ροή ειδήσεων

Οι «ιερές» business της Ελληνικής Τράπεζας



Του Αλέξανδρου Κασιμάτη
Η σκοτεινή συναλλαγή αγοράς ακινήτου από την Ελληνική με πωλητή την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,...
που είναι μέτοχος της ίδιας τράπεζας, έπεσε στα μαλακά, αν και απανταχού της Γης θεωρείται βαρύ ποινικό αδίκημα

Μεγάλη, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, εταιρεία αγοράζει από τον κύριο μέτοχό της ακίνητο. Ελεγκτέα συναλλαγή, θα πουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οποιασδήποτε χώρας του πολιτισμένου κόσμου. Αν μάλιστα το συγκεκριμένο ακίνητο αγοράζεται σε υπερβολική τιμή και δεν είναι χρήσιμο στην εταιρεία, η υπόθεση μοιάζει σκοτεινή! Οι διοικούντες την εταιρεία ωφελούν έναν μέτοχο σε βάρος των άλλων, πράξη που θεωρείται βαρύ ποινικό αδίκημα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Κι όμως, η συναλλαγή αυτή στην Κύπρο πέρασε με ελαφρύ πρόστιμο 100.000 ευρώ, το οποίο καλείται να πληρώσει η εταιρεία που έκανε την αγορά και συνεπώς επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο οι μέτοχοί της. Γιατί; Επειδή η σκοτεινή συναλλαγή αφορά την αγορά ακινήτου από την Ελληνική Τράπεζα και πωλητής είναι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, μέτοχος της τράπεζας.

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου, είναι ισχυρός οικονομικός παράγοντας του νησιού και κινεί πολλά νήματα των εξελίξεων στη μικρή χώρα. Διοικεί με ιερή πυγμή τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό όμιλο της Κύπρου που, εκτός από τεράστια ακίνητη περιουσία, διαθέτει σημαντικές επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται η μεγαλύτερη ζυθοποιία, η μοναδική στη χώρα βιομηχανία τσιμέντου, αλλά και επενδύσεις σε μέσα ενημέρωσης ως μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος.

Η τελευταία επιχειρηματική κίνηση όμως του κ. Χρυσόστομου, του Αρχιεπίσκοπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, όπως είναι ο επίσημος εκκλησιαστικός τίτλος του, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Φέρνει σε δύσκολη θέση την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Δήμητρα Καλογήρου, αλλά και τις δικαστικές αρχές που δεν ερεύνησαν την υπόθεση.
Στο μπουκέτο επιχειρήσεων που διαθέτει η Εκκλησία περίοπτη θέση κατείχε πάντα η Ελληνική Τράπεζα, η διοίκηση της οποίας ήταν της απολύτου επιλογής της. Τον Μάρτιο του 2012 η Ελληνική ανακοινώνει ότι αγοράζει αντί 15,5 εκατ. ευρώ οικόπεδο στην περιοχή Αμαθούντας στη Λεμεσό. Σύμφωνα με την πομπώδη ανακοίνωση: «Η εν λόγω γη θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες στέγασης Υπηρεσιών του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, όπως τα Επιχειρηματικά Κέντρα Διεθνών Επιχειρήσεων, καθώς και ως εγκαταστάσεις για επιμόρφωση, άθληση ή και εγκαταστάσεις αναψυχής για χρήση από τους υπαλλήλους και πελάτες».

Η ανακοίνωση δεν είχε σχολιαστεί δημοσίως στην Κύπρο, αλλά στο παρασκήνιο είχε δώσει αφορμή για σκωπτικά σχόλια καθώς η Ελληνική παρουσιάζεται ως η μοναδική τράπεζα στον κόσμο που αγοράζει οικόπεδο σε περίοδο κρίσης για να κτίσει εγκαταστάσεις αναψυχής πελατών και υπαλλήλων!

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου χρειάστηκε 2,5 χρόνια για να εξετάσει το αυτονόητο και τελικά εξέδωσε μια τυπική ανακοίνωση με την οποία επιβάλλει πρόστιμο 100.000 ευρώ στην τράπεζα, απαλλάσσοντας ουσιαστικά όσους εισηγήθηκαν και αποφάσισαν τη συναλλαγή από πρόστιμα και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες. Ωστόσο στην απόφασή της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν εξασφάλισε «την ίση μεταχείριση των μετόχων της, αφού εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και όχι τα συμφέροντα όλων των μετόχων της Εταιρείας, ήτοι η Εταιρεία δεν είχε πραγματική ανάγκη να αποκτήσει το εν λόγω ακίνητο». Επιπλέον, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι η ανακοίνωση ήταν παραπλανητική, καθώς η τράπεζα «δεν είχε πραγματική ανάγκη να αποκτήσει την εν λόγω γη»!

Επίσης εντυπωσιακό είναι ότι λίγες μέρες μετά τη χαριστική αγορά του υπερτιμημένου οικοπέδου αντί 15,5 εκατ. ευρώ, η Ελληνική Τράπεζα αναγκάστηκε να κάνει αύξηση κεφαλαίου συγκεντρώνοντας από τους μετόχους 66 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το ποσό που πληρώθηκε για την αγορά οικοπέδου αντιστοιχεί στο 25% περίπου των 66 εκατ. ευρώ που χρειαζόταν η τράπεζα για να καλύψει τις απαιτήσεις για αύξηση κεφαλαίου.

Στην αγορά θεωρούν πιθανό η αγοραπωλησία να πραγματοποιήθηκε προκειμένου η Εκκλησία να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου και να μη μειωθεί το ποσοστό της. Δηλαδή η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας καλύφθηκε από χρήματα της ίδιας της τράπεζας που εκταμιεύτηκαν ως επένδυση σε γη. Προφανώς σε μια τέτοια περίπτωση οι άλλοι μέτοχοι δεν είχαν την ευκαιρία να προσφέρουν υπερτιμημένα ακίνητα για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου...

Ταυτόχρονα προκύπτουν και ενδεχόμενες ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, η οποία εμφανίζεται να έχει εγκρίνει την περίεργη συναλλαγή. Οταν η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωνε στο επενδυτικό κοινό τη συναλλαγή με τον μέτοχό της, σημείωνε ότι «έχει ληφθεί η αναγκαία έγκριση από την αρμόδια ελεγκτική αρχή». Το ερώτημα είναι γιατί η Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε την αγορά οικοπέδου παραμονές αύξησης κεφαλαίου και ενώ η ίδια είχε διαπιστώσει την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας επιβάλλοντας την αύξηση κεφαλαίου.

Η απάντηση βρίσκεται πιθανόν στο πλέγμα σχέσεων που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα σε πολιτικούς ή επιχειρηματικούς παράγοντες, εποπτικές αρχές, αλλά ενδεχομένως και τις δικαστικές υπηρεσίες, και δεν επιτρέπουν την αντικειμενική διερεύνηση αμφιλεγόμενων οικονομικών δοσοληψιών, οι οποίες ακόμα κι όταν αποκαλύπτονται υποβαθμίζονται προκειμένου να μη θιγούν «φίλοι».

Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα -και στην Ελλάδα- η υπόθεση θα είχε κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές που θα είχαν καταλογίσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα στα πρόσωπα που ευθύνονται, αλλά πιθανότατα θα είχε ξεκινήσει και η ποινική διερεύνησή της. Στην Κύπρο, όμως, φαίνεται πως οι προσωπικές σχέσεις των υψηλά ιστάμενων είναι ισχυρότερες από το συμφέρον των υπολοίπων και περίεργες συναλλαγές θάβονται κάτω από το βάρος της εκκωφαντικής σιωπής που καλύπτει τις αμαρτίες - ακόμα και τις πλέον ανίερες.

newmoney.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος20/11/14 18:24

    Το ίδιο έργο αιώνες τώρα........ μόνο στο χρήμα πιστεύουν και σε τίποτα άλλο. Ολα τα άλλα είναι όπως είπε ο Πλάτων,

    ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΒΛΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟ ! Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να διοικήσουμε τους βλάκες : Θα δημιουργήσουμε θρησκεία για θεό πανταχού παρόντα. Θα πούμε για ανταμοιβή και τιμωρία μετά θάνατον . "Πούλα παραμύθι στους βλάκες αλλά εσύ (ο ηγέτης) θα ζείς με υποδειγματική λιτότητα". Πλάτων στην Πολιτεία. (Αυτό το δεύτερο το "ξέχασαν" οι χριστιανοί ηγέτες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *