ροή ειδήσεων

Ποιοι αγοράζουν τα σπίτια που ξεπουλάνε οι Έλληνες;



Οι ανεξέλεγκτοι φόροι που δεν έχουν τελειωμό και η ανησυχία για την περεταίρω μείωση των τιμών, έχουν κάνει τους Έλληνες να πουλάνε όσο-όσο την ακίνητη περιουσία τους...

Στην κορυφή της λίστας με τα ακίνητα που πωλούνται για πολύ λίγα χρήματα είναι τα ξενοίκιαστα σπίτια στην επαρχία, τα καταστήματα και τα γραφεία που επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες χωρίς να τους δίνουν κάποιο εισόδημα. Από το Σεπτέμβριο που ήρθε ο ΕΝΦΙΑ, προκλήθηκε ακόμα ένα μεγάλο «κύμα» πωλήσεων σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Βήμα.

Τα πωλητήρια το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ μέχρι και τον Απρίλιο οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τον αριθμό-ρεκόρ των 250.000-270.000 ακινήτων που πωλούνταν. Ο συγκεκριμένος αριθμός έχει αυξηθεί ενώ οι τιμές μειώνονται ολοένα και περισσότερο. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μείωση των τιμών ξεπερνά το 40% κατά μέσο όρο ενώ η τάση συνεχίζεται με ρυθμό 7%.

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας, για τις τιμές σε 58 περιοχές της Ελλάδας, η πτώση κυμαίνεται κατά μέσο όρο 7-9% στην Αθήνα, 9-11% στη Θεσσαλονίκη, 6-10% στη Λάρισα και 11-12% στην Πάτρα. Καθημερινά οι ιδιοκτήτες γκαρσονιερών και διαμερισμάτων αξίας 20.000 και 30.000 ευρώ αποφασίζουν να πωλήσουν τα σπίτια τους σε πολύ χαμηλές τιμές.

Χαρακτηριστικό είναι πως πλέον τα μεσιτικά γραφεία στο κέντρο της Αθήνας παίρνουν εντολές πώλησης για διαμερίσματα σε περιοχές μεσαίου κόστους, όπως το Παγκράτι, το Γαλάτσι, ο Βύρωνας και η Καισαριανή, όπου ο ΕΝΦΙΑ κυμαίνεται ετησίως στα 500-600 ευρώ, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που βλέπουν τις ευκαιρίες και τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και αγοράζουν τα ακίνητα. Αυτοί δείχνουν προτίμηση σε διαμερίσματα από την Κηφισιά ως τη Βουλιαγμένη και από το Περιστέρι μέχρι το Γέρακα, μεταξύ 100.000 και 120.000 ευρώ.

Οι αγοραστές είναι κατά κύριο λόγο Έλληνες που δεν πήραν σπίτι με δάνειο την εποχή 1999-2008 και τώρα επενδύουν τις οικονομίες τους αγοράζοντας ακίνητα με μετρητά, σε τιμές 60 έως 70% χαμηλότερες σε σύγκριση με εκείνες πριν την κρίση. Παρ’ όλα αυτά τα πωλητήρια παραμένουν περισσότερα από τους υποψήφιους αγοραστές.

Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν φτάσει σε τέτοιο απελπιστικό σημείο, που αυξάνονται οι αγγελίες για ανταλλαγή σπιτιών με ταξί και αυτοκίνητα, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτή η τάση θα πάρει διαστάσεις τους επόμενους μήνες.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *