ροή ειδήσεων

O χάρτης κινδύνου για τις πλημμύρες



Σε ενιαίο σχεδιασμό για τα αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την Ελλάδα προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος...
Ο στόχος είναι, αφενός, να βελτιωθεί ο συντονισμός των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, οι αδυναμίες του οποίου αναδεικνύονται έπειτα από κάθε πλημμύρα, και, αφετέρου, να διεκδικηθούν περισσότερα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Ήδη, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων έχει κάνει την προκαταρτική μελέτη για την αξιολόγηση των κινδύνων από πλημμύρες σε κάθε περιοχή της χώρας και έχουν συνταχθεί οι αντίστοιχες χάρτες, τους οποίους παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ».
Την ίδια ώρα, η χώρα με βάση μελέτη που συντάχθηκε το 2012 έχει μοιρασθεί σε 14 υδατικά διαμερίσματα.
«Το νερό και τα ποτάμια δεν ακολουθούν τα διοικητικά όρια και η Πολιτεία δεν πρέπει να τρέχει κάθε φορά πίσω από τα γεγονότα» λένε πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Για το λόγο αυτό προχωράμε στη δημιουργία ενός μπούσουλα με τις ενδεδειγμένες ενέργειες που θα βασίζονται στην πληροφόρηση που θα έχουμε για κάθε περιοχή ξεχωριστά».
Έτσι, μέσα στις επόμενες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, θα υπογράψει τις συμβάσεις για την κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης των Κινδύνων Πλημμύρας για:
-Τη Δυτική, τη Βόρεια και την Ανατολική Πελοπόννησο, την Κρήτη, συνολικού προϋπολογισμού 742.439,07 ευρώ
-Την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, προϋπολογισμού 561.661,05 ευρώ
-Την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, προϋπολογισμού 1.045.985,85 ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη – από τις 28 Σεπτεμβρίου 2012 – η σύμβαση διαχειριστικών έργων για τη λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου και μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπογραφούν και οι υπόλοιπες συμβάσεις για τις περιοχές:

-Ήπειρος, Δυτική Στερεά και Θεσσαλία
-Αττική, Ανατολική Στερεά και Αιγαίο.




ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ.
Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στις συγκεκριμένες μελέτες με βάση σχετική Κοινοτική Οδηγία (2007/60/ΕΚ). Ο αρχικός σχεδιασμός, όπως εξηγούν από το ΥΠΕΚΑ, προέβλεπε η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις: 2012 – 2014 και 2016. Από το υπουργείο αναγνωρίζουν ότι υπήρξε καθυστέρηση και υποστηρίζουν ότι η ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων και η εφαρμογή τους θα γίνει το 2016.
«Τις πλημμύρες δεν μπορείς να τις αποφύγεις. Μπορείς, όμως, να τις διαχειριστείς» λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα. «Όταν ολοκληρωθούν αυτές οι μελέτες, όλα τα έργα που θα γίνονται – από εκεί και πέρα – θα πρέπει να είναι συμβατά με τα σχέδια διαχείρισης που θα εκπονηθούν. Αν δεν είναι, δε θα υπάρχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».
Ήδη από την προκαταρτική μελέτη και τους χάρτες που έχουν συνταχθεί υπάρχει σαφής εικόνα για τις περιοχές με το μεγαλύτερο κίνδυνο σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα, στην Ηλεία, από τις πιο ευάλωτες περιοχές είναι η λεκάνη του Αλφειού, ενώ στην Αχαΐα οι παρόχθιες εκτάσεις των ποταμών Πείρου, Παραπείρου και Γλαύκου. Στην Ανατολική Μακεδονία είναι η περιοχή της Κερκίνης, στην Ήπειρο οι περιοχές κατά μήκος του Καλαμά, ενώ στο Αιγαίο υψηλό δείκτη επικινδυνότητας έχουν περιοχές στη Ρόδο, στην Κω και στην Ικαρία.

ΠΟΥ ΘΑ ΕΣΤΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ.
Όπως εξηγούν πηγές του υπουργείου περιβάλλοντος, τα σχέδια αυτά θα εστιάζουν ιδίως:
-Στην πρόληψη των ζημιών από τις πλημμύρες, με την αποφυγή, για παράδειγμα, κατασκευής οικιών και βιομηχανιών σε περιοχές που απειλούνται σήμερα ή που θα απειληθούν στο μέλλον από πλημμύρες.
-Στην προστασία, με τη λήψη μέτρων, για τη μείωση της πιθανότητας πλημμύρας ή και περιορισμού των επιπτώσεων από τις πλημμύρες σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, όπως είναι λ.χ. η αποκατάσταση κατακλυζόμενων περιοχών και υγροτόπων.
-Στην ετοιμότητα, για παράδειγμα, μέσω της παροχής οδηγιών στο κοινό σχετικά με το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση πλημμύρας.
«Τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών – που σε λίγο ολοκληρώνονται σε όλη τη χώρα – και τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας αποτελούν το βασικό κορμό μιας εθνικής πολιτικής για τα ύδατα που η χώρα αποκτά για πρώτη φορά» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς.
Όπως αναφέρει: «Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα ξέρουμε πόσο νερό υπάρχει σε κάθε περιοχή, τι έργα πρέπει να γίνουν για την προστασία του και την αειφορική του διαχείριση, ποιες είναι οι προτεραιότητες σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας».

tharrosnews.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *