ροή ειδήσεων

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι οι νότιες ακτές είναι πιο προσοδοφόρες



«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι αρκετά τα αποθέματα»
Λευκωσία: Στο «4ο Συμπόσιο για την Κύπρο» που διοργάνωσαν διάφορα Πανεπιστήμια στην Τουρκία... και στα κατεχόμενα, αναφέρεται η τουρκική αγγλόγλωσση εφημερίδα Ζαμάν. Στο Συμπόσιο, γράφει, ακούστηκε η άποψη ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι όντως υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου (υψηλής) οικονομικής «αξίας» στο νότιο μέρος της Κύπρου. Παρόλα αυτά, αποδεικνύεται επιστημονικά ότι οι νότιες ακτές της Τουρκίας, ιδιαίτερα η περιοχή του Κας -μπορούν να αποβούν πολύ πιο προσοδοφόρες σε θέματα ενέργειας.

Το σημείο αυτό ανοίγει μια άλλη συζήτηση αναφορικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και τα πιθανά υποθαλάσσια ενεργειακά αποθέματα. Το Καστελόριζο συνιστά έναν ακόμα περιορισμό σε μια πιθανή διακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Δεδομένης της κατάστασης αυτής, καθίσταται απαραίτητο να τεθεί το ζήτημα της κατάστασης των δύο νησιών Ρω και Στρογγύλη (Υψηλή) που συνορεύουν με το Καστελόριζο. Αν η Ελλάδα μπει στην διαδικασία να αντιδράσει στην εκμετάλλευση από την Τουρκία των υποθαλάσσιων πηγών στην περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, θα ήταν στρατηγικής σημασίας (για την Ελλάδα) να υπερασπιστεί το ίδιο πράγμα και για τα δύο νησιά Ρω και Στρογγύλη, τα οποία ενδέχεται κάλλιστα να αποτελέσουν ένα ακόμα σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών, όπως ήταν η περίπτωση των Ιμίων το 1995.

Η ανατολική Μεσόγειος συνιστά μια προβληματική περιοχή αναφορικά με το διεθνές δίκαιο. Στην περιοχή δρουν διάφοροι παράγοντες: Τουρκία, Ελλάδα, «Νότια και Βόρεια Κύπρος», άλλες χώρες της περιοχής όπως Συρία, Λίβανος, Ισραήλ και Αίγυπτος, σημαντικοί δρώντες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ και η Ρωσία. Έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν από διάφορες πλευρές.

Ο αρθογράφος γράφει ότι, παρόλο που η «Νότια Κύπρος» αρνήθηκε την ενοποίηση του νησιού το 2004 με το σχέδιο Ανάν, έγινε δεκτή στην ΕΕ. Αυτό το «λάθος», όπως το χαρακτηρίζει, επηρεάζει τα γεγονότα σήμερα και επιτρέπει στον Αναστασιάδη να εγκαταλείψει «εύκολα» το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το μισό απ’ αυτό το βάρος, πέφτει στους ωμούς της ΕΕ, η οποία θα πρέπει να κρατήσει την υπόσχεση της να άρει την απομόνωση της «Βόρειας Κύπρου» στη βάση της αρχής pacta sunt servanda (οι συμφωνίες είναι τηρητέες). Αυτό έχει να κάνει με το τουρκικό «ναι» στο σχέδιο Ανάν.

Για τώρα, αναφέρει το δημοσίευμα, θα πρέπει να γίνουν ορισμένες παραχωρήσεις και συμβιβασμοί προκειμένου οι Ε/κ να επιστρέψουν στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) και θα ήταν στρατηγικής σημασίας η τουρκική πλευρά να απαιτήσει μόνο αυτό.

Πηγή: Φιλελεύθερος


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *