ροή ειδήσεων

«Ίσως δεν μάθουμε ποτέ την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης»



Η προσέλευση εκπροσώπων των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ ήταν μεγάλη το Σάββατο στην Αμφίπολη...


Στη μικροσκοπική αίθουσα του αρχαιολογικού μουσείου πάσχιζαν να χωρέσουν καμιά τριανταριά δημοσιογράφοι. Η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτισμού Κ. Τασούλα είχε προαναγγελθεί από μέρες και ήταν λογικό οι δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους Γερμανοί και Κινέζοι, να προσδοκούσαμε «κάτι πολύ καλό». Ο υπουργός προσήλθε στο αρχαιολογικό μουσείο, όπου θα έκανε την ενημέρωση, περιχαρής, γεγονός που έκανε πολλούς εξ ημών να πιστέψουμε ότι «κουβαλάει μεγάλη είδηση».
Η συνέντευξη στο δωμάτιο-κλουβί ξεκίνησε με τον κ. Τασούλα να ενημερώνει ότι η πρώτη φάση της ανασκαφής ολοκληρώθηκε με επιτυχία και να διαβεβαιώνει πως το έργο θα συνεχιστεί, μέχρις ότου αποκαλυφθούν πλήρως και τα όποια άλλα μυστικά του τύμβου.
Κατόπιν έδωσε την είδηση των τελευταίων ημερών, που δεν ήταν άλλη από την ανίχνευση στα επιστύλια του τάφου «εντυπωσιακών αχνών παραστάσεων με ανθρώπινες απεικονίσεις» που όπως είπε μένει να αναδειχθούν σιγά σιγά από τους συντηρητές με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Η ανακοίνωση του νέου ευρήματος «ζωντάνεψε» κάπως το ενδιαφέρον της συζήτησης καθώς ήγειρε το ερώτημα εάν η πλήρης ανάδειξη και μελέτη των έγχρωμων παραστάσεων μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα για την ταυτότητα του νεκρού. Η κ. Λίνα Μενδώνη, που παρενέβη, άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται οι απεικονίσεις να αποτελούν απλώς μια διακόσμηση και επομένως να μην έχουν καθοριστική συμβολή στην περαιτέρω έρευνα.
«Και τι προσδοκάτε από την ανθρωπολογική εξέταση του σκελετού;», έπεσε η ερώτηση, με την κ. Μενδώνη να χαμηλώνει τον πήχυ λέγοντας πως «η ταυτότητα, το όνομα δηλαδή του νεκρού ίσως να μην αποκαλυφθεί ποτέ…».
Οπως σημείωσε, «από εκεί και ύστερα ανάλογα, οι ανθρωπολόγοι μπορούν να πουν αμέσως για το φύλο, να πουν εύκολα αλλά λίγο αργότερα τι έτρωγε, ενδεχομένως να πουν και πόσων χρόνων ήταν ο νεκρός».
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *