ροή ειδήσεων

"Σχόλασε" ο Τουρισμός, αυξήθηκε η ανεργία τον Σεπτέμβριο...



Αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων κατά 3.960 θέσεις εργασίας προέκυψε τον Σεπτέμβριο, ... αποδεικνύοντας περίτρανα τις καταλυτικές επιπτώσεις της τουριστικής δραστηριότητας και στην Απασχόληση.
Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Σεπτέμβριο, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:
«Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», της πλέον αξιόπιστης ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της αγοράς εργασίας ο φετινός Σεπτέμβριος, μετά από οκτώ συνεχόμενους θετικούς μήνες μέσα στο 2014, είναι ο πρώτος μήνας που παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο προσλήψεων απολύσεων - κατά 3.960 άτομα. Πρόκειται για μια αναμενόμενη επίδοση, καθώς ο Σεπτέμβριος αποτελεί μήνα που ιστορικά – λόγω λήξης της τουριστικής περιόδου σε πολλές περιοχές της χώρας – παρουσιάζει συνήθως αρνητικές ή οριακά θετικές ροές απασχόλησης.
Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι το κατ΄εξαίρεση υψηλότατο θετικό πλεόνασμα του περσινού Σεπτεμβρίου 2013 οφειλόταν κατά βάση στο κύμα μετατροπής «μαύρης εργασίας» σε νόμιμες και φανερές θέσεις εργασίας, αμέσως μετά την εφαρμογή των νέων υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία. Συνολικά, όμως, σε επίπεδο εννεαμήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014 δημιουργήθηκαν 186.923 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας, επίδοση υψηλότερη από αυτή του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι (165.702 θέσεις εργασίας) και, σαφώς, η υψηλότερη επίδοση αντίστοιχου εννεαμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία τόσο της ΕΛΣΤΑΤ όσο και του ΟΑΕΔ, συνεχίζεται η τάση σταθεροποίησης και σταδιακής αποκλιμάκωσης της ανεργίας. Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή της μεγάλης εθνικής προσπάθειας για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας. Έχει ήδη ξεκινήσει η εμπροσθοβαρής υλοποίηση παρεμβάσεων απασχόλησης μεγάλης κλίμακας στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και οι στοχευμένες δράσεις για τους νέους σε εφαρμογή του μεγάλου προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία» (Youth Guarantee).
Κυριότερα, όμως, εμπεδώνεται σταδιακά – και λόγω της συνεπούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων - ένα κλίμα θετικών προσδοκιών και εμπιστοσύνης που τροφοδοτεί το νέο κύκλο ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας. Και εκεί ακριβώς βρίσκεται το «κλειδί» για τη δομική αποκλιμάκωση της ανεργίας και την παγίωση ενός υψηλού ρυθμού δημιουργίας νέων και σταθερών θέσεων εργασίας».


Πιο αναλυτικά και όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2014 καταγράφεται μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 3.960 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Σεπτεμβρίου 2014, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 166.041, ενώ οι αποχωρήσεις σε 170.001. Από τις 170.001 συνολικά αποχωρήσεις, οι 78.470 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 91.531 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Ο μήνας Σεπτέμβριος 2014 είναι ο πρώτος μήνας του τρέχοντος έτους που παρουσιάζει αρνητικό ισοζύγιο, μετά από οκτώ συνεχόμενους μήνες του 2014 με θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η μέχρι τώρα θετική εξέλιξη, που αποτυπώνεται και στα στοιχεία για το α’ εννεάμηνο του έτους.
Συγκεκριμένα, αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2014, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.186.928 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 47,8%, και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.000.005, εκ των οποίων οι 560.562 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 439.443 οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Tο ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εννιαμήνου του 2014 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 186.923 νέες θέσεις εργασίας και είναι υψηλότερο του αντίστοιχου ισοζυγίου του πρώτου εννιαμήνου του 2013, που ήταν επίσης, θετικό κατά 165.702 νέες θέσεις εργασίας, αλλά αποτελεί και την υψηλότερη επίδοση πρώτου εννιαμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα .
Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι παράλληλα, με τις ηλεκτρονικές υποβολές εντύπων προσλήψεων – απολύσεων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» υπάρχει και ένα ιδιαίτερα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων που προέβησαν αναγκαστικά σε χειρόγραφες υποβολές εντύπων στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, λόγω είτε περιπτώσεων εκπρόθεσμων υποβολών, στις οποίες επιβάλλονται και τα προβλεπόμενα πρόστιμα, είτε ειδικών ελάχιστων περιπτώσεων επιχειρήσεων που αδυνατούν να υποβάλλουν τα στοιχεία ηλεκτρονικά.
Το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης για αυτές τις συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων για το διάστημα από 01.09.2014 έως και 30.09.2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, είναι οριακά αρνητικό και διαμορφώνεται σε -27 θέσεις εργασίας.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *