ροή ειδήσεων

«Χουριέτ»: Μέσω του τουρισμού η Τουρκία συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας



Εκτενής αναφορά στην Ρόδο
Τη στιγμή που η ανάφλεξη γύρω από την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ έχει αγγίξει οριακές καταστάσεις,... η «Χουριέτ», που τις προηγούμενες ημέρες πρωτοστατούσε στη διπλωματική μάχη, επανέρχεται με ένα άρθρο υμνητικό για τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία μέσω του τουρισμού.

Όπως σημειώνει: «Πέρυσι 850.000 Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Πολλοί Τούρκοι τουρίστες πηγαίνουν στην Αθήνα και στα διεθνώς δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Αλλά η πλειοψηφία προτιμά τα κοντινά νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Κως κ.α. Επιπλέον ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που ταξιδεύουν στην Ελλάδα με αυτοκίνητο έχει επίσης αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς χιλιάδες διασχίζουν τα σύνορα για να επισκεφθούν πόλεις όπως η Αλεξανδρούπολη, η Κομοτηνή, η Καβάλα και η Θεσσαλονίκη που είναι ο τόπος γέννησης του Κεμάλ Ατατούρκ».

Όπως σημειώνει Τούρκος αξιωματούχος στην εφημερίδα: «Οι Τούρκοι τουρίστες, ως επί το πλείστον, δεν επιλέγουν τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, έτσι συμβάλουν στην πιο δημοκρατική κατανομή των εσόδων της χώρας μέσω του τουρισμού». Όντως, σημειώνει, το άρθρο, οι Τούρκοι επιλέγουν λιγότερο προβεβλημένες περιοχές της Ελλάδας. Η ελληνοτουρκική προσέγγιση από την πλευρά των Ελλήνων είναι πολύ καλή και μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις των δύο κρατών. Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν Έλληνες που μιλούν τούρκικα».

Ο αρθρογράφος φέρνει το παράδειγμα της Ρόδου και της Θεσσαλονίκης που είναι εκ των κορυφαίων επιλογών του Τούρκων τουριστών. Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί άσχημη εντύπωση τα οθωμανικά κτίρια να βρίσκονται σε φάση εγκατάλειψης. Η ελληνική πλευρά θέλει να τα αναστυλώσει, αλλά τα χρήματα λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχουν. Στην παλιά πόλη της Ρόδου τα τζαμιά πρόσφατα ανακαινίστηκαν, αλλά ακόμα δεν έχουν δοθεί στο κοινό. Σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους υπάρχουν 80 οθωμανικά μνημεία σε διάφορα νησιά (πχ Κως και Λέσβος) που χρήζουν αποκατάστασης.

Αντιστοίχως στην Τουρκία υπάρχουν ορθόδοξες εκκλησίες που χρειάζεται να αποκατασταθούν, σημειώνει το άρθρο, αλλά ήδη η Άγκυρα έχει αρχίσει να συνεργάζεται με την Αθήνα για το συγκεκριμένο θέμα. Ο αρθρογράφος προτείνει: «Θα ήταν ουσιαστική μια ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων για να παρακολουθούν τις διαδικασίες αποκατάστασης και στις δύο χώρες. Είμαι σίγουρος πως αυτό θα ενίσχυε μια κοινή σχέση των δύο χωρών στους τομείς της αρχιτεκτονικής, της αρχαιολογίας και της ιστορίας. Θα μπορούσαν οι Τούρκοι φοιτητές, εθελοντικά, να εργαστούν στα οθωμανικά τζαμιά στη Ρόδο έτσι ώστε να μην μένουν κλειστά. Όπως λέει και μια παροιμία, ''όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος''».


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *