ροή ειδήσεων

Ορόσημο στην εξερεύνηση του Διαστήματος: Το Philae προσεδαφίστηκε στον κομήτη (live video)



Στις 18:07 ώρα Ελλάδας η διαστημοσυσκευή Philae κατάφερε να προσεδαφιστεί στον κομήτη...
67P Tchourioumov-Guerassimenko, σχεδόν επτά ώρες μετά τον διαχωρισμό της από το μητρικό διαστημόπλοιο Rosseta.

To Rosetta - το πρώτο ανθρώπινο σκάφος που ύστερα από μια Οδύσσεια 10 ετών προσέγγισε κομήτη στην τροχιά του του γύρω από τον Ηλιο - έστειλε, όπως επιβεβαιώθηκε λίγο μετά τις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδας), τη διαστημοσυσκευή Philae για να προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του 67P Tchourioumov-Guerassimenko σε απόσταση μεγαλύτερη του μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, οι ειδικοί της ESA ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς όταν το Philae κατάφερε να στερεωθεί στη σαθρή επιφάνεια του κομήτη.

Ζωντανά από το Ντάρμσταντ, την έδρα της ESA, η επιχείρηση



Το Rosetta, το πρώτο σκάφος που ακολουθεί έναν κομήτη στην πορεία του γύρω από τον Ηλιο, έφτασε τον Αύγουστο στον στόχο του. Κινείται σε ακτίνα περίπου 30 χιλιόμετρα από τον 67P, τον οποίο οι επιστήμονες αποκαλούν «βουνό από πάγο».

Η Rosetta απελευθέρωσε τη συσκευή Philae, η οποία ύστερα από «ταξίδι» επτά ωρών κατάφερε να συγκρατηθεί στον κομήτη με βίδες και καμάκια.

«Η ρίψη πήγε καλά. Είμαστε ευτυχείς. Ολα έγιναν χωρίς πρόβλημα», δήλωσε ο υπεύθυνος πτήσης της αποστολής Rosetta Αντρέα Ακομάτσο μόλις το Philae αποχωρίστηκε από το Rosetta.



Το προγραμματισμένο σημείο προσεδάφισης στον κομήτη (πηγή: ESA)

H διαδικασία ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης.

Λίγο μετά τις 10.10 π.μ. (ώρα Ελλάδας) από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Ντάρμσταντ, η υπεύθυνη για την αποστολή της Rosetta ομάδα έδωσε το πράσινο φως για το εγχείρημα που πραγματοποιείται σε απόσταση 511 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

«Εχουμε το τελικό πράσινο φως. Εμπρός για τον αποχωρισμό», γράφτηκε στο Twitter από την ομάδα της Rosetta.

Αυτό το πράσινο φως επιβεβαίωσε ότι ο τελευταίος ελιγμός του διαστημικού σκάφους έγινε σωστά και ότι βρέθηκε σε κατάλληλη θέση για τη ρίψη του ρομπότ Philae στον κομήτη Tchourioumov-Guerassimenko (Tchouri).

Το εγχείρημα ήταν προγραμματισμένο για τις 10.35 ώρα Ελλάδος, αλλά η επιβεβαίωση ήρθε 28 λεπτά αργότερα, λόγω της καθυστέρησης της άφιξης του σήματος που εξέπεμψε η Rosetta.

«Η κρίσιμη φάση είναι η ίδια η προσεδάφιση», είχε δηλώσει ο Στέφαν Ούλαμεκ, υπεύθυνος για την προσεδάφιση του Philae.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Philae και τα 10 όργανα που μεταφέρει θα αρχίσουν τις επιστημονικές έρευνες επί του εδάφους του κομήτη που θα διαρκέσουν δυόμισι ημέρες. Επίσης το Philae θα μεταδίδει εικόνες καθώς πλησιάζει την επιφάνεια του κομήτη και θα προσεδαφιστεί τελικά στη θέση «Αγκιλκία» στις 17.30 ώρα Ελλάδας. Δεδομένου ότι απέχει από τη Γη 511 εκατομμύρια χιλιόμετρα, το σήμα θα φτάσει στο Ντάρμσταντ περίπου μισή ώρα αργότερα.

Το μικρό ρομπότ θα λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο και είναι καταδικασμένο να πεθάνει από τη ζέστη όταν ο κομήτης θα πλησιάσει τον Ηλιο.

Οποια και να είναι η τύχη του μικρού ρομπότ, το σκάφος Rosetta θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη τουλάχιστον μέχρι τη διέλευσή του στην κοντινότερη απόσταση από τον Ηλιο, τον προσεχή Αύγουστο.

Τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει, θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη θεωρία που θέλει τους κομήτες να έφεραν το νερό της Γης.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *