ροή ειδήσεων

Κίνδυνος εγκεφαλικού καρκίνου από τη χρήση κινητών ή ασύρματων τηλεφώνων



Οι Σουηδοί που χρησιμοποιούν συσκευές κινητής τηλεφωνίας ή ασύρματα τηλέφωνα περισσότερα από 25 χρόνια...
έχουν τριπλασιάσει τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης συγκεκριμένης μορφής εγκεφαλικού καρκίνου, συγκριτικά με αυτούς που χρησιμοποιούν ασύρματο τηλέφωνο λιγότερο από 12 μήνες, σύμφωνα με νεότερη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pathophysiology.

Οι πιθανότητες εκδήλωσης γλοιώματος, μιας συχνά θανατηφόρας μορφής καρκίνου του εγκεφάλου, αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια και τον χρόνο χρήσης, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όρεμπρο στη Σουηδία.

Τα ευρήματα του Δρ Λενναρτ Χαρντελ και των συνεργατών του έρχονται σε αντίθεση με αυτά της μελέτης Interphone, η οποία έγινε το 2010 από το Διεθνές Γραφείο Έρευνας για τον Καρκίνο, με χρηματοδότηση από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Η τελευταία δεν εντόπιζε σχέση μεταξύ κινητών τηλεφώνων και αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικών όγκων.

Το γλοίωμα θεωρείται μια σπάνια μορφή καρκίνου, καθώς περίπου 5 στα 100.000 άτομα στην Ευρώπη διαγιγνώστηκαν με την εν λόγω πάθηση το διάστημα 1995-2002, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο European Journal of Cancer το 2012. Αν το ποσοστό αυτό τριπλασιαστεί, οι πιθανότητες αυξάνονται σε 16 κρούσματα ανά 100.000.

Ο Δρ Χάρντελ και ο συνεργάτης του Μάικλ Καρλμπεργκ, σύγκριναν 1.380 ασθενείς με κακοήθεις εγκεφαλικούς όγκους με άτομα που δεν είχαν τέτοιο ιστορικό και στην συνέχεια συσχέτισαν την χρήση ασύρματων τηλεφώνων.

Τα άτομα που ανέφεραν χρήση ασύρματου τηλεφώνου 20 με 25 χρόνια είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με γλοίωμα, συγκριτικά με εκείνους που χρησιμοποιούσαν τέτοια συσκευή λιγότερο από 12 μήνες. Εκείνοι που χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα και ασύρματες συσκευές περισσότερα από 25 χρόνια είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν γλοίωμα.

Η μελέτη ωστόσο δεν εντόπισε σχέση ανάμεσα σε ασύρματα τηλέφωνα και άλλους κακοήθεις όγκους.

Οι συμμετέχοντες που θυμήθηκαν ότι είχαν μιλήσει περισσότερες από 1.486 ώρες με ασύρματες συσκευές τηλεφώνου είχαν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης γλοιώματος, συγκριτικά με εκείνους που είχαν μιλήσει λιγότερες από 1.222 ώρες.

Η μελέτη έρχεται να ενισχύσει την γνωμοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που το 2011 χαρακτήρισε τα κινητά τηλέφωνα ως «πιθανόν καρκινογόνα». Όπως είναι γνωστό οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας εκπέμπουν χρησιμοποιούν το ραδιοφάσμα, με αποτέλεσμα οι ιστοί του σώματος να απορροφούν μέρος της εκπεμπόμενης ενέργειας.
Αν και προς το παρόν δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς η σχέση καρκίνου και κινητών τηλεφώνων ο Δρ Χαρντελ είναι από τους ελάχιστους που εστίασε στα ασύρματα τηλέφωνα για να εντοπίσει νέα στοιχεία. Ο ίδιος πιστεύει ότι η ενέργεια που εκπέμπεται από τη βάση της συσκευής μπορεί να είναι προβληματική, ειδικά όταν ο χρήστης την έχει στο κομοδίνο του.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στα ασύρματα τηλέφωνα καθώς απορροφούν περισσότερη ενέργεια από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, λόγω της μικρής περιμέτρου του κρανίου, της υψηλότερης εγκεφαλικής συνδεσιμότητας και του μικρότερου πάχους των οστών του κρανίου.

health.in.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *