ροή ειδήσεων

Red sprites: Σπάνιο φαινόμενο στην ατμόσφαιρα πάνω από την Ιταλία [Εικόνες]


Ουράνιες φωτιές, υδάτινοι ανεμοστρόβιλοι και άλλα οπτικά φαινόμενα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, δίνουν… τροφή για την επινόηση αμέτρητων ιστοριών συνομωσίας.

Ψηλά πάνω από τη Γη στο χώρο όπου υπάρχουν και τα σύννεφα noctilucent, μια παράξενη κόκκινη μορφή σαν αστραπή, φωτογραφήθηκε πάνω από το Vivaro στην Ιταλία.



Οι ερευνητές τα ονομάζουν red sprites, και είναι τόσο όμορφα όσο και μυστηριώδη.



Το φαινόμενο των red sprites

Πρόκειται για αδύνατες αλλά ογκώδεις κόκκινες λάμψεις που εμφανίζονται στον ουρανό όταν έχει εκδηλωθεί καταιγίδα. Αν και πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι έχουν δει το φαινόμενο, η τεκμηρίωσή του έχει γίνει σχετικά πρόσφατα, αφού οι πρώτες τυχαίες εικόνες των red sprites απαθανατίστηκαν μόλις το 1989.


Το φαινόμενο διαρκεί μόλις λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου και αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι επιστήμονες άργησαν τόσο πολύ να το καταγράψουν και να το ερευνήσουν.



Επίσημη ερμηνεία του φαινομένου δεν υπάρχει, έχει παρατηρηθεί όμως ότι τείνει να εμφανίζεται στα σημεία όπου οι θύελλες εξασθενούν, ενώ εικάζεται ότι δημιουργείται από την αποφόρτιση της ενέργειας, που προκαλείται από κεραυνούς που πέφτουν στη Γη.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *