ροή ειδήσεων

France 24: Κως, το νησί που οι μετανάστες έχουν κάνει κατάληψη [εικόνες]



Το France 24 πληροφορεί τους αναγνώστες του: η Κως είναι ένα νησί που βρίσκεται ανάμεσα.... στην Ελλάδα και την Τουρκία. Φημίζεται για τα γραφικά χωριά του, τις παραλίες και τα ενετικά ερείπια.

Αν αυτή είναι η θαυμαστή βιτρίνα, πίσω από αυτήν κρύβεται (ή, μάλλον, δεν μπορεί να κρυφτεί) μια σκληρή πραγματικότητα που έχει να κάνει με τις συνθήκες παραμονής των σύρων και ιρακινών -κυρίως- μεταναστών.

Οι φωτογραφίες που φιλοξενεί το France 24 προέρχονται από έναν δικηγόρο που διαμένει στην Αθήνα και δείχνουν μετανάστες στοιβαγμένους έξω από το αστυνομικό τμήμα του νησιού. Σχεδόν όλοι καταλαμβάνουν το σημείο καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς δεν έχουν πού να πάνε και ούτε γνωρίζουν τι θα τους ξημερώσει.



Η ένωση αστυνομικών της Αθήνας έχει εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση, επειδή στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα στην Κω, τείνει πλέον να γίνει μόνιμη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, Αντώνη Κυδωνάκη «δεν είναι μόνο οι μετανάστες που ζουν σε άθλιες συνθήκες, σε ένα χώρο που θα έπρεπε κανονικά να έχει μέγιστη χωρητικότητα 30 ατόμων, αλλά είναι, επίσης, και οι αστυνομικοί που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο χώρο εργασίας τους». Εξήγησε ότι, «κάποιοι από τους μετανάστες είναι άρρωστοι» και εγείρει ανησυχίες για την υγεία των αστυνομικών που έρχονται σε επαφή μαζί τους. Αστυνομικοί στην Κω και λιμενοφύλακες έχουν πραγματοποιήσει πολλές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, με την ελπίδα της να επιστήσουν την προσοχή της κυβέρνησης στο πρόβλημα.



Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης αστυνομικών , η πλειοψηφία των μεταναστών που έχουν κάνει κατάληψη το αστυνομικό τμήμα, περιμένουν να λάβουν επίσημα έγγραφα. Μερικοί έχουν ήδη λάβει προσωρινά έγγραφα που τους επιτρέπουν να παραμείνουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 12 μήνες, αλλά ακόμη δεν έχουν εγκαταλείψει το αστυνομικό τμήμα.

Ο Παύλος Πάτσης, ραδιοφωνικός παραγωγός στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό «City 93» στην Κω, κάνει καθημερινά εκκλήσεις για δωρεές για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες από τη Συρία.



Λέει χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, δεν μιλάμε μόνο για αυτό το αστυνομικό τμήμα - πολλά κτίρια στο νησί καταλαμβάνονται σήμερα από τους πρόσφυγες της Συρίας ή του Ιράκ που έχουν διασχίσει το Αιγαίο [έρχονται πάνω από την Τουρκία]. Μόλις πατήσουν το πόδι τους σε ένα νησί των Δωδεκανήσων, ξέρουν ότι βρίσκονται στην Ευρώπη. Αλλά η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική, δεδομένου ότι τα κύματα των μεταναστών που φθάνουν κάθε μέρα και δεν μπορούν να αποκτήσουν το δικαίωμα να θεωρηθούν πολιτικοί πρόσφυγες».



Και συνεχίζει: «Προφανώς κάποιοι άνθρωποι στο νησί είναι πολύ ανήσυχοι για τη συνέχιση της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, όπως η αστυνομία, αλλά και για τον τουρισμό. Υπάρχει αλληλεγγύη προς αυτούς, τους δίνουμε τρόφιμα, ρούχα και κουβέρτες. Κάποιοι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων τους δίνουν ακόμα και δωμάτια να κοιμηθούν. Εδώ στην Κω πολλοί προερχόμαστε από οικογένειες μεταναστών και καταλαβαίνουμε απολύτως το πρόβλημα».


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος3/10/14 16:47

    Ναι συνεχίστε να λέτε όχι στα κέντρα υποδοχής... στο κάτω τις ραφής γιατί να τους στείλεις αλλού , αφού από τα νησιά μας μπαίνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *