ροή ειδήσεων

Πως κατάφερε μία χώρα να εξαφανίσει τον Ebola από την επικράτειά της



Η κλίμακα μετάδοσης του ιού Ebola, σπάει τα σύνορα της Δυτικής Αφρικής, όπου και εκδηλώθηκε η επιδημία, μέσω του ιατρικού προσωπικού που φρόντιζε ασθενείς με τον ιό...
Πριν από την πρόσφατη επιδημία Ebola, οι περισσότεροι άνθρωποι που είχαν νοσήσει ήταν 400 ενώ τώρα είναι πάνω από 7.000, μεταξύ των οποίων ο Thomas Duncan, ο πρώτος ασθενής με Ebola στις ΗΠΑ που έχασε τη μάχη με τον ιό και η Ισπανίδα νοσοκόμα Teresa Romero Ramos, που έγινε το πρώτο άτομο που νόσησε από μετάδοση του ιού από άλλο άτομο.

Ειδικά τα δύο αυτά κρούσματα, Δυτικών, έγειραν ερωτήματα για το αν και πως μπορεί να ελεγχθεί ο ιός έκτος συνόρων της Αφρικής.

Ο ιός Ebola, είναι ένας ιός που μεταδίδεται με την επαφή, από άτομο σε άτομο και την ανταλλαγή σωματικών υγρών όπως αίματος, σάλιου και εμετού. Έτσι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να νοσήσουν και άλλοι άνθρωποι στη Δύση, από ταξιδιώτες από την Δυτική Αφρική.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι υπάρχει πιθανότητα 25-70% ο ιός να φτάσει στην Γαλλία έως τα τέλη Οκτωβρίου και 15-25% να φτάσει στην Μεγάλη Βρετανία, την ίδια περίοδο.

Άλλη έρευνα αποδείκνυε πως είναι 10% η πιθανότητα να υπάρχει κρούσμα εντός Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, όμως μία μέρα μετά την δημοσιοποίηση της έρευνας, βρέθηκε θετικός ο Αμερικανός Thomas Duncan.

Αν και αυξάνονται οι πιθανότητες να μεταδοθεί ο ιός από ταξιδιώτες που θα τον μεταφέρουν, την ίδια ώρα οι χώρες εκτός Δυτικής Αφρικής έχουν τον χρόνο να προετοιμαστούν και να περιορίσουν την επέκταση του ιού. Γρήγορη, τοπική δράση είναι η λύση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ένας από τους λόγους που ο ιός έχει εξαπλωθεί στην Δυτική Αφρική, είναι επειδή οι αρχές δεν γνώριζαν και δεν είχαν την τεχνοτροπία και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό για να τον αντιμετωπίσουν, αφού οι προηγούμενες επιδημίες του ιού ήταν στην Κεντρική και την Ανατολική Αφρική.

Το ιατρικό προσωπικό στην Δυτική Αφρική είχε μικρή εμπειρία στην αντιμετώπιση κρουσμάτων Ebola.

Όλες οι προηγούμενες περιπτώσεις έξαρσης του Ebola στην Αφρική αντιμετωπίστηκαν με γρήγορη διάγνωση της νόσου, παροχή απαραίτητου εξοπλισμού στους ιατρικό προσωπικό, ενημέρωση του πληθυσμού. Στην πρόσφατη επιδημία ο ιός ξέφυγε από τον έλεγχο των αρχών, πριν αυτές να προλάβουν να δράσουν.

Λιβεριανός ταξίδεψε στη Νιγηρία ενώ ήταν άρρωστος με Ebola, μόλυνε 19 ανθρώπους αλλά γρήγορα η ασθένεια ελέγθηκε με την απομόνωση των κρουσμάτων. Το σύστημα υγείας της Νιγηρίας ήταν προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση της ασθένειας αφού καταπολεμά με τα ίδια μέσα και την πολιομυελίτιδας που πληγεί την χώρα. Έτσι αν μέχρι τις 12 Οκτωβρίου δεν νοσήσει άλλος με Ebola, η Νιγηρία θα θεωρείται και επίσημα ότι εξαφάνισε τον ιό από την επικράτειά της.

Πάντως αναμένεται να χρειαστούν και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση του Ebola, με το εμβόλιο να ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2015.

Άρθρο της επιστημονικής εφημερίδας Science, κάνει λόγο για πιθανότητες αλλαγής στον γενετικό κώδικά του ιού μετά την επιδημία, με τους ειδικούς να φοβούνται ότι μπορεί να γίνει αερομεταφερόμενος και να μεταλλαχτεί όπως η γρίπη. Πάντως ακόμα και να αλλάξει το DNA ενός ιού δεν αλλάζει ο τρόπος μετάδοσης του, όπως ακριβώς συμβαίνει με την γρίπη.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *