ροή ειδήσεων

Έφτιαξαν για πρώτη φορά φάντασμα στο εργαστήριο!



Απέδειξαν πώς μπορεί να έχουμε την ψευδαίσθηση μιας αόρατης παρουσίας δίπλα μας...

Ένα φάντασμα κατάφεραν να δημιουργήσουν, για πρώτη φορά, στο εργαστήριο, Ελβετοί επιστήμονες!

Από τα πανάρχαια χρόνια οι άνθρωποι στοιχειώνονται και τρομάζουν από φαντάσματα και αόρατες παρουσίες. Όμως οι επιστήμονες απέδειξαν ότι αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από ψευδαισθήσεις του μυαλού μας, που δημιουργεί ο νους όταν χάνει την επαφή του στο χώρο με το σώμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ασθένεια ή υπερβολική κόπωση ή έντονο ψυχολογικό στρες.

Οι παράγοντες αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν μια ιδιόμορφη διάσταση ανάμεσα στο νου και το σώμα και έτσι το μυαλό δεν ερμηνεύει σωστά τα σήματα που δέχεται από το σώμα και νομίζει ότι υπάρχει και κάποιο άλλο σώμα στο χώρο, ενώ πρόκειται για το ίδιο σώμα στην ουσία.

Εκτός από τους μύθους και τις ιστορίες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, μέχρι σήμερα οι ασθενείς με ψυχιατρικές και νευρολογικές παθήσεις αναφέρουν παράξενες παρουσίες δίπλα τους.

Οι ερευνητές που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", κατάφεραν να δημιουργήσουν σε συμμετέχοντες στα πειράματα τους, την ψευδαίσθηση μιας παρουσίας.

Με τη βοήθεια ενός ρομπότ οι επιστήμονες δημιούργησαν στους συμμετέχοντες μια επίδραση στο νευρολογικό σύστημα και έτσι οι δεύτεροι είχαν την αίσθηση ότι τέσσερα φαντάσματα τους άγγιζαν στην πλάτη. Μάλιστα το ερέθισμα ήταν τόσο έντονο που οι εθελοντές στο πείραμα εκλιπαρούσαν να σταματήσει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, κανονικά ο άνθρωπος σχηματίζει στο νου του μια ενοποιημένη αντίληψη του εαυτού του μέσα στο χώρο. Όμως, μερικές φορές, π.χ. λόγω ασθένειας -ή στη συγκεκριμένη περίπτωση με τη βοήθεια του ρομπότ- ο ανθρώπινος νους σχηματίζει μια δεύτερη εικόνα του σώματός του, την οποία δεν αντιλαμβάνεται ως "εγώ", αλλά ως κάποιον τρίτο, μια ξένη παρουσία. Αυτή η παρουσία, στη συνέχεια, μπορεί να ερμηνευτεί ως άγγελος, δαίμονας, πνεύμα νεκρού ή κάποιο άλλο φάντασμα.

Δεν είναι τυχαίο, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, ότι συχνά άνθρωποι, όπως οι ορειβάτες (συνήθως σε υψόμετρο άνω των 6.000 μέτρων) και οι εξερευνητές, οι οποίοι νιώθουν μεγάλη σωματική και νοητική πίεση, έχουν αναφέρει την εμπειρία τέτοιων παρουσιών - φαντασμάτων.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *