ροή ειδήσεων

Θύρα και Καρυάτιδες «οδηγούν» στον Μέγα Αλέξανδρο!



Ορισμένοι αρχαιολόγοι έχουν στοχοποιήσει τους ανασκαφείς πως έχουν μετατρέψει το έργο τους... σε ριάλιτι, αλλά το μόνο που έχουν πετύχει μέχρι στιγμής είναι να αποπροσανατολίσουν και να τοποθετήσουν τον τάφο μέχρι και στην ρωμαϊκή εποχή της Μακεδονίας.

Πρωτοστάτισσα της αμφισβήτησης η Όλγα Παλαγγιά, η οποία τόνιζε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την μακεδονικότητα του τάφου. Μέχρι την Πέμπτη...
Λίνα Μενδώνη, Αικατερίνη Περιστέρη και Άννα Παναγιωταρέα έδωσαν στην δημοσιότητα στοιχεία για την πρόοδο της ανασκαφής αποκαλύπτοντας πως βρέθηκε σπασμένη θύρα στον τρίτο θάλαμο . Η θύρα αυτή μπορούμε να πούμε αποτελεί η πρώτη απτή απόδειξη μακεδονικότητας του τάφου, καθώς παρόμοιες έχουν εντοπιστεί όχι μόνο στον τάφο του Φιλίππου Β στην Βεργίνα αλλά και σε άλλους τάφους της Μακεδονίας. Μάλιστα μετά την θύρα είναι σχεδόν βέβαιο πως οι αρχαιολόγοι θα συναντήσουν κάποιου είδους διαμορφωμένη κατωφερής δίοδος πρόσβασης, με σκαλοπάτια ή κεκλιμένο επίπεδο (ράμπα).



Η σημειολογία των ευρημάτων και ο... Μέγας Αλέξανδρος
Ωστόσο στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως την εποχή εκείνη, τίποτα δεν γινόταν τυχαία. Οι κατασκευές και ειδικότερα τα ταφικά μνημεία ήταν... γεμάτα από σημειολογία. Η σημειολογία καθόριζε την ίδια την κατασκευή, τον τόπο της, τον τρόπο της, μέχρι και την ίδια την ζωή των ανθρώπων.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από αρχή. Μέχρι στιγμής τα στοιχεία που έχουν εντοπιστεί στον τάφο της Αμφίπολης και μπορούν να αποκαλύψουν ορισμένα από τα μυστικά του μνημείου είναι τα εξής:

Σφίγγες
Ρόδακες
Καρυάτιδες


Σφίγγες
Η Σφίγγα μπορεί μεν να ήρθε από την Αίγυπτο, αυτό όμως δεν έγινε λόγω της εκστρατείας του Αλέξανδρου. Η αμφίδρομη σχέση των δύο πολιτισμών είχε ξεκινήσει πολλούς αιώνες πριν. Ακόμα και η ετυμολογία της λέξης είναι πιθανόν να είναι αρχαία αιγυπτιακή. Κάποιοι θεωρούν ότι προέρχεται από την παραφθορά της αιγυπτιακής λέξης Sheshep-ankh, η οποία σημαίνει ζώσα εικόνα παρά από το ελληνικό «σφίγγω».

Στην ελληνική μυθολογία, η Σφίγγα, φανταστικό πλάσμα-σύμβολο του μυστηριακού, ήταν στενά συνδεδεμένη με τον μύθο των Λαβδακιδών και συγκεκριμένα του Οιδίποδα. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, ήταν κόρη της Χίμαιρας και του Όρθρου ή κατά άλλους του Τυφώνος και της Έχιδνας.

Στις ελληνικές αναπαραστάσεις απεικονίζεται ως φτερωτό λιοντάρι με κεφάλι γυναίκας (εν αντιθέσει με τη Σφίγγα της Αιγύπτου, που δεν έχει φτερά) ή ως γυναίκα με πέλματα και στήθη λιονταριού, ουρά ερπετού και φτερά πτηνού.

Διάσημη ελληνική σφίγγα ήταν η σφίγγα των Ναξίων, στημένη κοντά στον ναό του Απόλλωνα, επάνω σε έναν ψηλό κίονα με ιωνικό κιονόκρανο. Παρόμοιες σφίγγες υπήρχαν και σε άλλα ιερά, σώζονται όμως αποσπασματικά. Η χρησιμοποίησή τους στον τάφο της Αμφίπολης δείχνει σαφώς μία σχέση με την Αίγυπτο, όχι του κατασκευαστή αλλά του ενοίκου του ή αυτού που τον παρήγγειλε.


Ο Μέγας Αλέξανδρος, και ο Κάσσανδρος
Όπως έχουμε ήδη γράψει, δύο μόνο άτομα θα μπορούσαν να έχουν τέτοιου είδους τάφο στην Αμφίπολη της Μακεδονίας. Αφενός ο Μέγας Αλέξανδρος για τον οποίο ο κόσμος είχε μεγάλη ιδέα, και αφετέρου ο Κάσσανδρος ο οποίος ο ίδιος είχε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Ο Κάσσανδρος, ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Μακεδονίας μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, σκότωσε την μητέρα, την γυναίκα και τον γιο και διάδοχο του μεγάλου στρατηλάτη.

Έχοντας ως δεδομένο πως ο ίδιος ήθελε να ξεκινήσει δική του δυναστεία, είναι πολύ πιθανό να επέλεγε άλλο σημείο από τις βασιλικές Αιγές (Βεργίνα) για τον τάφο του. Ίσως να ήταν η Αμφίπολη. Ωστόσο αν και το σενάριο έχει πολλά «κενά» δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος.

Το σενάριο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ισχυροποιούν, οι Ρόδακες που τους συναντάμε και στον τάφο του Φιλίππου Β', το μέγεθος των Καρυάτιδων, οι Σφίγγες και το μέγεθος ολόκληρου του μνημείου...

* Γιώργος Μιχαηλίδης στο koolnews.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *