώματος αλλά και νεοπλασιών στους μαστούς και στην ουροδόχο κύστη, με απαραίτητη προϋπόθεση την παρατεταμένη έκθεση.
Η ρεζορκίνη. Οι Αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει συγκεκριμένα όρια ασφαλείας, καθώς προκαλεί ερεθισμό στα μάτια και στο δέρμα, ενώ είναι επικίνδυνη και για το περιβάλλον. Συνιστάται να αποφεύγεται, ειδικά από εγκύους.
Η αμμωνία. Ερεθίζει το δέρμα και τα μάτια, ενώ μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα.
Το οξυζενέ, έχει τοξική επίδραση στο νευρικό και το αναπνευστικό σύστημα, ακόμη και σε μικρές δόσεις, ενώ προκαλεί βλάβες στο DNA. Στην Ιαπωνία, έχει απαγορευτεί σε προϊόντα κοσμετολογίας, ενώ στον Καναδά έχει περιοριστεί η χρήση του από τη νομοθεσία.
Οι παραβίνες. Αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης νεοπλασιών, κυρίως μάλιστα καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Οι μελέτες αυτές, ωστόσο, δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Οι ουσίες MCI, ΜΙΤ (Methylchloroisotiazolinone, methylisotiazolinone). Χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά, αποτρέποντας την ανάπτυξη βακτηρίων στα καλλυντικά προϊόντα.
Οι ουσίες SLS, SLES. Πρόκειται για ενώσεις του νατρίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να δώσουν στη βαφή μορφή αφρού, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα στο δέρμα. Σε ανθρώπους με ευαίσθητο δέρμα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό.

Χαρακτηριστικές είναι οι προειδοποιήσεις που έχει απευθύνει το τελευταίο διάστημα το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Rapex):

Σε προϊόν βαφής από τις ΗΠΑ εντοπίστηκε 0,3% φορμαλδεΰδη, τιμή πάνω από το επιτρεπτό επίπεδο 0,2%. Σε προϊόν από την Ιταλία εντοπίστηκαν πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.

Σε άλλο προϊόν (χένα) από την Τσεχία εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα μικροβίων (μεσόφιλων αερόβιων μικροοργανισμών). Ανάλογο πρόβλημα εντοπίστηκε σε προερχόμενο από την Ινδία προϊόν. Σε βαφή μαλλιών από τη Γερμανία εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα των ίδιων μικροοργανισμών, οι οποίοι κρίθηκαν επικίνδυνοι για την υγεία.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *