ροή ειδήσεων

Συλλογή υπογραφών: «Όχι άλλα θύμα στο νοσοκομείο της Κω»


Μετά το θάνατο ενός βρέφους
Συγκέντρωση υπογραφών μέσω της πλατφόρμας “Αvaaz.org”, με θέμα τις σοβαρές ελλείψεις... στις υπηρεσίες υγείας στην Κω, πραγματοποιείται μετά το θάνατο ενός βρέφους στο νησί, στις αρχές του μήνα, που δεν πρόλαβε να φτάσει σε νοσοκομείο της Αθήνας. Το 18 μηνών αγοράκι έχασε τη ζωή του καθ’ οδόν προς την πρωτεύουσα, αφού στο νοσοκομείο της Κω δεν υπάρχει παιδίατρος και δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί το περιστατικό.
Στη φωτογραφία το άτυχο παιδί με τη μητέρα του (Πηγή: Sarah Spanos/Facebook)Η μητέρα του αγοριού Σάρα Σπανού, από τη Βρετανία, πιστεύει ότι ο γιος της δεν έλαβε την φροντίδα που άξιζε στο νησί της Δωδεκανήσου και μαζί με τον άνδρα της Δημήτρη αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα αφότου έχασαν το παιδί τους. «Κάθε λεπτομέρεια εκείνης της νύχτας θα μας στοιχειώνει για πάντα», λέει.

Μετά το τραγικό περιστατικό, ένα ακόμα από τα πολλά που συμβαίνουν στα νησιά της άγονης γραμμής που πέρα από τις δυσκολίες στις συγκοινωνίες αντιμετωπίζουν και σοβαρές ελλείψεις στις παροχές υγείας, ξεκίνησε η πρωτοβουλία στο Αvaaz, με τίτλο: “Προς όλους τους αρμόδιους της πολιτικής ηγεσίας: ΣΩΣΤΕ ανθρώπινες ζωές…ΟΧΙ άλλα θύματα στο Νοσοκομείο Κω”.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν συγκεντρωθεί 2.118 υπογραφές και ως στόχος αναφέρονται οι 15.000.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

"Ένα μόλις 18 μηνών βρέφος έχασε τη ζωή του... Γιατί;; Κακή οργάνωση; Έλλειψη υποδομών; ή μήπως έλλειψη προσωπικού; Κι όμως στο νησί του Ιπποκράτη τίποτα από αυτά δε λειτουργεί. Το υγειονομικό σύστημα καταρρέει και τίποτα δεν γίνεται.. Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερος ντόρος γίνεται γύρω από το νοσοκομείο μας και το νησί. Εντούτοις, την επόμενη μέρα και πάλι σιωπή.. Ποιος επιτέλους θα αναλάβει ευθύνες.. Εκπέμπεται σήμα κινδύνου, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν ουρές και ταλαιπωρία, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, υποδομών και οργάνωσης. Τριτοκοσμικές καταστάσεις. Χαρακτηριστική είναι η πολύωρη καθήλωση ασθενών, επειδή δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς για να τους μεταφέρουν, ενώ τα ασθενοφόρα και οι οδηγοί μετρημένοι στα δάχτυλα. Επιπλέον, η αγωνιώδης αναζήτηση γιατρών ή προσωπικού, αφού ειδικά στη νυχτερινή βάρδια ένας νοσηλευτής αντιστοιχεί σε 20 ασθενείς.

Τέσσερα χρόνια είναι χωρίς παιδίατρο το νοσοκομείο μας, αλλά παρά τις προσπάθειες η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Το ίδιο σενάριο και σε άλλες ειδικότητες. Ένας καρδιολόγος και ένας ακτινολόγος σηκώνουν στις πλάτες τους ολόκληρο νοσοκομείο. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια να καλύψουν τις ελλείψεις, παραμερίζοντας την προσωπική τους ζωή πολλές φορές και τις οικογένειες τους. Τί περιμένουν οι αρμόδιοι;;

Δυστυχώς, η μεταφορά με ΕΚΑΒ στην Αθήνα δεν είναι η λύση. Ο χρόνος που μεσολαβεί στοιχίζει ζωές. Με αφορμή την κάτωθι ανάρτηση στο fb πήραμε πρωτοβουλία στη δημιουργία ψηφίσματος. Κάντε κλικ εδώ.

Σήμερα στην Κω ήταν μια πολύ πολύ λυπηρή μέρα, για τους γονείς του μικρού Λουκά, Sarah και Δημήτρη και για όσους παρεβρέθηκαν στην κηδεία του μικρού αγγέλου που ήταν μόλις 18 μηνών. Είπα και εγώ το τελευταίο αντίο στον μικρό φίλο του γιου μου, που μέχρι την ημέρα πριν το θάνατο του παίζαμε μαζί. Ο Λουκάς ήταν ένα πολύ ευχάριστο και χαμογελαστό παιδάκι που δυστυχώς Παρασκευή απόγευμα αρρώστησε με ψιλό πυρετό και δυσκολία αναπνοής και οι γονείς του το πήγαν σε ιδιωτικό παιδίατρο εκτός νοσοκομείου, λόγω του ότι δεν υπάρχει παιδίατρος.

Αφού έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις διαπιστώθηκε αναγκαία η μεταφορά του από την Κω στην Αθήνα με το ΕΚΑΒ. Δυστυχώς όμως ο μικρός δεν πρόλαβε να φτάσει στο νοσοκομείο της Αθήνας και απεβίωσε. Έκαναν ότι μπορούσαν όταν έφτασαν αλλά μάταια.

Δεν ξέρουμε ακόμα τα ακριβή αιτία θανάτου. Αν όμως υπήρχε ένα σωστό και λειτουργικό νοσοκομείο στο νησί μας μπορεί να υπήρχε και σήμερα ο μικρός Λουκάς.

Χάνεται πολύτιμος χρόνος για την μεταφορά των ασθενών στα σωστά νοσοκομεία. Θέλω να ζητήσω από όσους το διαβάσουν να το μοιραστούν στην σελίδα τους ώστε να ακουστεί. Τέρμα η σιωπή πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουμε όλοι μας στην Κω. Έχω και εγώ παιδιά και δεν γίνεται να φοβάμαι συνέχεια μην τυχόν και πάθουν κάτι.

Τέρμα.. όχι αλλά θύματα λόγω έλλειψης σωστής λειτουργίας του νοσοκομείου, φτάνει... Θέλω να μαζέψουμε όσες φωνές γίνετε να μας ακούσουν όλοι, ο πρωθυπουργός και τα κανάλια αν χρειαστεί. Φτάνει πια....

Απαιτούνται άμεσα προσλήψεις και χρηματοδότηση ώστε να παρέχονται αξιοπρεπώς οι υπηρεσίες υγείας."

Για συμμετοχή στο ψήφισμα μπείτε εδώ

Newsroom Enet

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *