ροή ειδήσεων

ΠΡΟΣΟΧΗ! Έχετε άσπρα ΣΗΜΑΔΙΑ στο στόμα;;; Από τι μπορεί να κινδυνεύετε και τι πρέπει να κάνετε;;;


Πολλά άτομα παρουσιάζουν στο στόμα τους, κοντά στη γλώσσα και τα ούλα, μία «λευκή πλάκα», η οποία μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου....

Πρόκειται για προκαρκινική βλάβη που εμφανίζεται στον βλεννογόνο του στόματος με τη μορφή που περιγράφει η ονομασία της, ενώ η πλάκα είναι καλά προσκολλημένη στη θέση της.
Ποιες είναι οι μορφές λευκοπλακίας
Ομοιογενής: Αντιπροσωπεύει το 97% των περιπτώσεων και χαρακτηρίζεται από την ομοιογενή μορφή της πλάκας στο στόμα του ασθενούς. Έχει τον μικρότερο κίνδυνο να εξελιχθεί σε καρκίνο.
Κοκκιώδης: Η δεύτερη συχνότερη μορφή λευκοπλακίας. Η επιφάνεια της πλάκας είναι κοκκινωπή, με πολλαπλά μικρά λευκά οζίδια (εξογκώματα) ή κηλίδες. Έχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εξελιχθεί σε καρκίνο.
Μυρμηκιώδης: Η πιο σπάνια μορφή λευκοπλακίας. Η επιφάνεια της πλάκας είναι τραχιά (ανώμαλη). Συχνά υποτροπιάζει μετά την χειρουργική αφαίρεση. Έχει μεγάλο κίνδυνο να εξελιχθεί σε καρκίνο.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για λευκοπλακία- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Χρόνιος τραυματισμός του εσωτερικού του στόματος
- Σε παθογόνους μικροοργανισμούς όπως ο μύκητας Candida Albicans και σε ορισμένα στελέχη του ιού HPV
- Το υπερβολικό κάπνισμα
- Ελλιπής στοματική υγιεινή
- Γενετικοί και διατροφικοί παράγοντες
Πόσο επικίνδυνη είναι η λευκοπλακίαΕπί της ουσίας πρόκειται για προκαρκινική κατάσταση, που σημαίνει ότι αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε καρκίνο
Λευκοπλακία παρουσιάζει 2%-3% του ενήλικου γενικού πληθυσμού. Η πλειονότητα των ασθενών έχουν ηλικία 40-50ετών, ενώ η συχνότητά της είναι παρόμοια στα δύο φύλα.
Ποιες είναι οι πιθανότητες να εξελιχθεί σε καρκίνο- 15-20% όταν η λευκοπλακία εμφανίζεται στη γλώσσα ή στο έδαφος του στόματος
- 5-6% όταν η λευκοπλακία εμφανίζεται αλλού στο στόμα (π.χ. στα ούλα)
Πώς αντιμετωπίζεται η λευκοπλακίαΗ θεραπεία συνίσταται κυρίως στη χειρουργική αφαίρεση της πλάκας, με μια διαδικασία ασφαλή και σχετικά απλή που γίνεται με τοπική αναισθησία στον χώρο του ιατρείου.
Εάν η αφαίρεση γίνει σωστά ο κίνδυνος εξαλλαγής μηδενίζεται, εφόσον εκλείψουν και οι προδιαθεσικοί παράγοντες. Αν όμως συνεχιστεί το κάπνισμα, υπάρχουν πάνω από 30% πιθανότητες να επανεμφανισθεί η λευκοπλακία ή και να εξελιχθεί σε καρκίνο.
Η διόρθωση των πιθανών τραυματικών παραγόντων μέσα στο στόμα, η καλή στοματική υγιεινή και, τέλος, η παρακολούθηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 4 έως 6 μήνες στην αρχή) του ασθενούς, επίσης είναι απαραίτητα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, για την αντιμετώπιση της λευκοπλακίας μπορεί να χρειασθούν ειδικά φάρμακα.
Πρέπει να γνωρίζετε
Μετά τη διάγνωση της λευκοπλακίας, οι ασθενείς πρέπει να ελέγχονται προληπτικά από τον γιατρό κάθε 4 έως 6 μήνες και για 4-5 χρόνια, ώστε να διαγνωσθεί εγκαίρως τυχόν υποτροπή ή εξέλιξη της βλάβη σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.
onmed.gr



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *