ροή ειδήσεων

Η άλλη όψη του επίγειου παράδεισου: Τα σκουπίδια έχουν «πνίξει» τις Μαλδίβες [εικόνες ΣΟΚ]



Οι Μαλδίβες εκτός από μοναδικό τουριστικό θέρετρο έχουν και μία σκοτεινή πλευρά καθώς υπάρχουν μέρη που είναι γεμάτα σκουπίδια...
Η βραβευμένη σκηνοθέτης, Άλισον Τιλ επισκέφτηκε ένα νησί του συμπλέγματος, το Θιλαβούσι, που είναι γνωστό σαν το Νησί των Σκουπιδιών. Μόλις κάποιος πατήσει το πόδι του αντικρίζει βουνά από κάθε λογής σκουπίδια. Επίσης και οι ακτές του μικρού νησιού είναι γεμάτες σκουπίδια και κανένας δεν ασχολείται.

Η 27χρονη σκηνοθέτης δήλωσε πως σοκαρίστηκε επειδή το νησί ήταν όλο καλυμμένο με σκουπίδια τα οποία επέπλεαν και στις ακτές του ενώ είχαν πάρει την θέση των λουόμενων στις αμμουδιές που βρέχονται από τα κρυστάλλινα νερά. Η Άλισον επισκέφτηκε το νησί μαζί με τον φωτογράφο Μαρκ Τιπλ και την βοηθό του, Σάρα Λι στα πλαίσια ενός ντοκιμαντέρ για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Μαλδίβες με τα σκουπίδια.

Κάθε μέρα στο νησιωτικό σύμπλεγμα παράγονται 400 τόνοι σκουπιδιών. Επειδή οι Μαλδίβες είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, προσελκύει πολλούς επισκέπτες από τα όλα τα μήκη και πλάτη της γης, με τον καθένα από αυτούς να αφήνει 3,5 κιλά σκουπίδια κάθε μέρα.

Η Άλισον υποστηρίζει τους οργανισμούς που χρησιμοποιούν σκουπίδια για να φτιάξουν μοδάτα ρούχα και έτσι έκανε και ένα μπικίνι από πλαστικά μπουκάλια που βρήκε στο νησί: «Σοκαρίστηκα από τις μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών που υπάρχουν. Πάντως σκέφτομαι ότι δεν είναι το μόνο καθώς υπάρχουν άλλα 1.200 νησιά που είναι χωματερές».

Η 27χρονη περιέγραψε και το πως αποχώρησε από το νησί: «Για να φύγουμε έπρεπε να περάσουμε πάνω από βουνά με πλαστικά μπουκάλια. Μόλις πήρα το καραβάκι για να φύγω ορκίστηκα ότι θα γυρίσω ξανά για να κάνω κάτι για την μόλυνση του περιβάλλοντος στο συγκεκριμένο μέρος». Κατά την διάρκεια της παραμονής της στις Μαλδίβες, η Άλισον καθάρισε και μία παραλία μαζί με εθελοντές που μάζεψαν τα σκουπίδια για να τα κάνουν ρούχα.

«Μόλις μέσα σε μισή ώρα καταφέραμε να καθαρίσουμε μία παραλία 40 μέτρων και μαζέψαμε εκατοντάδες πλαστικά μπουκάλια. Οι ντόπιοι τα πήραν για να φτιάξουν ρούχα. Θα μου άρεσε πολύ να δω όλο τον κόσμο να φοράει ρούχα που έχουν φτιαχτεί από πλαστικά μπουκάλια και να μαζεύαν όλοι τα σκουπίδια τους. Ονειρεύομαι κάποια μέρα να είναι όλα τα νησιά καθαρά και να μην έχουν κανένα σκουπίδι. Πιστεύω πως αν η κατάσταση συνεχίσει να είναι έτσι τα σκουπίδια από τις Μαλδίβες θα φθάσουν στην Αμερική!».
























































Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *