ροή ειδήσεων

«Παρενοχλούμε, αλλά δε θα χτυπήσουμε», λέει η Τουρκία


Νέο δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας αναφέρει ότι θα συνεχιστούν οι παρακολουθήσεις,...
αλλά δε θα πραγματοποιηθεί χτύπημα στα ελληνοκυπριακά πλοία, αφού ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται και σήμερα το Μπαρμπαρός. Το τουρκικό ερευνητικό κινείται απέναντι από το Κάβο Γκρέκο εντός του οικοπέδου 1. Οπως πάντα συνοδεύεται από πολεμικό πλοίο το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από το γεωτρύπανο saipem της Eni-Kogas.

Τζουμχουριέτ: Στενά παρακολουθεί η Άγκυρα κινήσεις στην Αν. Μεσόγειο αλλά δεν θα χτυπήσει

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τζουμχουριέτ η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά δεν θα χτυπήσει με βάση τους `κανόνες εμπλοκής` που παρέδωσε η Πρωθυπουργία της Τουρκίας στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και από εκεί στο αρχηγείο του ναυτικού.

"Εποχή παρενόχλησης αλλά όχι χτυπήματος", είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας, η οποία αναφέρει ότι η Πρωθυπουργία της Τουρκίας έδωσε αρμοδιότητα για κλιμάκωση της κρίσης αλλά οι `κανόνες εμπλοκής` δεν περιέχουν χτύπημα, όπως στην περίπτωση της Συρίας. Θα παρακολουθεί από κοντά τις πολεμικές κινήσεις αλλά δεν θα χτυπήσει, γράφει. Όπως αναφέρεται, παρακολουθείται στενά το πολεμικό πλοίο και το υποβρύχιο που έστειλε η Ελλάδα στην περιοχή.

Η Τζουμχουριέτ γράφει ότι δεν θα επιτραπεί αυτά τα πλοία να εμποδίσουν τις εργασίες του Μπαρμπαρός.

Τη διαταγή για χτύπημα θα την δώσει η Άγκυρα

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έλαβε ο διοικητής του πλοίου έχει τη δυνατότητα να εγκλωβίσει τα ραντάρ των πολεμικών πλοίων που θα τον πλησιάσουν απειλητικά ωστόσο το πρωθυπουργικό γραφείο δεν έδωσε εξουσία για να χτυπήσει. Στην περίπτωση που υπάρξει μια ανεπιθύμητη κατάσταση, τη διαταγή για χτύπημα θα την δώσει η Άγκυρα. Η Τζουμχουριέτ αναφέρει πως το γεγονός ότι δεν έχουν σκληρύνει οι `κανόνες εμπλοκής` της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο όπως στη Συρία οφείλεται στο ότι η Κύπρος και η Ελλάδα ανήκουν στις συμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, που ανήκει και η Τουρκία.

Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν έχει μείνει κανένας σύμμαχος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με Αίγυπτο, Συρία και Ισραήλ οι σχέσεις είναι κακές.

Οι κακές σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο ωφέλησαν την Ελλάδα

Για τη συμμαχία Αιγύπου-Ελλάδας-Κύπρου, αναφέρει ότι οι κακές σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο ωφέλησαν την Ελλάδα. Γράφει ότι πέρσι η Ελλάδα είχε προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη ζητώντας 200 ναυτικά μίλια υφαλοκρηπίδα και ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την αρχή της `μέσης γραμμής` και για τα νησιά και η εφημερίδα διερωτάται αν αυτό σημαίνει ότι και το Καστελόριζο έχει 200 ναυτικά μίλια υφαλοκρηπίδα. Αν η γραμμή αυτή του Καστελορίζου ενωθεί με τη γραμμή της Κρήτης και της Ρόδου, τότε η Μεσόγειος μετατρέπεται σε ελληνική θάλασσα, σχολιάζει η Τζουμχουριέτ και προσθέτει ότι σύμφωνα με τη θεωρία αυτή η Τουρκία περιορίζεται στα 12 ναυτικά μίλια.

Για την Κύπρο γράφει ότι το 2004 κήρυξε 200 ναυτικά μίλια ως ΑΟΖ της στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον έδωσε άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων σε 13 περιοχές και έκανε συμφωνίες για οριοθέτηση της ΑΟΖ με Ισραήλ, Λίβανο και Αίγυπτο. Στη συνέχεια υπέγραψε συμφωνίες με αμερικανικές, γαλλικές και ολλανδικές εταιρείες ερευνών. Τώρα η Τουρκία τρέχει να βγάλει το γκολ από τα δίκτυα, σχολιάζει η Τζουμχουριέτ.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *