ροή ειδήσεων

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ενδιαφέρον για την Αμφίπολη! Σε ΑΔΙΕΞΟΔΟ οι αρχαιολόγοι που ελπίζουν ο τάφος να είναι υπόγειος! Τα τρία τα πιθανά σενάρια για το ΣΠΟΥΔΑΙΟ μνημείο!



Το παγκόσμιο ενδιαφέρον αλλά και τον παγκόσμιο προβληματισμό έχουν εγείρει τα νέα ευρήματα...
στον τάφο της Αμφίπολης. Το άνοιγμα των 8,4 τ.μ. ...που βρέθηκε στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου, η μαρμάρινη πόρτα, βάρος 1,5 τόνου που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του τύμβου, και ο λάκκος, το βάθος του οποίου ξεπερνά το 1,5 μέτρο ανοίγουν το δρόμο για νέα δεδομένα!

Την ίδια ώρα, η βρετανική εφημερίδα Daily Μail σε εκτενές άρθρο της με τίτλο: «Έχουν έρθει οι αρχαιολόγοι σε αδιέξοδο; Δεν έχουν βρεθεί ακόμη λείψανα του Μέγα Αλέξανδρου- Ελπίζουν ο τάφος να βρίσκεται κάτω από το έδαφος», αναφέρει τρία πιθανά σενάρια για το μυστικό του τάφου.
Το πρώτο σενάριο είναι η σύληση. Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς ο τρίτος θάλαμος είναι και ο τελευταίος. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως τα όποια ευρήματα βρέθηκαν στα χέρια τυμβωρύχων.
Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρχει υπόγειος θάλαμος. Κάποιοι ειδικοί ελπίζουν ότι ο νεκρικός θάλαμος βρίσκεται ακόμη πιο βαθιά, κάτω από τον τρίτο. Οι αρχαιολόγοι κινούνται προσεκτικά μήπως ανακαλύψουν μία είσοδο για υπόγειο θάλαμο.
Το τρίτο σενάριο είναι το μνημείο να είναι ημιτελές. Υπάρχει η πιθανότητα ο τάφος να έμεινε ημιτελής και να μην χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Tη δική της ενδιαφέρουσα απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει υπόγειος χώρος, δίνει στο STAR, η επίτιμη διευθύντρια αρχαιοτήτων Κατερίνα Ρωμιοπούλου, λέγοντας πως δεν αποκλείεται το θυρόφυλλο να ευθύνεται για την εικόνα του δαπέδου.

«Έπεσαν οι πόρτες από πάνω επειδή ήταν 1,5 τόνος το θυρόφυλλο. Έσπασε, βούλιαξε το δάπεδο, το σφραγιστικό που λένε και βρέθηκε παρακάτω μέσα σε ένα όρυγμα. Το όρυγμα αυτό είναι γεμάτο χώμα από τα χώματα που έπεσαν από πάνω. Αν είναι τεχνικά κομμένο όπως είπαν ότι είναι τεχνικά κομμένο και δεν είναι φυσικό όρυγμα, θα δείξει αν είναι κάτι που έγινε για να κρυφτεί κάτι εκεί, αν είναι δηλαδή μια κρύπτη. Αν όμως δεν δείξει τίποτα, ούτε εύρημα, ούτε κρύπτη, τότε θα θεωρήσουμε ότι το όρυγμα είναι μέσα στον φυσικό βράχο, όπως υπάρχουν ορύγματα μέσα σε φυσικό βράχο» λέει χαρακτηριστικά η κ.Ρωμιοπούλου και προσθέτει:

«Όλες οι συλήσεις συνήθως γίνονταν από τις οροφές γιατί εύκολα μπορούσαν να μπουν από εκεί. Εδώ έχουμε άλλο μνημείο με μια ιδιομορφία. Έχει σφίγγες κόρες. Αυτά δεν βρέθηκαν σε άλλο μακεδονικό τάφο. Οι μακεδονικοί τάφοι ήταν κλειστοί, με μαρμάρινες πόρτες. Εδώ τις βρήκαμε πιο μέσα. Τι συνέβαινε έξω να μας δώσουν μια εξήγηση οι ανασκαφείς».

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, αναφέρεται η ύπαρξη Μακεδονικού τάφου, στον οποίο υπάρχει υπόγεια κρύπτη και είναι ο Θαλαμωτός τάφος Καλινδοίων. Στην σελίδα υπάρχουν και άλλοι Μακεδονικοί τάφοι με υπόγειες ταφές, όπως ο τάφος Ελαφοχωρίου, που παρουσιάζει ορισμένα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά, αλλά και ο τάφος Μακρίδη Μπέη, που πρόκειται για ένα διθάλαμο μακεδονικό τάφο με ιωνική πρόσοψη.
star.gr



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ο τάφος,εάν πρόκειται για τάφο και όχι τόπο λατρείας υποχθόνιων θεών, του Κάτω Κόσμου,τέλεσης μυστηριακών τελετών και μύησης (Ναός των Καβείρων, ίσως,οπότε και οι γυναικείες αγαλμάτινες μορφές,στην όψη μεγαλυτέρων σε ηλικία γυναικών και όχι Παρθένων όπως οι Καρυάτιδες, αναπαριστούν ιέρειες, όπως ήταν και η Ολυμπιάδα, που χαιρετούν τους οδηγούμενους στα ενδότερα δώματα προς μύηση πιστούς), δεν πρέπει να απέκτησε ποτέ ένοικο! Την άποψη αυτή ενισχύει το γεγονός της παντελούς ΕΛΛΕΙΨΗΣ κτερισμάτων και προ πάντωνΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΏΝ,γεγονος εκ των ουκ άνευ σε ηγεμονικό μακεδονκό τάφο!!!.-Αν όμως πράγματι είναι βασιλικός τάφος,μακρυά από τις Αιγές ,κτήτοράς του πρέπει να είναι ο Κάσσανδρος, που στόχευε στην εξολόθρευση της βασιλικής δυναστείας των Τημενιδών και εγκαθίδρυση της δικής του, σε ένα νέο Μακεδονικό βασίλειο,με καινούργια πρωτεύουσα μακρυά από την πρωτεύουσα των Μακεδόνων,τις Αιγές.(Έγινε βασιλιάς το 304 πχ και πέθανε από ασθένεια το 295 πχ.,’ήταν φιλόδοξος, με μεγάλη Ελληνιστική μόρφωση,δραστήριος και ίδρυσε πόλεις όπως την Κασσάνδρεια και την Θεσσαλονίκη)Το οικοδόμημα μοιάζει ημιτελές,σε προχωρημένο στάδιο,όχι όμως έτοιμο να δεχτεί ταφή.!Ίσως δεν χρησιμοποιήθηκε για λόγους στατικότητας του οικοδομήματος, λόγω των σεισμών στην περιοχή αυτήν την χρονική περίοδο.Για τον λόγο αυτόν πιθανόν είχαν πληρωθεί και οι θάλαμοι-δώματα με χώμα,για αντιστήριξη και απορρόφηση των κραδασμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *