ροή ειδήσεων

Άποψη αρθρογράφου της Χουριέτ για τα ελληνοτουρκικά



Αναφορά στα κλειστά τζαμιά της Ρόδου
Toν περασμένο χρόνο, 850.000 Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα.... Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στο ένα εκατομμύριο, ως το τέλος του χρόνου.
Πολλοί είναι οι Τούρκοι τουρίστες που πηγαίνουν στην Αθήνα και τα διεθνούς φήμης και αποδοχής νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Αλλά η πλειοψηφία προτιμά να πηγαίνει στα κοντινά νησιά, που χρειάζεται μία ή ώρα ή δύο γι ανα φτάσεις εκεί με το φέρι. Αυτά είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Κως και άλλα.
Ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που ταξιδεύουν στην Ελλάδα οδικώς επίσης αυξήθηκε πρόσφατα με χιλιάδες να περνούν τα σύνορα για να επισκεφθούν πόλεις όπως η Αλεξανδρούπολη, η Κομοτηνή, η Καβάλα, η Θεσσαλονίκη – η γενέτειρα του Ατατούρκ του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας.
«Οι Τούρκοι ως επί το πλείστον δεν πηγαίνουν στους κορυφαίους ελληνικούς τουριστικούς τόπους. Με τον τρόπο αυτό, οι Τούρκοι τουρίστες συνεισφέρουν σε ένα πιο δημοκρατικό τουριστικό εισόδημα να μοιράζεται στην Ελλάδα», όπως μου είπε Τούρκος αξιωματούχος. Αποτέλεσμα είναι αυτά τα μέρη να επηρεάζονται λιγότερο από την οικονομική κρίση από την οποία υποφέρει η Ελλάδα τα τελευταία λίγα χρόνια.
Μία από τις καλύτερες επιπτώσεις της επαναπροσέγγισης Τουρκίας-Ελλάδας, είναι και η βελτίωση του τρόπου που βλέπει η μία χώρα την άλλη. Και αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό για την ελληνική πλευρά.
Στο διάστημα των τελευταίων δώδεκα μηνών, επισκέφθηκα τρία διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και κάθε φορά μου προκαλούσε ευχάριστη έκπληξη η συμπεριφορά των Ελλήνων που συναντούσα. Είτε στο μεθοριακό σταθμό, είτε στα εστιατόρια, είτε στη μέση του δρόμου, δεν δυσκολεύονταν να μιλήσουν τουρκικά.
Τελευταία επισκέφθηκα την Ρόδο. Δυόμιση ημέρες φυσικά δεν ήταν αρκετές για να κάνω ολοκληρωμένο τουρ του νησιού. Το οποίο διαθέτει προφανή οθωμανική κληρονομιά. Αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να καταστεί κορυφαίος προορισμός για τους Τούρκους τουρίστες.
Προσωπική εμπειρία
Έχοντας ήδη επισκεφθεί τα παλιά οθωμανικά κτίρια στη Θεσσαλονίκη, μου προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη ότι τζαμιά είχαν πρόσφατα ανακαινισθεί στην παλιά πόλη της Ρόδου.
Ωστόσο, μου προκάλεσε πάλι έκπληξη –αυτή τη φορά δυσάρεστη- ότι δεν ήταν ανοικτά για να τα επισκεφθείς.
Προφανώς, καθώς η παλιά πόλη ανήκει στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, αυτά τα τζαμιά έχουν ωφεληθεί από την γενικότερη ανακαίνιση που προκλήθηκε στην περιοχή.
Τα τζαμιά που βρίσκονται εκτός της παλιάς πόλης, δεν είναι τόσο τυχερά. Υπάρχουν ακόμη κι άλλα τζαμιά που περιμένουν την ανακαίνισή τους σε άλλα νησιά όπου πηγαίνουν Τούρκοι τουρίστες. Όπως στην Κω και στη Λέσβο.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους υπάρχουν τουλάχιστον 80 οθωμανικά μνημεία σε ελληνικά νησιά που χρειάζονται ανακαίνιση. Οι ίδιοι μου έχουν πει πως οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν γενικά θετική συμπεριφορά για την ανακαίνιση των οθωμανικών μνημείων, αλλά έχουν δυσκολίες στην υλοποίηση λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το ότι τα τζαμιά στη παλιά πόλη της Ρόδου παραμένουν κλειστά οφείλονται σε οικονομικούς λόγους. Επειδή για να παραμένουν ανοικτά στους επισκέπτες, απαιτείται να δαπανώνται έξοδα συντήρησης.
Προφανώς υπάρχουν και πολλές εκκλησίες που χρειάζονται ανακαίνιση και στην Τουρκία. Σαράντα ελληνορθόδοξες εκκλησίες έχουν ήδη ανακαινισθεί τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους και Άγκυρα με την Αθήνα συνεργάζονται στο θέμα αυτό.
Πρέπει όμως να εντατικοποιήσουν τις εργασίες τους και να βρουν δημιουργικές λύσεις.
Βλέποντας πόσο άσχημη δουλειά έχει γίνει σε ανακαινίσεις στην Τουρκία, ακόμη και σε ιστορικά οθωμανικά μνημεία, η ανταλλαγή ειδικών που θα παρακολουθούσαν τις εργασίες αποκατάστασης είναι κάτι που απαιτείται.
Είμαι σίγουρη ότι αυτόθα οδηγήσει σε περισσότερες κοινές ελληνο-τουρκικές επιστημονικές εργασίες σε ιστορικά ζητήματα, στην αρχιτεκτονική και την αρχαιολογία.
Εθελοντές
Μια ιδέα θα ήταν να έχουμε εθελοντές Τούρκους φοιτητές να φροντίζουν παρακολουθώντας τους επισκέπτες στα ως τώρα κλειστά τζαμιά στη Ρόδο τους καλοκαιρινούς μήνες και το αντίστοιχο με Έλληνες φοιτητές στην Τουρκία;
Επειδή όπως λέει κι ο λαός «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος».
της BARÇIN YİNANÇ
barcin.yinanc@hurriyet.com.tr
hurriyetdailynews.com/
styx.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *