ροή ειδήσεων

Γιατί προκαλεί… κίτρινο πυρετό στα ταξί το Uber


Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Είστε κάτοχος διπλώματος οδήγησης τουλάχιστον κατά τα τελευταία τρία χρόνια...
και έχετε ασφαλισμένο το αυτοκίνητό σας; Έχετε πεντάθυρο αυτοκίνητο ηλικίας μικρότερης των έξι ετών σε εξαιρετική κατάσταση ή είστε επαγγελματίας αυτοκινητιστής; Τότε μπορείτε να συνεργαστείτε με την Uber, την εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς και από το 2009 που ιδρύθηκε αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους, ανά τον κόσμο, οδηγούς ταξί.

Η αμερικανική εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητήσουν είτε ταξί είτε κάποιον ενοικιαζόμενο οδηγό που ανήκει στο δίκτυο της Uber αναμένεται να έρθει σύντομα στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό της, η εταιρεία έχει ολοκληρώσει τον αριθμό των ελάχιστων απαιτούμενων εγγραφών για την Αθήνα, ενώ απαιτούνται ορισμένες ακόμη εγγραφές για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, μεταξύ άλλων, σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Κρήτη, Μύκονο και Ρόδο.

Κόκκινο πανί

Η Uber αποτελεί αιτία πολέμου για τους απανταχού επαγγελματίες αυτοκινητιστές. Και δεν είναι τυχαίο ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη τα σωματεία ταξί έχουν προσφύγει δικαστικά εναντίον της με το σκεπτικό ότι ο ανταγωνισμός νοθεύεται λόγω της εισόδου στην αγορά επαγγελματιών που εκτελούν για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας μεταφορικό έργο. Χαρακτηριστικό της έντονης πολεμικής που έχει δεχτεί η εταιρεία είναι το γεγονός ότι το καλοκαίρι 10.000 ταξιτζήδες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας κατά της Uber από το Λονδίνο έως το Μιλάνο, ενώ στις αρχές της χρονιάς στο Παρίσι αυτοκινητιστές ταξί επιτέθηκαν σε οδηγό που εργαζόταν για την αμερικανική εταιρεία.

Στην Ελλάδα, προς στιγμήν, οι αντιδράσεις των αυτοκινητιστών είναι μάλλον χλιαρές και αυτό φαίνεται να αποδίδεται, κατά βάση, στο υφιστάμενο καθεστώς που καθορίζει τους όρους εκμίσθωσης επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων.

«Σύμφωνα με τον νόμο 4093/2012 μεταφορικό έργο μπορούν να παρέχουν μόνο εταιρείες ενοικιαζομένων οχημάτων που διαθέτουν οδηγό και παρέχουν μεταφορικό έργο διάρκειας έως 6 συνεχών ωρών. Στο εξωτερικό δεν υπάρχουν τέτοιου είδους δικλείδες ασφαλείας και γι’αυτό εκτιμούμε ότι η λειτουργία του Uber στην Ελλάδα θα είναι παράνομη. Μεταφορά VIP πελατών επιχείρησε στο παρελθόν να πραγματοποιήσει ιδιωτική εταιρεία, εγχείρημα όμως, που βρέθηκε αντιμέτωπο με το νόμο και δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Και οι εφαρμοστικοί νόμοι που θα ψηφιστούν προσεχώς θα προβλέπουν ξεκάθαρα τι ισχύει για τις μεταφορικές υπηρεσίες που παρέχουν εννιαθέσια οχήματα» σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί Θύμιος Λυμπερόπουλος.

Ανεξαρτήτως των αντιδράσεων, η αξία της start-up που ιδρύθηκε την Καλιφόρνια από τους Travis Kalanick και Garrett Camp τον Μάρτιο του 2009 και είναι παρούσα σε περισσότερες από 100 πόλεις και 45 χώρες, αγγίζει σήμερα τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, ο σταθερός προσανατολισμός της εταιρείας στην παροχή σημαντικά φθηνότερων μεταφορικών υπηρεσιών συγκριτικά με τα συμβατικά ταξί δεν είναι χωρίς κόστος. Και αυτό διότι αυξάνονται και πληθύνονται οι απεργίες και οι διαδηλώσεις των ίδιων οδηγών της Uber κατά μέτρων περικοπής κόστους της εταιρείας, όπως η περικοπή κατά 20% της προμήθειας ή το ενσωματωμένο στην τιμή φιλοδώρημα που δεν επιτρέπει στους αυτοκινητιστές να κερδίσουν περισσότερα μέσω των «tips».

Όλα αυτά, όταν, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, τα εισοδήματά τους έχουν πληγεί δραματικά, με τα έξοδα, ήτοι το κόστος για καύσιμα και ασφάλιση να αυξάνονται.

dimitris.delevegos@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *