ροή ειδήσεων

26 tips για να μην αρρωστήσετε αυτόν τον χειμώνα



Απλές συνήθειες, διατροφικά μυστικά και άλλα μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα...
και να το προστατεύσουν από το κρυολόγημα και τη γρίπη. Αυτοί είναι 26 τρόποι για να το πετύχετε:



1. Ενισχυθείτε με βιταμίνες
Η βιταμίνη D μπορεί πραγματικά να οχυρώσει τον οργανισμό από το κρυολόγημα. Η λήξη για μία εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο στο μισό.

2. Μην αγγίζετε τον εαυτό σας
Οσοι αγγίζουν συχνά τη μύτη και τα μάτια τους είναι 41% πιο πιθανό να παρουσιάσουν αναπνευστικές λοιμώξεις, σύμφωνα με έρευνες.

3. Φάτε γιαούρτι
Οσοι καταναλώνουν καθημερινά γιαούρτι, μειώνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσουν κατά 27%.

4. Κάντε διαλογισμό
Ερευνητές από το Γουισκόσιν ανακάλυψαν ότι όσοι διαλογίζονται έχουν 76% λιγότερες ημέρες ασθένειας από εκείνους που δεν είναι τόσο... ζεν. Αυτή η πρακτική σας εκπαιδεύετε να μείνετε συγκεντρωμένοι και ήρεμοι, κάτι που σημαίνει ότι κρατά μακριά το στρες που αφήνει τον οργανισμό ευάλωτο.

5. Οχι στον καφέ, ναι στο τσάι
Είναι η εποχή που πρέπει να απαρνηθείτε τον καφέ και να προτιμήσετε το πράσινο τσάι. Οι κατεχίνες μπορούν να καταστρέψουν τα σωματίδια του ιού της γρίπης και να τα εμποδίσουν να μπουν στον οργανισμό σας.

6. Εμβολιαστείτε
Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός, σύμφωνα με τους γιατρούς. Ακόμη κι αν σας μολύνει άλλο στέλεχος, το εμβόλιο θα περιορίσει τα συμπτώματα.

7. Πρώτα γυμναστική, μετά εμβόλιο
Αν γυμναστείτε πριν κάνετε εμβόλιο για τη γρίπη, βοηθάτε το ανοσοποιητικό σας να ανταποκριθεί καλύτερα στο εμβόλιο, δηλαδή να «οχυρωθεί» καλύτερα.

8. Προσέξτε τη μύτη
Αν κρυώνετε, δώστε μεγαλύτερη προσοχή στη μύτη σας. Ο τρόπος που λειτουργεί η ρινική κοιλότητα, κρατώντας μακριά τα μικρόβια, επηρεάζεται από τη θερμοκρασία.

9. Βράστε τα λαχανικά
Για να μειώσετε τον κίνδυνο να αρρωστήσετε, ζεματίστε τα λαχανικά σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά. Μετά, βυθίστε τα σε κρύο νερό, για να σταματήσετε το βρασμό.

10. Πείτε όχι στο ποτό
Οι ειδικοί συνιστούν την αποχή από το αλκοόλ, καθώς μπορεί να ανεβάσει τον πυρετό και να εντείνει τα συμπτώματα της φλεγμονής.

11. Δώστε προσοχή στην υγρασία του περιβάλλοντος
Οι ειδικοί συνιστούν το επίπεδο της υγρασίας στο σπίτι να είναι 30-50%. Αν στεγνώνει η ρινική κοιλότητα, ο οργανισμός είναι εκτεθειμένος στα μικρόβια.

12. Ιδρώστε, κάνει καλό
Η ήπια άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κρυολογήματος κατά 27%, σύμφωνα με μελέτη στην Κορέα. Η γυμναστική ενισχύει τις άμυνες του ανοσοποιητικού, ενώ αν είστε ήδη άρρωστοι, πρέπει να συνεχίσετε να γυμνάζεστε, καθώς αυτό προκαλεί ανακούφιση από τα συμπτώματα.

13. Βάλτε ψάρι στο πιάτο
Η έντονη γυμναστική μπορεί να κάνει το σώμα πιο ευάλωτο σε μολύνσεις. Αλλά αν δεν θέλετε να μειώσετε την ένταση, φάτε περισσότερο ψάρι. Αυξάνοντας τη λήψη ωμέγα-3, ενισχύεται η παραγωγή κυττάρων που καταπολεμούν τις μολύνσεις μετά από την άσκηση.

14. Κάντε ήχους
Το να «βουίζετε» με τη μύτη ενοχλεί κάθε άνθρωπο γύρω σας, αλλά και τα μικρόβια. Αυξάνει το νιτρικό οξύ στη μύτη, το οποίο είναι αντιμικροβιακό. Πάρτε μία βαθιά αναπνοή, κλείστε το ένα ρουθούνι και εκπνεύστε από το άλλο, ενώ «βουίζετε». Επαναλάβετε αλλάζοντας και κάντε το για πέντε φορές,

15. Πάρτε ευκάλυπτο
Η κινεόλη, συστατικό που μπορεί να βρεθεί στον ευκάλυπτο, απαλύνει το βήχα και καταπολεμά τη φλεγμονή που τον προκαλεί.

16. Εφοδιαστείτε με πιπερόριζα
Μελέτες στην Ταϊβάν έδειξαν ότι η πιπερόριζα- ή τζίντζερ όπως είναι πιο γνωστό και στη χώρα μας- μπορεί να εμποδίσει αναπνευστικούς ιούς να εξαπλωθούν στο σώμα. Προσθέστε πιπερόριζα στο τσάι ή σε λαχανικά.

17. Να πλένετε τα χέρια σας
Αρκεί ένα καλό τρίψιμο με σαπούνι και νερό για να διώξετε έναν ιό από το δέρμα σας. Αυτό σημαίνει διαδικασία 20 δευτερολέπτων και καλό στέγνωμα, γιατί τα υγρά χέρια είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν μικρόβια, από ότι τα στεγνά.

18. Κάντε γιόγκα
Ιάπωνες κατέληξαν ότι η γιόγκα μπορεί να ενισχύσει τις άμυνες του ανοσοποιητικού έτσι ώστε να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει ασθένειες όπως η πνευμονία, το κρυολόγημα και η γρίπη.

19. Μασήστε τσίχλες
Φρεσκάροντας την αναπνοή σας σταματάτε τα μικρόβια. Παλιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η ξυλιτόλη, γλυκαντικό σε αρκετές τσίχλες, μπορούν να εμποδίσουν συγκεκριμένα μικρόβια να... εγκατασταθούν στο σώμα σας. Ακόμη, μελέτη στην Τουρκία έδειξε ότι η ξυλιτόλη μειώνει τον κίνδυνο μολύνσεων στα αφτιά και τη μύτη.

20. Βάλτε γεύση στο πιάτο
Ερευνητές στην Ιταλία ανακάλυψαν ότι το Lactobacillus plantarum, συστατικό που μπορεί να βρεθεί σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τα λαχανικά τουρσί, μπορούν να μειώσουν τη δραστικότητα ενός συγκεκριμένου βακτηρίου στρεπτόκοκκου. Προσθέστε το στα σάντουιτς, πέρα από γεύση θα κερδίσετε και σε «προστασία».

21. Κοιμηθείτε
Ακόμη και μία εβδομάδα κακού ύπνου- λιγότερες από τέσσερις ώρες κάθε βράδυ- μπορεί να επηρεάσει δραματικά το ανοσοποιητικό και να κάνει τον οργανισμό πιο ευάλωτο.

22. Μην καπνίζετε
Κάθε τσιγάρο που ανάβετε κάνει το σώμα σας πιο ευάλωτο στη γρίπη, σύμφωνα με Κορεάτες ερευνητές.

23. Αναπνεύστε πιο εύκολα
Αν δεν είστε καπνιστής, τόσο το καλύτερο, αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε και εκείνους που έχουν αυτή την κακή συνήθεια. Επιστήμονες στην Ινδία κατέληξαν ότι όσοι εισπνέουν ακόμη και μία μικρή ποσότητα καπνού, η ρινική κοιλότητα χρειάζεται πάνω από το διπλάσιο χρόνο για να «καθαρίσει» τα σωματίδια, σε σύγκριση με εκείνους που δεν εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα. Κάτι που μπορεί να κάνει τον άνθρωπο πιο ευάλωτο σε αναπνευστικές λοιμώξεις.

24. Βάλτε μέλι
Ερευνα έχει αποδείξει ότι όταν ο στρεπτόκοκκος αντιμετωπίζεται με μέλι, τα βακτήρια μειώνονται έως και 85%. Επιπλέον, μελέτες έδειξαν ότι το μέλι ωφελεί και σε περιπτώσεις σταφυλόκοκκου, πνευμονίας και σαλμονέλας.

25. Ζεσταθείτε έξυπνα
Αν δεν σας αρέσει το πράσινο τσάι, ή η πιπερόριζα; Αρκεί να πιείτε κάτι ζεστό, ό,τι κι αν είναι αυτό. Οσοι το κάνουν, νιώθουν άμεσα τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης να υποχωρούν, πιο γρήγορα από εκείνους που πίνουν υγρά σε θερμοκρασία δωματίου.

26. Στραφείτε στα βότανα
Προσθέτοντας δενδρολίβανο στα πιάτα σας, θα ενισχύσετε τον οργανισμό σας με καρνοσικό οξύ, που προστατεύει από τους ιούς.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *