ροή ειδήσεων

Αισιόδοξες και απαισιόδοξες προβλέψεις για τον ρωσικό τουρισμό στην Ελλάδα



Ποια τα προβληματικά σημεία της ελληνικής τουριστικής πολιτικής; Γιατί αυξάνεται ο αριθμός... των "φτηνών τουριστών"; Θα έλθουν λιγότεροι ή περισσότεροι Ρώσοι τουρίστες την ερχόμενη σαιζόν; Στα ερωτήματα αυτά απαντά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας TEZ TOUR Greece, Δημήτρης Χαριτίδης.

Πηγή: Alamy / LegionMedia Προ μηνών, σημαντικά τουριστικά γραφεία στη Ρωσία, "βάρεσαν κανόνι", γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στην Ελλάδα, η οποία δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών από τη Ρωσία. Κατά τον κ.Δημήτρη Χαριτίδη, δεν πρέπει να προσδίδονται διαστάσεις τραγωδίας στην πτώχευση μερικών ρωσικών τουριστικών πρακτορείων. Η κατάσταση στη ρωσική τουριστική αγορά ελάχιστα διαφέρει από εκείνη στις Δυτικές χώρες, όπου επίσης συμβαίνουν χρεοκοπίες, αλλά δεν δίδεται τόσο μεγάλη δημοσιότητα από τα ΜΜΕ. Ποια είναι, όμως, η κατάσταση σήμερα, και τι πρέπει να περιμένει η ελληνική τουριστική αγορά; Ποια είναι τα προβληματικά σημεία της ελληνικής τουριστικής πολιτικής; Αυξάνεται ο αριθμός των "φτηνών τουριστών" που έρχονται στη χώρα; Τι αριθμό Ρώσων τουριστών πρέπει να αναμένει την ερχόμενη σαιζόν η Ελλάδα, και ποιοι πολιτικοί-οικονομικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το "κύμα" προς τη χώρα; Στα ερωτήματα αυτά απαντά ο Δ.Χαριτίδης.
ΕΡ: Ποια είναι τα αποτελέσματα της θερινής σεζόν; Κατά πόσο μειώθηκε η ροή των τουριστών από τη Ρωσία;
ΑΠ: Πέρυσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα 1,388 εκατομμύρια Ρώσοι. Από αυτούς το 1,175 εκ. ήταν τουρίστες. Στην Κρήτη, μάλιστα, οι Ρώσοι κατέλαβαν την πρώτη θέση σε αριθμό τουριστών. Φέτος, κατά το πρώτο εξάμηνο δεν έχει παρατηρηθεί πτώση. Από κεκτημένη ταχύτητα οι εκδρομές συνέχισαν να πωλούνται μετά την αναδιάρθρωση των προγραμμάτων. Στο δεύτερο μισό της σεζόν άρχισε μια πτώση, πρώτον εξαιτίας της πτώχευσης ενός αριθμού από τουριστικά πρακτορεία και δεύτερον, επειδή τα τουριστικά πρακτορεία άρχισαν να αναδιαρθρώνουν τα προγράμματά τους.
Μειώθηκε και η έκδοση θεωρήσεων. Το ελληνικό προξενείο στη Μόσχα διαπίστωσε μια πτώση της τάξης του 12% τον Αύγουστο και 25% το Σεπτέμβριο. Είναι όμως το τέλος της σεζόν πλέον, και πιστεύω ότι η πτώση θα είναι 25%-30%. Περισσότερο, απλώς δεν θα προλάβει να φτάσει.
ΕΡ: Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το επόμενο έτος;
ΑΠ: Οι προβλέψεις αλλάζουν κάθε δύο εβδομάδες. Αν με ρωτούσατε πριν από ένα μήνα θα σας έλεγα ότι η πρόγνωση είναι θετική. Τώρα, θα πω ότι αν στην Ελλάδα έρθουν 800-900 χιλιάδες τουρίστες (από τη Ρωσία), τότε αυτό θα είναι πολύ καλό. Είναι δύσκολο να κάνεις προβλέψεις, όταν οι πολιτικοί δεν ξέρουν τι θα συμβεί. Σήμερα όλα εξαρτώνται από το ρούβλι και από την οικονομική κατάσταση στη Ρωσία. Όσον αφορά τα δικά μας βήματα, το TEZ TOUR κάνει προγνώσεις και υπογράφει συμβόλαια για τον ίδιο όγκο ατόμων, όσοι ήρθαν και φέτος, δηλαδή 85-90 χιλιάδες. Οι ανταγωνιστές, όπως βλέπω, και αυτοί κατά κανόνα μειώνουν λιγάκι τα συμβόλαια, βάσει των πραγματικών αριθμών αυτής της σεζόν. Η αισιόδοξη πρόβλεψη είναι να υπάρξει ο ίδιος αριθμός τουριστών με φέτος.


Το ... dumping της ελληνικής τουριστικής πολιτικής

ΕΡ: Έχει αλλάξει ο ρώσος τουρίστας; Πολλά ελληνικά τουριστικά πρακτορεία και ξενοδόχοι αναφέρουν ότι, ενώ άλλοτε έρχονταν τουρίστες με χρήματα, τώρα επικρατεί ο μαζικός τουρισμός, οι εκπρόσωποι του οποίου ξοδεύουν πολύ λιγότερα.
ΑΠ: Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι η ορθή διαπίστωση. Πρώτον, η ίδια Ελλάδα οικοδόμησε ανορθόδοξα την τουριστική της πολιτική, δεν διέθετε ποτέ μια σαφώς εκφρασμένη πολιτική στήριξης των τουριστικών πρακτόρων. Γίνονταν μόνο ηχηρές δηλώσεις στα πλαίσια της γενικής ζήτησης. Η ρωσική οικονομία αναπτυσσόταν και αντίστοιχα αυξανόταν το τουριστικό ρεύμα. Η κυβέρνηση βλέποντας να έρχονται όλο και περισσότεροι τουρίστες, έβγαινε και φώναζε, «δείτε πόσο καλοί είμαστε», και την ίδια ώρα ούτε που κουνούσε το δάχτυλό της. Συγκέντρωσαν τα πάντα γύρω τους ο ΣΕΤΕ, οι ενώσεις των ξενοδόχων, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι τουριστικοί πράκτορες.
Από το συνολικό αριθμό των 1,175 εκατ. ρώσων τουριστών, οι 300 χιλιάδες, ίσως και περισσότεροι, έκαναν διακοπές με τα περισσότερα χρήματα γι' αυτές να τα πληρώνουν τα τουριστικά πρακτορεία. Εξαρχής τα περισσότερα πρακτορεία δεν έκαναν καμία ανάλυση της αγοράς και δήλωναν πολύ περισσότερα συμβόλαια απ' ότι ήταν η ζήτηση για την Ελλάδα. Στη συνέχεια αναγκάστηκαν να ορίσουν τεχνητά μειωμένες τιμές (dumping) και να πωλήσουν κάτω από το κόστος προκειμένου να γεμίσουν με τουρίστες τα δωμάτια στα ξενοδοχεία, επειδή δεν ήταν σε θέση να μειώσουν τις θέσεις στα αεροπλάνα και τα συμβόλαια στα ξενοδοχεία. Πέρυσι υπήρξαν δηλώσεις αξιωματούχων στην Κροατία, Ιταλία, Ισπανία, ακόμη και στην Τουρκία, ότι «εξαιτίας του ελληνικού dumping χάνουμε τουρίστες».


Δημήτρης Χαριτίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας TEZ TOUR Greece. Πηγή: RIA Novosti
Κι εγώ θέλω να πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι η ομορφότερη χώρα στον κόσμο. Πάρα πολλοί θέλουν να πάνε σε μια καλή χώρα για τον ήλιο και τη θάλασσα, όμως το άτομο που σχεδίαζε να πάει στην Ισπανία, βλέποντας ότι η Ελλάδα είναι φτηνότερη, την προτιμούσε.
Τώρα διαμαρτύρονται λέγοντας ότι «στην Ελλάδα άρχισαν να πηγαίνουν διαφορετικοί τουρίστες». Η Ελλάδα ήταν ένας ελιτίστικος προορισμός και πήγαιναν σε αυτή οι πλούσιοι. Παλαιότερα ήταν δύσκολο να πάρεις βίζα, την αποκτούσε μόνο ο ευκατάστατος ταξιδιώτης που επέλεγε καλό ξενοδοχείο και ξόδευε χρήματα. Από εδώ σχηματίστηκε και η εντύπωση ότι η Ρωσία είναι ένα Ελντοράντο, απ' όπου έρχονται μόνο πλούσιοι. Όταν το βιοτικό επίπεδο στη Ρωσία βελτιώθηκε και η έκδοση θεώρησης έγινε εύκολη -το ελληνικό προξενείο είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα (σ.σ. η θεώρηση εκδίδεται σε 48 ώρες)- η Ελλάδα έγινε μαζικός προορισμός. Ας μην ξεχνάμε ότι εκείνη τη στιγμή είχαν παραιτηθεί από την Ελλάδα Δυτικά τουριστικά πρακτορεία και υπήρχαν πολλά ελεύθερα νούμερα, επομένως στην Ελλάδα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί δραστηριότητα.
Το τουρίστας δεν «χάλασε», απλά προστέθηκαν και άλλου τύπου τουρίστες. Οι πιο πλούσιοι τουρίστες, όπως έρχονταν, έτσι και έρχονται, αλλά εμφανίστηκαν και άλλοι τουρίστες, νέες περιοχές, οι οποίες άρχισαν να αγοράζουν το πιο οικονομικό προϊόν. Αν επιδιώκεις να έχεις 1 εκατομμύριο τουρίστες, δεν μπορείς να δέχεσαι μόνο τους εκατομμυριούχους.


Ανταγωνισμός, κέρδη και ζημιές

ΕΡ: Οι έλληνες τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι αναφέρουν πως οι πρόωρες κρατήσεις έχουν γίνει λιγότερες. Σύμφωνα με τα λεγόμενά σας η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο;





ΑΠ: Κάποιες λιγοστές κρατήσεις δεν μπορούν να είναι ενδεικτικές, ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις. Πριν από δυο μήνες ήταν ακόμη νωπή η ανάμνηση από τις πτωχεύσεις, και τώρα ο κόσμος πλέον ψάχνει και επιλέγει προσεκτικά.
Η πρόωρη κράτηση γίνεται συνήθως στα ξενοδοχεία τα οποία έχουν ζήτηση και είναι δύσκολο να βρεις σε αυτά θέση, είτε για συγκεκριμένους τύπους δωματίων. Επίσης, στην Ελλάδα επέστρεψε η Δύση. Τεράστια αύξηση επέδειξε η τουριστική ροή από τη Γερμανία, κατά 16,5% από Ιανουάριο μέχρι Αύγουστο. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ανταγωνισμός για τα καλά δωμάτια στα καλά ξενοδοχεία θα υπάρχει όχι μόνο μεταξύ των ρωσικών τουριστικών πρακτορείων, αλλά και μεταξύ των Δυτικών.
ΕΡ: Διαθέτετε στοιχεία για άμεσες απώλειες ελληνικών εταιριών λόγω της πτώχευσης των ρωσικών τουριστικών πρακτορείων;
ΑΠ: Γράφουν για 7-8 εκατ. ευρώ. Ομως, πολλές εταιρίες δεν ξέρουν ακόμη συγκεκριμένα το πόσα θα χάσουν επειδή δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τα ξενοδοχεία, προκειμένου να αμβλύνουν τις απώλειες. Ένα δεύτερο σημείο, είναι ότι δεν είχαν όλα τα ξενοδοχεία απώλειες, αλλά υπάρχουν και εκείνα που έχασαν μελλοντικούς πελάτες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Για την Κρήτη υπήρξε η ίδια μεγάλη ζήτηση, έτσι που οι κρατήσεις οι οποίες ακυρώθηκαν, καλύφθηκαν από άλλα τουριστικά πρακτορεία σε άλλες χώρες. Ωστόσο, στους λιγότερους δημοφιλείς προορισμούς, τα ξενοδοχεία αντιμετώπισαν προβλήματα καθώς έμειναν με άδεια τα δωμάτια. Γενικά πάντως, οι απώλειες των ξενοδόχων ήταν ελάχιστες, πολύ λίγοι ήταν εκείνοι που έχασαν αρκετά χρήματα. Επλήγησαν κυρίως οι τουριστικοί πράκτορες.
Πηγή: http://ria.ru

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *