ροή ειδήσεων

«Φάμπρικα» παράνομων μονιμοποιήσεων και προσλήψεων στους ΟΤΑ



30 προσλήψεις σε δημοτικές επιχειρήσεις στον δήμο Ρόδου
Οι τροπολογίες που ψήφισε η κυβέρνηση Καραμανλή για να νομιμοποιήσει παράνομες προσλήψεις... και παράτυπες μετατροπές συμβάσεων. Στο κύκλωμα δήμαρχοι και πολιτικοί.

«Φάμπρικα» νομιμοποιήσεων παράνομων προσλήψεων και παράτυπων μονιμοποιήσεων συμβασιούχων είχε στηθεί την πενταετία της διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή (2005-2009)

«Φάμπρικα» νομιμοποιήσεων παράνομων προσλήψεων και παράτυπων μονιμοποιήσεων συμβασιούχων είχε στηθεί την πενταετία της διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή (2005-2009) καθώς στη Βουλή ψηφίστηκαν τροπολογίες που μετάτρεπαν σε «νόμιμες» τις προσλήψεις από το παράθυρο στους δήμους.

Οι «μαύρες» τροπολογίες της αφορούσαν το «ξέπλυμα» παράνομων προσλήψεων που είχαν γίνει σε δήμους είτε μέσω δημοτικών επιχειρήσεων είτε μέσω αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών όπου οι δήμοι είχαν την πλειοψηφία του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το άρθρο 32 του νόμου 3320 του 2005 με το οποίο νομιμοποιήθηκαν 102 παράνομες προσλήψεις στον δήμο Λάρισας. Σύμφωνα με αυτοδιοικητικές πηγές, η τροπολογία αφορούσε συγγενείς της τότε γαλάζιας διοίκησης του δήμου Λάρισας οι οποίοι είχαν προσληφθεί ως συμβασιούχοι με πλαστή προϋπηρεσία από κοινότητα όπου ήταν επικεφαλής αγροτοσυνδικαλιστής της ΝΔ. Με την ψήφιση του νόμου η κυβέρνηση μονιμοποιούσε όλους τους συμβασιούχους που δεν είχαν «ανακληθεί ή ακυρωθεί δικαστικώς οι συμβάσεις τους», αφού σε κάποιους άλλους συναδέλφους τους ακυρώθηκαν στα δικαστήρια, και χαρακτήριζε τις συμβάσεις έγκυρες και ισχυρές, όπως αναφέρεται στην τροπολογία.

Γινόταν «πάρτι» προσλήψεων είτε συμβασιούχων είτε μόνιμου προσωπικού σε εταιρείες των ΟΤΑ χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ αλλά με αποφάσεις των Διοικητικών συμβουλίων

Οι προκλητικές ρυθμίσεις συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια όπως για παράδειγμα το 2008 όπου νομιμοποιήθηκαν εκατοντάδες παράτυπες προσλήψεις σε δημοτικές επιχειρήσεις και αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες των ΟΤΑ. Μέχρι τότε γινόταν «πάρτι» προσλήψεων είτε συμβασιούχων είτε μόνιμου προσωπικού σε εταιρείες των ΟΤΑ,χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ, αλλά με αποφάσεις των Διοικητικών συμβουλίων. Με το άρθρο 18 παράγραφος 5α του νόμου 3731 του 2008 νομιμοποιούνταν η μεταφορά στον δήμο των παρατύπως προσληφθέντων υπαλλήλων σε δημοτικές επιχειρήσεις και κυρίως αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες των ΟΤΑ . Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτοδιοικητικών παραγόντων, υπολογίζεται ότι με την τροπολογία νομιμοποιούνται παραπάνω από 500 προσλήψεις που είχαν γίνει πριν από το 2006 στις δημοτικές επιχειρήσεις.

«Μνημείο» νομοθετικής ρύθμισης για την νομιμοποίηση παράνομων προσλήψεων αποτελεί η τροπολογία που ψηφίστηκε με το άρθρο 64 του νόμου 3801 του 2009, λίγο πριν πραγματοποιηθούν εκλογές και αλλάξει η κυβέρνηση, όπου νομιμοποιούνται περίπου 30 προσλήψεις σε δημοτικές επιχειρήσεις στον δήμο Ρόδου. Όπως αναφέρει η σχετική ρύθμιση οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι υπάλληλοι είναι νόμιμες «ανεξάρτητα από την διαδικασία» με την οποία προσελήφθησαν οι εργαζόμενοι.

Η ρύθμιση «ξεπλένει» τις παράνομες προσλήψεις σε δημοτικές επιχειρήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν και κατόπιν οι υπάλληλοι μεταφέρθηκαν στους δήμους. Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε να καταβληθούν οι μισθοί των συγκεκριμένων υπαλλήλων αφού δεν υπήρχαν στοιχεία στους υπηρεσιακούς φακέλους. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στην τροπολογία «κατόπιν αποφάσεων του οικείου δημοτικού συμβουλίου ανεξάρτητα από την διαδικασία η οποία τηρήθηκε κατά την πρόσληψη στις ανωτέρω επιχειρήσεις», που ουσιαστικά νομιμοποιεί κάθε παράτυπη ενέργεια των διοικήσεων.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος22/10/14 21:27

    Ελλαδιστάν το μεγαλείο σου.... και μετά μας φταίνε οι κακοί Γερμανοί και Φιλανδοί για το χάλι μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *