ροή ειδήσεων

Πώς και γιατί η αύξηση των τουριστών απειλεί την ύπαρξη του ελληνικού τουρισμού



Εδώ και λίγα χρόνια η Ελλάδα μοιάζει να έχει ενεργοποιήσει σε απόλυτα ικανοποιητικό βαθμό...
τη βαριά βιομηχανία της, τον τουρισμό, μήπως όμως η ανάδειξη της σε έναν από τους top προορισμούς παγκοσμίως θα έχει και αρνητικές συνέπειες;

Αυτό αναρωτιέται η βρετανική «Telegraph» σε εκτενές άρθρο της, με το οποίο παρουσιάζει τη ραγδαία αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα, ως πιθανή αιτία κινδύνου για την «παρθένα ζωή των νησιών που δελεάζουν τόσους πολλούς Βρετανούς».

Χαρακτηριστικά ο τίτλος του άρθρου είναι «Βρίσκονται υπό απειλή οι παραδοσιακές ελληνικές διακοπές;» και σε αυτό κλήθηκε να απαντήσει μιλώντας στην «Telegraph» η Υπουργός Πολιτισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία και χαρακτήρισε «αβάσιμες τις ανησυχίες».



«Πάνω από 15 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, με τις αφίξεις από τη Βρετανία να σημειώνουν άνοδο 16%», γράφει ο Ολιβερ Σμιθ, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τουριστικά γραφεία τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι το 2015 θα μπορούσε να είναι άλλο ένα έτος - ρεκόρ για τον τουρισμό στην Ελλάδα.

«Την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η χώρα επαναπαύεται στις δάφνες της. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναμένει τουλάχιστον 27 εκατομμύρια να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα ετησίως από το 2021, από περίπου 18 εκατομμύρια που επισκέφθηκαν τη χώρα το 2013», προσθέτει ο αρθογράφος της βρετανικής ιστοσελίδας, προτού αναφερθεί στον επικείμενο μητροπολιτικό ποδηλατόδρομο των 27 χιλιομέτρων που «θα κάνει πιο ελκυστική την Αθήνα από το 2015».

Ο Σμιθ αναδεικνύει επιπλέον την αύξηση καταλυμάτων και πτήσεων σε νησιά στην Ελλάδα, για να καταλήξει στο ζήτημα περί πιθανής απειλής, αναρωτώμενος ουσιαστικά αν και άλλα μέρη θα καταλήξουν όπως τα Μάλια του Ηρακλείου, το Φαληράκι της Ρόδου και ο Λαγανάς της Ζακύνθου.

«Οι άδειες που χορηγούνται για νέα καταλύματα έχουν αυξηθεί έως και 150%, με έμφαση στις πολυτελείς παροχές. Υπάρχουν, επίσης, σχέδια να αυξηθεί η συχνότητα των πτήσεων σε μικρότερα νησιά ή και ακόμα να δημιουργηθεί η “γαστρο-ταβέρνα". Τέτοια σχέδια όμως είναι πιθανό να αυξήσουν τους φόβους ότι η παρθένα ζωή των νησιών που προσελκύουν τόσους πολλούς Βρετανούς στην Ελλάδα βρίσκεται υπό απειλή. Για πολλούς, αυτά είναι ρουστίκ καταλύματα και η απλή κουζίνα κάνει τη χώρα τόσο δελεαστική».

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο θέμα επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα τα πάρει πίσω το ήδη αυξημένο ενδιαφέρον για τα πολιτιστικά αξιοθέατα θα… απογειωθεί. «Ένα επιπλέον δέλεαρ θα είναι τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Η ατέλειωτη συζήτηση επανήλθε τον περασμένο μήνα, όταν η Αμάλ Κλούνεϊ - δικηγόρος και σύζυγος του Τζορτζ - πρότεινε η Βρετανία να επιστρέψει τους θησαυρούς, που κατασχέθηκαν μεταξύ 1801 και 1812, στην Ελλάδα. Όλα αυτά ενώ οι επισκέψεις σε μουσεία αυξήθηκαν 20% από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους».

Η κινδυνολογία της βρετανικής εφημερίδας δεν «αγγίζει» πάντως την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε αυτήν η κυρία Κεφαλογιάννη. «Αυτές οι ανησυχίες είναι αβάσιμες, το φυσικό περιβάλλον και η κουλτούρα θα πρέπει να προστατευθούν και να διατηρηθούν. Αυτό είναι που φέρνει τουρίστες στην Ελλάδα. Η στρατηγική μας είναι προς την κατεύθυνση της αειφορίας», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, η οποία ανέδειξε παράλληλα τη σημασία της Αμφίπολης στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη.

«Θέλουμε να διευρύνουμε την γκάμα μας σε νέα τμήματα της Ελλάδας, όπως την ορεινή περιοχή στο βόρειο τμήμα - δεν είναι μόνο θάλασσα και ήλιος. Υπάρχει επίσης η πρόσφατη ανακάλυψη αρχαίων αντικειμένων στην Αμφίπολη, η οποία θα προσελκύσει νέους επισκέπτες σε αυτή την περιοχή», δήλωσε και καταλήγοντας υπέδειξε τις υπό ανάπτυξη περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

«Η Θεσσαλονίκη είναι ένας εναλλακτικός προορισμός για διάλειμμα από την πόλη και η βάση για να εξερευνήσετε την Αμφίπολη, η χερσόνησος της Χαλκιδικής και η Λίμνη Κερκίνη - ένα καταφύγιο για την παρατήρηση πουλιών και με υπαίθριες δραστηριότητες όπως κανό και ιππασία -, οι ομορφιές της Ηπείρου, της Πελοποννήσου και των Μικρών Κυκλάδων είναι περιοχές που αποτελούν στόχο για ανάπτυξη».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *