ροή ειδήσεων

Πλούτος και απληρωσιά στη Ρόδο



Μια «πολύ καλή χρονιά και η φετινή για τον τουρισμό», τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας... και τα στοιχεία μαρτυρούν τα εξής: «Μόνο το 2010 τα έσοδα από τον τουρισμό για το νησί της Ρόδου είναι 1,3 δισ. ευρώ. Αρκεί αυτός ο πλούτος για να θρέψει τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικροεπιχειρηματίες του κλάδου στο νησί; Και με το παραπάνω. Σε ποιες τσέπες, όμως, πάει; Σε αυτές των μονοπωλιακών ομίλων, είτε είναι μεγαλοξενοδόχοι, είτε μεγαλοπράκτορες», σημειώνει ανακοίνωση της ΚΟΒ Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ρόδου του ΚΚΕ.

Η «ίδια» εικόνα στη Ρόδο, από τη σκοπιά των εργαζομένων, είναι η εξής: Οι μεγαλοεπιχειρηματίες αφήνουν «μεγάλη μερίδα των εργαζομένων απλήρωτη (850.000 σε όλη τη χώρα) για μήνες ή για χρόνια ολόκληρα. Γι' αυτούς και τα κέρδη τους είναι που ισοπεδώνονται οι κατακτήσεις των εργαζομένων. Γι' αυτό, την ίδια στιγμή που οι αυξήσεις στις αφίξεις είναι πάνω από 300.000 από το 2012 ως σήμερα στη Ρόδο, το ίδιο διάστημα οι μισθοί των εργαζομένων μειώθηκαν επίσημα 2 φορές. Μία ονομαστικά κατά 13%, και μία μέσω της αλλαγής του υπολογισμού της προϋπηρεσίας.

Αν στη μείωση αυτή προσθέσουμε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων για τις οποίες δεν ισχύει η Συλλογική Σύμβαση και αμείβονται με 500-600 ευρώ για δουλειά χωρίς ρεπό, καθώς και τη ραγδαία εντατικοποίηση της δουλειάς, καταλαβαίνει κανείς για τι αύξηση στα ποσοστά των κερδών μιλάμε. Ενα δείγμα, μόνο, αποτυπώνεται στη λίστα με τα 30 πιο κερδοφόρα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, στην οποία φιγουράρουν ένα σωρό ξενοδοχεία της Ρόδου», συνεχίζει η ανακοίνωση.
***

Σε αρκετά ξενοδοχεία του νησιού οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, δίνουν σκληρή μάχη για τα δεδουλευμένα τους, όπως στο ξενοδοχείο «Ντορέτα», όπου οι εργαζόμενοι έκαναν πολυήμερο απεργιακό αγώνα για να πληρωθούν. Στο πλευρό τους είχαν το ταξικό εργατικό κίνημα, σωματεία, φορείς, αλλά και τους κομμουνιστές του νησιού. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι ξεροσταλιάζουν στην Επιθεώρηση Εργασίας περιμένοντας τον εργοδότη, ο οποίος τους κοροϊδεύει και ούτε καν εμφανίζεται στις τριμερείς συναντήσεις.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το ΚΚΕ ότι «αμφισβητεί, συκοφαντεί και απαξιώνει τον μοναδικό θεσμό που προστατεύει τους εργαζόμενους», δηλαδή την Επιθεώρηση Εργασίας!

Δε ξέρουμε πού τα βλέπει αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ. Και το λέμε γιατί το ΚΚΕ, οι δυνάμεις του στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, δεν αποκλείουν καμιά δυνατότητα, άρα και αυτή που μπορεί να προκύψει από θεσμούς σαν την Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να λυθούν προβλήματα των εργαζομένων. Το εργατικό κίνημα, παλεύοντας και διεκδικώντας, θα αξιοποιήσει και τους αστικούς κρατικούς θεσμούς προκειμένου να ωφεληθούν οι εργαζόμενοι. Ομως η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αντιπαραθέτει τους αστικούς θεσμούς στους αγώνες. Μάλλον έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν απεργούσαν οι εργαζόμενοι στο «Ντορέτα» 20 μέρες και σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στα ξενοδοχεία ήταν άφαντοι. Είναι και αυτή μια τακτική στο πλαίσιο προετοιμασίας για την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση υπέρ της «υγιούς επιχειρηματικότητας» και ανάδειξη ως «γέφυρας επιχειρηματικότητας» στον τουρισμό των Δωδεκανήσων.
***

Το ΚΚΕ έχει δώσει αγώνες μέσω των εκλεγμένων στελεχών του στο κίνημα, με διαμαρτυρίες, καταλήψεις, άλλες κινητοποιήσεις, για τη στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας της Ρόδου και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών. Στελέχη του έχουν στην πλάτη τους καταδίκες γι' αυτούς τους αγώνες. Ωστόσο ποτέ δεν προέτρεψαν τους εργαζόμενους να εναποθέσουν τη λύση των προβλημάτων τους αποκλειστικά και μόνο στην Επιθεώρηση Εργασίας. Οι εργαζόμενοι προστατεύονται πρωταρχικά από τους σκληρούς αγώνες που δίνουν και έχουν να δώσουν για το δίκιο τους. Ομως αυτό το δίκιο, του εργάτη, του υπάλληλου, του «μισοαπασχολούμενου», είναι αυτό που παζαρεύει καθημερινά ο ΣΥΡΙΖΑ στα σαλόνια της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΣΕΒ...

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *